Pages

Sunday, 4 June 2017

iftar 4 - siakap masam manis dan tomyam sotong



Bersua lagi hari ini..
hari ke 8 kita berpuasa.. mesti masing-masing sibuk didapur ketika ini kan..hari ini pelan masak apa pun tak tau lagi tapi lauk semua ada tinggal nak keluarkan je..rasanya masak ayam sebab suami kalau ikan kurang sikit dia makan..

hari ini first day iqbal tak berbuka bersama kami ..tengahari tadi dah naik bus balik ke tempat belajar...ermmm sedih je tengok muka dia..biasa kalau berbuka dan bersahur dialah yang paling berselera makan..bila dia tak ada rasa macam kehilangan pulak..almaklumlah first time berjauhan dari ibu..tunggu lagi 3 minggu baru balik ..

iftar 4 zila masak tomyam sotong dan siakap masam manis..sebab ada yang baru kebah dari demam tu yang nak makan masam sikit..tomyam tu memang suka kalau letak daun ketumbar banyak-banyak sebab kamu sefamily peminat tegar daun ketumbar.
ok sampai disini dulu sambung lagi esok-esok ea..jom masak


1 ekor ikan siakap 
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
sedikit sos ikanair - secukupnya
1 sudu besar cili kering kisar1 biji tomato-dipotong dadu
1 keping  nenas dalam tin-potong kecil
Garam, serbuk kari dan sedikit gula

Bahan lain
7 biji cili padi merah atau hijau - hiris halus
1 labu bwng besar - didadu
3 ulas bwng putih - diketuk dan dadu
sedikit halia - hiris halus
2 batang serai - diketuk
3 helai daun limau purut - dikoyak

Cara Memasak
  1. Ikan di bersihkan, kelarkan permukaan ikan, cuci dan toskan.
  2. Gaulkan ikan bersama serbuk karit dan garam. Gorengkan sehingga masak/garing sedikit. Angkat dan toskan minyaknya ketepikan.
  3. Tinggalkan sedikit minyak dlm kuali,masukkan serai masak sebentar masuk bahan hiris dan tumis  sehingga naik bau.
  4. Masukkan sos tiram, sos cili,sos ikan dan sedikit air. Biarkan  mendidih sambil di gaul rata.
  5. Masukkan nenas dan tomato yg di potong kecil. Masukkan garam dan gaul rata.
  6. Setelah siap dan cukup rata, matikan api dan bolehlah di curahkan kuah keatas ikan siakap dan tabur dngn daun sup yg di potong kecil - jika suka.

Friday, 2 June 2017

Iftar 3 - sagu bronok


iftar 3 sagu bronok ..merupakan kuih yang muncul bila bulan ramadan dirumah kami..kalau hari biasa memang susah sangat nak buat..ikutkan penyediaanya bukanlah susah mana pun ..cuma yang bab mengacau sampai sagu tu betul-betul jernih macam mata ikan memang ambil masa sikit..kalau agak malas nak mengacau bolehlah dikukus masuk dalam loyang dan kukus sampai jernih jimat masa tak payah berdiri lama-lama.



1 gelas sagu biji kecil 
3 gelas air
3/4 gelas gula pasir
Sedikit pewarna merah
1/2 biji kelapa parut putih sahaja
1 sudu kecil garam
1 sudu teh esen rose 


Caranya

  1. Panaskan air dan pewarna merah sehingga mendidih.
  2. Masukan sagu, kemudian kacau rata.
  3. Masukan gula, gaul rata. Apabila adunan nampak pekat sedikit, masukan kedalam loyang.
  4. Kukus selama 20 minit. Walaupun kuih ini boleh di kacau saja di dalam kuali tetapi apabila di kukus, sagunya akan nampak berbiji-biji kukus sampai dia betul-betul jernih.
  5. Apabila sudah masak, sejukan dan potong ikut suka dan gaul dengan kelapa..siap

Thursday, 1 June 2017

Iftar 2 - capati dan kari daging



Assalammualaikum
sempat lagi menulis disini kali ini hidangan iftar kami hari kedua..orang dah show hari kelima punya menu saya masih lagi terhegeh-hegeh masuk hari kedua kan.capati ni zila buatkan untuk suami..kesian pulak hari-hari makan nasi ...kalau ikutkan suami zila hanya makan nasi seminggu sekali memandangkan anak pulak tak boleh kalau tak ada nasi jadi kena masak 2 jenis hidangan berbeza untuk minggu ini.

oklah sampai disini dulu untuk hari ini..insyaallah jumpa lagi esok ye ..resepi capati zila sertakan disini untuk sesiapa yang nak mencuba ..


Capati
bahan-bahan
2 cawan tepung atta
2 sudu besar tepung gandum
2 sudu minyak masak 
1 cawan Air suam - secukupnya
Garam secubit ikut rasa. Larutkan garam dalam sukatan air suam

caranya 
uli sehingga menjadi doh yang lembut..bulatkan kecil dan gelek nipis..bakar diatas kuali sehingga masak .

Wednesday, 31 May 2017

iftar 1 - Pulao chicken


Salam ramadhan semua..
selesai dah 4 hari puasa hari ini masuk hari ke 5..pagi tadi tak bagun sahur.. terlewat sangat bangun sedar dah azan subuh..ermmm kesian pulak suami dan anak tak makan sahur..nampaknya esok harus kunci jam.
untuk tahun ini suami berpuasa bersama kami disini kebetulan ada projek baru di johor..alhamdulillah tak lah keseorangan nak berbuka dan bersahur..iqbal anak sulung pulak hari ahad ni dah start belajar diselangor..pertama kali berjauhan dengan ibu.

dari awal puasa sampai kehari ini batuk tak baik-baik..awal puasa tu demam teruk kami sekeluarga..tapi zila masih lagi boleh bertahan kalau setakat demam ni.. nak masak pun masih ok ..

so hari pertama menu berbuka kami ..pulao ayam nasi timbus-timbus kata anak kami ..ini kegemaran kami sekeluarga lebih-lebih lagi en suami memang bertambah kalau makan.oklah sampai sini dulu hari ini ..next nanti sambung lagi ..




Chicken Pulao
Bahan stok ayam
1 sudu kecil ketumbar biji
1 batang kulit kayu manis
½ sudu kecil serbuk cili
1 sudu kecil garam
3 biji buah pelage
1 biji bawang besar – dibelah 4
1 batang cili hijau
1 biji tomato – dibelah 4
2 ulas bawang putih – dibelah dua
½ ekor ayam
4 ½ cawan air

Bahan nasi
2 cawan beras basmati – direndam 20 minit
4 sudu besar minyak zaitun
11/2 sudu kecil jemuju
1 biji bawang besar – didadu
½ inci halia – didadu kecil
1 sudu besar yogurt
½ sudu kecil lada hitam
2 biji lada cili- hiris halus

Cara membuatnya
1.      Ambil bekas masukkan ayam yang telah dibersihkan,tambahkan air dan bahan stok ayam.masak selama setengah jam.
2.      Apabila ayam sudah masak angkat dan toskan airnya,asingkan ayam.
3.      Panaskan periuk dengan minyak zaitun,masukkan jemuju tunggu sehingga cumin meletop kecil dan keperangan.
4.      Masukkan bawang,halia dan hirisan cili hijau sehingga keperangan dan sedikit gelap,jangan sampai hangus.
5.      Kemudian masukkan ayam kacau rata,masukkan lada hitam dan yogurt kacau sehingga sebati.
6.      Tambahkan 41/2 cawan air stok ayam,tunggu sehingga air mendidih.setelah mendidih masukkan beras,masukkan sedikit garam,tutup periuk  dan masak sehingga nasi lembut.
7.      Sedia dihidang.

Chickpea salad
Bahan
1 biji tomato – di potong dadu
1 batang timun – dipotong dadu
1 biji bawang besar- dipotong dadu
6 biji buah zaitun hitam – dihiris nipis
2 pokok daun ketumbar –dihiris halus
1 sudu besar serbuk lada hitam
½ sudu garam masala
1 tin kacang kuda – cuci dan toskan
½ biji lemon ambil airnya
Garam secukupnya

Cara membuatnya
1.     Satukan kesemua bahan yang telah didadu didalam satu bekas,gaul rata.
2.     Masukkan kacang kuda dan gaul sehingga sebati.
3.     Kemudian masukkan daun ketumbar,lada hitam,garam masala dan garam gaul rata sehingga semuanya sebati.
4.     Perahkan setengah biji lemon dan sebatikan rasa.
5.     Sedia dihidang.

sambal harrah
2 biji tomato
2 ulas bawang putih
1 sudu kecil perahan lemon
daun ketumbar
cili padi dan sedikit garam
-kisar kesemua bahan tanpa air

Saturday, 6 May 2017

Onde-onde pandan gula melaka cup cake


salam sabtu..
disebabkan lama sangat tak buat kek ..zila lepaskan keinginan buat kek pandan gula melaka.ditambah dengan kuih onde-onde sebagai hiasan melengkapkan lagi nama onde-onde cupcake ni.sebab ahli dalam rumah ini tak ramai so zila hanya buat sedikit je.yang paling suka tentang kek nie sebab bau wangi semerbak bila dibakar..tak sabar sangat nak makan bila masih panas-panas.resepi zila pernah kongsikan sebelum ini..boleh semak disini
zila copy lagi disini untuk memudahkan zila semak semula nanti.

Pandan Cup Cake
200 gm tepung kek
1/2 sudu teh baking powder ~ double acting
125 gm unsalted butter ( butter tanpa garam ) ~ lembutkan
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh esen vanilla
200 gm gula halus atau gula caster ~ kurangkan 160 sahaja
2 biji telur saiz A ~ suhu bilik
75 gm santan KARA + 25 gm air
2 sudu besar jus pandan ~ 5 helai daun pandan kisar dengan sedikit air ambil jusnya
sedikit pewarna hijau

Panaskan ketuhar 15 minit sebelum di masukkan kek pada suhu 180C
Sediakan muffin pan atau cup cake secukupnya
Satukan tepung dan baking powder kemudian ayak ~ ketepikan
Satukan santan, air, jus pandan dan pewarna hijau dan gaul rata ~ ketepikan

Dalam bekas pemutar, satukan butter, esen vanilla dan garam dan pukul sebentar
Masukkan gula halus dan putar 3 minit hingga lembut
Masukkan telur sebijik demi sebijik dan putar rata
Masukkan tepung berselang seli dengan campuran santan ( mulakan dengan tepung dan di akhiri dengan tepung ) putar atau kaup balik hingga adunan sebati
Tuang dalam cawan kek 3/4 cawan penuh sahaja
Susun dalam loyang muffin dan bakar selama 25 minit
Setelah masak, sejukkan atas redai


Gula Melaka Italian Meringue Buttercream

50 gm gula Melaka
1 helai daun pandan
1/8 cawan air

Satukan semua bahan di atas dan masak hingga gula larut
Kemudian sejukkan

80 ml air
150 gm gula halus
1 biji telur
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanilla
250 gm butter tanpa garam ~ di potong dadu
1 sudu besar caramel gula Melaka ( adunan gula Melaka yang di masak tadi )

Satukan air dan gula dan masak hingga pekat dan suhunya mencapai 117C.
Jika tak ada jangka suhu anda boleh gunakan garfu. Celup garfu dalam larutan gula. Bila anda angkat garfu, larutan gula akan terbentuk macam kaki itik. Itu bermakna gula tu dah cukup pekat.
Kemudian tuangkan caramel gula Melaka tadi , gaul rata biarklan sekejap ia pekat.
Sementara anda lihat gula dah didih dan dah terbentuk kaki itik tadi, baru putar telur dan kuning telur dalam mesin pemutar hingga kembang, bila dah kembang terus tuang gula yang panas-panas ke dalam telur tadi sambil terus putar hingga sebati
Bila dah sebati, simpan dalam peti sejuk dengan pemutar dan mangkuk pemutarnya sekali ( ingat !! bukan mesin pemutar ya, hanya mangkuk dan alat pemutar sahaja )
Bila dah betul-  betul sejuk ( sejukkan 1 ~ 2 jam ) keluarkan
Putar semula dan masukkan esen vanilla, dan  butter satu persatu sambil putar hingga kembang dan halus.
Kemudian masukkan dalam piping bag dan paipkan atas cup cake tadi.

Wednesday, 26 April 2017

Karipap Pusing versi guna minyak

 Assalammualaikum
bersua lagi hari ini.beberapa hari lepas zila sempat buat karipap pusing..lama sangat-sangat sebenarnya zila tak buat karipap pusing ni..last buat pada january 2k14..lama kan..biasa bila teringin zila suka beli di pasar malam kawasan tempat kerja zila dulu..kali ini terpangil sangat nak buat karipap pusing sebab resepi yang dikongsikan kak esah kitchen difacebook yang menggunakan minyak ..biasanya zila buat guna majerin dan shortenng boleh semak di SINI untuk karipap pusing versi yang zila guna majerin dan shortening.

untuk resepi kak esah cuma pakai anggaran dan gambar step by step je tak ada sukatan tetap..biasalah kak esah meniaga karipap pusing memang kalau orang meniaga tak main timbang-timbang dah ..lagipun dah hari-hari buat karipap pusing mesti dah cekap mengolah keadaan doh yang diperlukan.
untuk percubaan pertama zila pun main agak-agak jugaklah..tapi zila gunakan cawan senang nak rujuk balik resepi yang zila pernah cuba tu nanti.jadi elok layer karipap tu..rasa pun ok ..biasalah karipap pusing ni kalau makan banyak memang kita rasa muak sikit kan..tapi keseluruhannya doh ok..goreng pun tak terbukak.
oklah pada sesiapa yang nak cuba karipap pusing versi yang guna minyak zila kongsikan disini sebagai rujukkan diri sendiri.

Karipap Pusing
Bahan doh A 
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan minyak masak - tambahkan sedikit lagi minyak jika doh masih kurang lembut

Cara
Satukan semua bahan doh A. Gaul hingga sebati dan boleh di kepal atau dibulatkan. Bulatkan kecil mengikut besar karipap yang diingini dan ketepikan. 

Bahan doh B
2 cawan tepung gandum
2 sudu besar minyak 
1 sudu kecil garam atau secukup rasa
 Air secukupnya anggaran hingga doh tidak melekat ditangan - air jangan terlalu kurang biar doh lembut sedikit nanti senang nak diolah.

Cara

  1. Campurkan kesemua bahan B dan tuangkan sedikit demi sedikit kedalam tepung sambil menguli. Uli hingga sebati dan agak tak melekat di tangan. Doh di bahagi kecil dan dibulatkan.
  2. Gelekan satu bahagian doh B yang telah di gelekkan tadi dan masukan satu bahagian dari doh A . Bungkus menjadi bulat dan ketepikan. Ulangi untuk doh-doh seterusnya.
  3. Doh yang telah disatukan tadi di gelek sederhana tidak tebal dan tidak nipis
  4. Kemudian gulung dan gelekan lagi sekali ke atasnya. Sama macam tadi sederhana ketebalannya dan digulung lagi. Ulangi untuk doh seterusnya, selepas proses ini rehatkan doh sebentar lebihkurang 15 minit agar mesra dan lembut.



 Doh A sebelah depan dan doh B sebelah belakang. buat doh B biar agak lembut sedikit senang nak olah.


 Doh A dan B  yang telah dibulat-bulatkan kecil.yang ini agak-agaklah nak besar mana ye.doh ni kena selalu ditutup dengan kain sebab doh cepat kering.masukkan doh A kedalam B dan bulat-bulatkan.

Gelek adunan yang telah dibulatkan memanjang.jangan nipis sangat dan jangan tebal sangat agak-agaklah ketebalannya tu.kemudian gulung sampai hujung.


 Selepas digulung jadilah macamtu kemudian gelek memanjang lagi jangan tebal dan nipis sangat.

 Kemudian gulung lagi seperti gambar diatas.gulung sampai hujung.


 Potong doh  menjadi 4 bahagian atau lebih ..lebihan tepi tu lipat ketengah tujuannya untuk jadikan penyokong jangan terbukak nanti.terbalikkan dan tekan-tekan sedikit permukaan dengan tangan baru gelek dengan roller.bahagian layer yang cantik pastikan disebelah luar.bahagian dalam tu letak yang terlipat tadi.
masukkan inti,sapukan sedikit air pada keliling doh dan tekan sedikit.. kelim guna tangan..yang tak tau nak kelim tangan boleh guna acuan karipap.kemudian goreng.


Last jadilah karipap pusing versi minyak ..itulah hasilnya seperti dalam gambar diatas.sesiapa dah cuba tapi tak jadi jugak janganlah salahkan resepi ..sebab karipap pusing ni memang sangat rumit sikit nak membuatnya..jangan putus asa kadang-kadang ada kesilapan pada kita gelek doh ..cuba dan terus cuba pasti dapat apa yang kita ingin kan tu..insyaallah next zila nak cuba karipap pusing versi guna tepung jagung pulak..nanti kalau jadi zila share disini ye.ok jumpa lagi .

Wednesday, 19 April 2017

Donut inti cheese


Bersua lagi..
beberapa hari ini zila agak sibuk..nak ambik gambar masakan pun tersangkut-sangkut..bukan tak masak..acara masak-masak masih seperti biasa..lagipun emak zila minggu ini seminggu duduk rumah zila jadi memasak tu memang wajip.

seronok bila ada orang datang kerumah..time itulah nak masak semua menu yang kita rasa sedap..kasi diorang cuba dan rasa hasil air tangan kita kan..mak zila teringin nak makan donut katanya..dah dua hari dia sebut kalau ada donut petang-petang kan best..tapi hari ini baru berkesempatan zila buat kan untuk emak..lepas balik dari pasar borong terus bergegas keluarkan tepung roti nasib ada lagi tepung tu dalam setengah kilo..muai dapat berbiji-biji..

zila timbang setiap satu 40 gram..isi dengan slice cheese untuk muhammad..dan separuh lagi zila tabur gula..separuh zila buat donut versi bakar .jadi dapatlah berbagai rasa dalam satu adunan..zila makan sebiji je untuk rasa..ikutkan zila memang bukan penggemar donut.tapi anak zila memang fav donut mungkin tarikan gula tu yang membuatkan diorang suka.jom semak resepi donut yang biasa zila guna.


Donut inti cheese
0leh - zila_ norazila

500 gram tepung roti atau
(400 gram tepung roti 100 gram tepung gandum)
50 gram susu tepung
50 gram gula pasir
11 gram yis kering
4 biji kuning telur
200 ml air biasa
1/2 sdt garam
80 gram majerin

Bahan inti - slice cheese secukupnya
salutan - gula aising secukupnya

caranya
campurkan kesemua bahan kedalam mixer kecuali majerin dan garam mix rata.kemudian masukkan majerin dan garam.mix lagi sampai menjadi doh yang elastik.

keluarkan doh dari mixer dan uli sekejap.rehatkan doh lebih kurang setengah jam atau mengembang dua kali ganda.kemudian tumbuk doh dan uli sekejap..timbang 40 gram setiap satu ..masukkan slice cheese dan bulat2kan..tekan sedikit bahagian atas doh.susun diatas loyang yang ditabur sedikit tepung.

rehatkan 10 minit ..kemudian goreng dan tabur gula aising diatasnya.untuk donut biasa lubangkan tengah dengan jari kemudian goreng.

Friday, 14 April 2017

Kuih Lompang lesung pipit preity zinta


Assalammualaikum
hai semua salam jumaat..dah lama tak muncul dengan menu masakkan kan..asik share masakkan di instagram je hampir terlupa nak update blog..hari jumaat yang mulia ni  rasa terpanggil pulak nak menulis blog.

apa khabar sahabat blogger semua..moga sihat dah sarapan ke belum tu..hari ni zila belum ada plan nak masak apa..jengah peti ais banyak kali tapi ikan daging ..ayam semua stock dah habis rasa malas pulak nak pergi pasar.tengoklah kalau rajin cari lauk kalau malas lauk sadin jer lah ..tulah jalan penyelamat kalau mood malas melanda.

ok hari ini nak share resepi kuih lompang ..tiba-tiba tekak teringin sangat nak makan kuih lompang pandan.mungkin sebab stok daun pandan banyak kt rumah hasil bawak dari kampung aritu..kali ini hapi sangat sebab kuih lompang semuanya senyum molek..lesung pipit pun lekuk dalam macam pretty zinta..kalau kt malaysia macam nurul suhada nurul ain ha haa haa..betul kan.
kali ini zila guna resepi kak fha selemak santan..sebab kak fha guna setengah adunan tu yang zila suka memandangkan kami dirumah hanya bertiga..kalau en suami ada pun memang dia tak makan kuih melayu ni ..kurang suka katanya..tak apalah janji saya suka dah la kan..



Kuih Lompang Pandan
oleh : zila norazila
Bahan A
1/2 cawan gula putih
1 cawan air

Bahan B 
1 1/4 cawan tepung beras (cap 3 gajah)
1/4 cawan tepung ubi atau tepung sago (saya guna tepung ubi)
1 cawan air + 5 helai daun pandan (diblend dan ditapis)
1 sudu teh air kapur

Bahan C (Gaulkan dan kukus sebentar) 
sedikit kelapa parut (putih sahaja)
Sedikit garam


Caranya
1. Masak bahan A hingga gula larut dan tapis.
2. Satukan bahan B dan sebatikan. 
Kemudian tuangkan bahan A (Kak Wan sejukkan dahulu tetapi saya masukkan panas-panas) dan gaul sehingga rata,  kemudian ditapis lagi.
3. Celupkan jari, jika melekat pada jari, bolehlah digunakan. 
4. Panaskan pengukus dan acuan lompang (Pastikan acuan betul betul panas untuk mengelakkan lompang melekat pada acuan. Oleh itu panaskan acuan 10 minit 'kiraan dari masa air mendidih').zila sapu sedikit minyak pada acuan lompang.
5. Tuang adunan ke dalam mangkuk lompang keparas bibir acuan untuk mendapatkan kuih yang cantik.
6. Alaskan tudung pengukus dengan tuala, sebelum menutup tudung untuk mengelakkan air jatuh keatas kuih.
7. Kukus selama 25-30 minit.
8. Setelah masak biarkan sejuk dan keluarkan lompang.  
Untuk mengeluarkan lompang dari acuan, gunakan pencukil gigi dan cungkil secara lembut supya kuih tidak rosak.
9. Hidang dengan kelapa parut yang telah digaul dengan sedikit garam.

*zila dah cuba guna acuan lompang yang merah ..letak penuh hingga ke bibir lekuk cantik halus dan dalam..tapi agak besar hasil kuih tu..zila lebih suka lompang yang kecik2 sikit..zila try isi separuh bila keluarkan hasil pun sama lekuk dalam dan melebar sedikit lekuknya.
kalau pakai acuan ceramic macam zila tu pun senang..kecik2 je..kalau ada pakai tu lagi cantik..

Sunday, 26 March 2017

scout kashmir tour and travels

Scout Kashmir  tour and travels

Scout Kashmir is one one of its kind travel and adventure portal run by three passionate travellers. Based in Srinagar Kashmir, Scout Kashmir is a one stop portal where you can explore every part of beautiful Kashmir Valley. From the lofty snow peaks to the breathtaking valleys, from the local rice fields to the high altitude lakes, our team is highly professional and skilled to ensure safety and satisfaction of our clients. We have distinguished ourselves from the rest of competitors in the market by offering some unknown and off-tourist locations with breathtaking landscapes along with the known places as well. From accommodation and travel to adventure sports, Scout Kashmir takes pleasure in providing the best service to its clients.


We offer a wide range of packages completely based on the choice and budget of our clients. Ranging from budget packages to high end packages, we cater to all types of clients.We welcome to one of the beautiful places on earth and allow us to help you in making your stay the best time of your life.



Kashmir

The beautiful Kashmir valley looks like a paradise on earth. The valley is so beautiful that you will fall in love with it at the first sight itself. Infact, the charm and magnificence of Kashmir are beyond the scope of mere words.










  Scout Kashmir presents Spring in Kashmir

A place famous for lakes and mountains set like a jewelled crown on the map. Kashmir is a many-faceted diamond changing its character with the four seasons, always extravagantly beautiful. It comes alive in spring when nature bedecks the valley with blossom after blossom: almond, cherry, apple, peach, pears, pansies, narcissi, daises and many more. Throughout the valley thousands of fruits and flowers burst into bloom exuding and alluring fragnance


Spring, which extends roughly from March to early May, is when a million blossoms carpet the ground. The weather during this time can be gloriously pleasant at 23oC or chilly and windy at 6oC. 


One can see miles and miles of mustard fields draped in Yellow and orchards full of multi hued blossoms. The Climate of Jammu and Kashmir at this time of the year is ideally suited to thoroughly enjoy the beauty of the place.


The most interesting event in this season is the Tulip Garden blossom – which starts around mid march and ends by 1st or 2nd week in April, depending on the heat intensity. And that is a spectacular that any visitor to Kashmir and Srinagar city would not want to miss.



Following are some photo collection captured at different places by our team during the spring season in Kashmir


 Contact us at

Moblie: +91 8491854228
+91 9697035957
+919596551845
Zero bridge,Rajbagh,behind Kohsheen hotel,Srinagar,Kashmir


Saturday, 11 March 2017

Nasi Ayam Hainan..



Bersua lagi..setelah sekian lama tak menatap blog ..hari ini tiba-tiba teringin nak menulis pulak..ha haaa ala mood nak buat karangan macam tak ada ..tu yang selalu skip kalau nak update blog..apa khabar sahabat blogger zila..moga semuanya ok tau..
Menu nasi ayam bukan hari ini punya..tapi beberapi hari lepas buat.tiba-tiba en suami nak makan nasi ayam.lama katanya tak makan.ikutkan barang dapur dirumah banyak dah habis aritu nasib anak sulung dah dapat lesen dialah sekarang yang takeover drive..orang baru dapat lesen kalau kita suruh pergi kedai bukan main laju jew.


resepi nasi ayam hainan zila dah pernah kongsi disini.resepi nie macam dah sebati dengan kami sebab sedap sangat.zila guna beras basmathi brand jasmin.beras tak berapa panjang sangat tapi beras basmathi ni elok untuk kesihatan.dah berusia nie kenalah jaga apa yang yang kita makan..takut penyakit kalau nak datang memang sekejap je kan.
oklah sampai disini dulu untuk hari ini..insyaallah jumpa lagi nanti .

Bahan A (Sup)
Ayam 1 ekor (dipotong kepada 4 bahagian, di asingkan lemak-lemak ayam)
1/2 periuk air ('rice cooker standard size') yang akan menenggelamkan keseluruhan ayam semasa merebus
4 ulas bawang putih (dihiris)
1 inci halia (dihiris)
1 kiub pati ayam 'KNOR'
sedikit garam
Bahan B
daun sup
daun bawang
bawang goreng

Cara-Cara Memasak Sup
1. Didihkan air dalam periuk sehingga ia 'mendidih membuak-buak'.
2. Kecilkan api sekecil-kecil yang boleh dan masukkan betulan-ketulan ayam dan tutup tudung periuk. Biarkan ayam masak secara perlahan sehingga air mendidih kembali  (anggaran masa 1.30 jam bergantung kepada saiz ayam dan kuantiti air)
3. Keluarkan ayam dari periuk dan masukkan kedalam bekas yang berisi 'ketulan ais + air sejuk'. Ini adalah untuk memastikan yang proses memasak isi ayam terhenti yang akan menjadikan isi ayam terasa begitu 'moist' sekali.
4 Dalam periuk berisi rebusan ayam,  masukkan hirisan halia, bawang putih, garam dan kiub KNOR.
5. Siap. Sebelum hidang taburkan dengan bahan B


Bahan C (Perapan ayam)
Kicap masin 'Kipas Udang'
2 sudu besar Sos Tiram
Cara-Cara Memasak Ayam
1. Keluarkan ayam dari air rendaman ais dan lumur dengan bahan C. 
2. Perapkan selama 10 minit.
3. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng ayam secara 'Touch and Go' ia-itu anggaran 10-15 saat sahaja sekadar memastikan sos tiram dan kicap melekat pada ayam. Tidak perlu terlalu lama kerana isi ayam telah pon masak dan untuk memastikan ia kekal 'moist'.
4. Renjis dengan Minyak bijan semasa menghidangkan nya 

Bahan D-1(Nasi)
* Minyak dari Lemak ayam
4 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
5 helai daun pandan (dikerat 4)
1/2 sudu teh kunyit serbuk
Bahan D-2
6 pot beras (anggaran 800 gram)
10 pot air
1/2 kiub pati ayam 'KNOR'
sedikit garam
Cara Memasak Nasi
1. Dalam kuali, masukkan lemak-lemak ayam dan goreng sehingga ia cair (tidak perlu ditambah sebarang minyak semasa menggoreng).
2. Dalam 'rice cooker', masukkan minyak ayam dan tumis bahan  D-1 sehingga bawang putih 'betul-betul garing'.
3. Masukkan beras yang telah dibasuh dan di toskan air nya. Goreng seketika anggaram masa 5 minit. Ini adalah untuk memastikan beras tidak hancur semasa proses memasak.
4. Masukkan air, kiub ayam dan garam. Rata kan dan biarkan nasi masak saperti biasa.


Bahan E (Sambal Cili)
10 biji cili merah
3 ulas bawang putih
5 sudu besar gula putih
jus air limau kasturi dari 3 biji
sedikit garam
Cara Menyediakan Sambal Cili
1. Kisar kesemua bahan E kecuali jus air limau kasturi dan garam.
2. Apabila siap masukkan baru dimasukkan jus air limau kasturi dan garam dan ratakan.

Bahan F (Kicap)
1/2 sudu besar lada hitam (ditumbuk halus)
Kicap manis 'Kipas Udang'
lebihan dari bahan perapan ayam (C)
sedikit minyak dari gorengan ayam
Cara Menyediakan Kicap
1. Satukan bahan F dalam periuk dan masak seketika sekadar ia mendidih

Bahan G
Timun
Tomato biji
Daun Salat
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...