Pages

Monday, 9 February 2015

cheese cake


Assalammualaikum
hai jumpa lagi..apa khabar sahabat zila..sihat tak?..zila dah seminggu tak sihat..demam selsema..dan skrang nie tinggal batuk jew yang tak lagi reda..kata orang musim..anak zila muhammad pun demam jugak ..dah tiga hari demam..lemah jew..nak jalan pun melayang..
baby kecik kalau kena demam memang kesian..melepek jew..kita nak buat kerja pun tak senang..asik nak merengek ..

dah seminggu makan tak sedap..mood nak memasak yang sedap-sedap pun malas jew.errmmm..hari ini nak berkongsi resepi cheese cake..yang dah lama buat cuma tak berkesempatan nak share disini.biasa kalau buat cheese kek memang guna resepi ni..sebab macam kena jew dengan tekak..

mood nak ambil gambar pun malas..he he heee..hari ini sekeping jew tepek gambar cheesecake ..oklah sampai disini dulu,sambung lagi next entry ..selamat menjamu mata ye..salam sayang semua..


Bahan
250 gm krim cheese 
1 cawan gula halus 
3 biji telur 
3 sudu besar  tepung gandum 
1sudu teh esen vanila 
1 cup plain yogurt  
1 cawan Biskut oreo/marie yang dihancurkan 
3 sudu besar mentega

Caranya
Pukul krim cheese dengan gula dan plain yogurt sampai gebu 
Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi, masukkan esen vanila 
Masukkan tepung tadi dan pukul lagi. 

crust
Cairkan mentega dan bila sejuk sikit, gaul dengan biskut tiger/ biskut merry hingga boleh kepal. 
Padatkan dalam acuan dan simpan dalam peti sejuk lebih kurang 5-10 minit.
Keluarkan dan tuang aduan cheese  tadi. Untuk bakar. 
Bakar dengan cara waterbath iaitu tuang air panas dalam satu bekas, letak acuan yang ada cheese tadi dalam bekas berisi air dan bakar selama 50- 60 minit. 

Tip: nak elak bahagian kek merekah, tutup atas kek tu dengan aluminum foil. Bila dah siap, simpan dalam peti sejuk, cheese kek ni sedap dimakan sejuk. 
Hiaskan dengan toping kegemaran.

10 comments:

Nooriah Abdullah said...

assalamualikum zila, kesian demam ke??sama lah Iman pun demam tapi nasiblah tak lama sngt, mmg kalau demam tak mau makan sampai susah hati maktok..btw cheese kek tu mengamcam nanti nk try lah

cheq da said...

Sedapnya..semoga cepat sembuh

Jari Manis said...

masih demam lagi ke..mkn ubat ye byk munim air puteh yek

alahai...terliur nyerrr

Najib Ariyan said...

cepat sembuh lah hendaknya.... tapi sedapnya kek tu... hamboihhh tayang kek jer lah yer... nak meruntun jiwa

tun_telani said...

Nyummyyyyy.. tun suka baked cheesecake ^^
Skrg musim kot. Harith pon dh dekat 2minggu batuk selsema.. kesian sgt tgk bila dia batuk

Rohah said...

Rajin..rajin sungguh kak zila...sedap tu mkn bercheese cheese ni...

angelaah91 said...

this looks so delicious
lets follow each other! just let me know and I will follow back :)

- www.angelaah91.blogspot.nl

islam di dadaku said...

cheese cake ahai lupa sedang diet bila ada cake seperti ini

Ishatin Saffiyah said...

alahai sedapnya cheese kek ni..faveret kami seisi keluarga...:) salam singgah di sini..

aji nugraha said...

waw sedap sekali bikin perut keroncongan saja... saya lagi konsumsi Jelly Gamat Gold G Obat Kanker Lambung Tradisional apakan tidak apa apa makan makanan ini???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...