Pages

Monday, 28 September 2015

Granola bar


Dah sarapan?
Granola merupakan hidangan sarapan yang mudah disediakan.boleh dipanggil juga sebagai snack food bila-bila masa nak makan pun boleh,sebab ianya mengenyangkan.

Hidangan popular di barat merupakan campuran oat,buah-buahan kering,kekacang,coklat chip,badam dan madu,biasanya dihidangkan dalam bentuk bar atau lerai.


Lebihan dari oat buat biskut raya masih banyak sayang pulak dari terbiar macamtu,rajinkan diri sikit buat kudapan untuk anak dan suami.
proses penyediaan yang amat mudah.apa-apa kekacang yang ada di rumah tambahkan jew lah..zila tambahkan biji kuaci dan watermelon seed sebab masih banyak berbaki dirumah.


Bila adunan dah siap kalau malas nak bakar masuk dalam peti ais selama dua jam.tutup dengan aluminum foil.lepas dua jam keluarkan dan potong menjadi bar.bagi bukan pengemar oat boleh kurangkan kuantiti dan tambahkan dengan bubble rice atau pun corn flakes,tapi letak badam banyak banyak lagi sedap..



GRANOLA BAR

Bahan -bahan
1/2 cawan badam - dicincang kasar
2 1/2 cawan oat kasar
1/3 cawan madu
35 gram mentega
1/4 cawan gula perang
1/2 cawan cranberry kering
1/4 cawan coklat chip
sedikit esen vanilla
sedikit garam

Cara-caranya

  1. Sediakan loyang 4 segi  alas dengan aluminium foil dan sapukan majerin disekelilingnya.
  2. Satukan badam cincang dan oat kasar,bakar dalam lima minit suhu 180c.Angkat dan kacau,kemudian bakar lagi sehingga badam dan oat sedikit garing.
  3. Dalam bekas lain satukan butter dan madu,panaskan dan kacau sehingga cair dan likat.Masukkan gula perang dan kacau lagi sehingga likat.
  4. Campurkan adunan gula kedalam campuran oat dan badam,kacau rata.Tambahkan cranberries kering dan coklat chip.boleh tukar kepada biji kuaci atau buah-buahan kering yang digemari.
  5. Tuang kedalam loyang dan ratakan,basahkan tangan dengan sedikit air dan tekan supaya mampat.
  6. Tutup loyang dengan aluminum foil dan simpan dalam peti sejuk selama 2 jam.
  7. Jika suka boleh bakar dalam 10 minit.
  8. Keluarkan dan potong bentuk bar.


Wednesday, 23 September 2015

vietnamese spring roll


'Goi cuon' atau vietnam spring roll merupakan gulungan kertas beras 'banh trang'  atau rice paper iaitu hidangan tradisional rakyat vietnam,yang terdiri daripada sayur-sayuran segar udang dan isian yang digemari.

Pada 2011 vietnam spring roll menduduki tangga ke 30 dari 50 jenis masakkan paling sedap didunia.ia juga merupakan hidangan appetizer yang paling popular di restoran vietnam.


Biasanya ia dihidangkan bersama vietnam dipping sauce atau sos cair,tapi zila lebih suka makan bersama sos cili thai.. tambah kan sedikit air suam biar sedikit cair.

Isian dalamnya terpulanglah pada citarasa masing-masing..kadang-kadang zila tambahkan mangga  kacang tanah kasar dan carrot..bolehlah cuba sedap jugak .cara nak gulung pun mudah  cuma celupkan seketika dalam air ratakan semua permukaan rice paper biar semua terkena air..susun sayuran dan gulung.jangan risau sebab rice paper ni senang diolah.



Ada yang bertanya dimana zila dapatkan rice paper ni..biasanya ada dijual di tesco atau giant.mana-mana pasaraya pun ada sebenarnya sebab dah ramai yang suka buat spring roll nie..kalau yang duduk area jb kat pasaraya maslee pun ada ..cari dibahagian mee kering..pasti jumpa.

Dah beberapa hari pos pic vietnamese spring roll di instagram tapi malas betul nak menaip resepi disini..hari ini baru sempat share disni..semoga bermunafaat untuk semua..


Vietnamese spring roll

Bahan-bahan
Beberapa keping kulit rice paper
Udang segar - dicelur dan dibelah dua
Daun salad - secukupnya
Daun Pudina - secukupnya
Timun - dihiris memanjang
Daun Ketumbar - secukupnya
Daun Bawang - secukupnya
Suh hoon - dicelur dan toskan

Caranya
  1. Ambil sekeping rice paper celupkan seketika didalam air,balik balikkan supaya semua permukaan lembut.
  2. Kemudian angkat susun sayur-sayuran,lipat kiri dan kanan dan gulung sedikit,susunkan udang dan gulung sedikit lagi ,letak daun bawang biarkan sedikit terkeluar dan terus gulung sehingga habis.
  3. Sedia dihidang bersama sos pilihan.

Vietnamese Dipping sauce 'nuoc cham'
2 ulas bawang putih - cincang halus
2 sudu besar gula
1/2 cawan air suam
1/4 cawan sos ikan
1/4 cawan jus limau
2 sudu makan cuka 
lada cili kecil merah - secukupnya 1 atau 2 batang
daun bawang - hiris halus.

Tuesday, 15 September 2015

nak jugakk.....puding sedut..yummy



Puding sedut...
dah jadi demam puding sedut sekarang nie..kalau di vendor sebotol puding sedut berharga Rm 5.00..kalau bukak instagram memang popular puding ni lepas raya haritu..paling top disebelah utara..siap masuk surat khabar lagi..hebat betul penangan puding sedut nie kan..



Sedap rupanya puding sedut nie..patutlah glamerr....berbaloi kalau buat sendiri dirumah..dapat banyak jugak..budak-budak pun suka...tapi yang malasnya menunggu nak melapis colour tue..nak tunggu keras sikit ..zila kalau bab menunggu nie memang malas kalau boleh nak cepat siap jew..lagi-lagi muhammad dah stanby nak mengacau..alahaii lemah betul..


Zila buat 3 perisa ..oren,kopi dan strawberry..kalau rajin bolehlah buat berbagai perisa..kalau agak tak rajin buat satu perisa ..senang..tak payah nak menunggu lama..
tengok kak wan dan kak ita tayang puding sedut aritu..tak sabar nak merasa..alhamdulillah terlaksana jugak..



PUDING SEDUT ATAU PUDING SIRUK
Resepi oleh : Resepi Ringkas
Rujukkan : Citarasawan

1 sudu teh serbuk agar-agar
1000 ml air
1/2 cawan gula halus
1 cawan susu cair atau susu segar
1 cawan creamer atau coffemate atau susu tepung
1 sudu teh esen vanilla
pewarna makanan
esen makanan ~ strawberry paste / emulco , pandan paste / emulco atau lain-lain perisa

Caranya

  1. Satukan agar-agar, gula halus, susu tepung, susu segar, air dan vanilla ke dalam periuk.Kacau rata.
  2. Masak atas dapur hingga mendidih.
  3. Bahagikan adunan kepada beberapa warna yang di sukai dan letakan perisa
  4. Contoh ~ warna purple dengan perisa blueberry, warna hijau dengan paste pandan, warna kuning dengan pineapple dan pink dengan strawberry.
  5. Sediakan botol kaca secukupnya.Anda boleh buat 1 jenis untuk setiap botol atau jenis yang bercampur yang lebih di kenali dengan nama 'paddle pop'.
  6. Untuk adunan satu warna atau satu perisa, tuangkan dalam botol dan sejukkan
  7. Untuk adunan paddle pop pula, tuangkan 1 layer warna contoh hijau di bahagian dasar botol dan sejukkan.
  8. Bila dia dah mula mengeras, tuangkan pula lapisan yang lain dan lakukan proses yang sama hingga habis semua warna.
  9. Sejukkan dalam peti ais dan hidangkan dingin dengan straw.


Tuesday, 8 September 2015

dah dua tahun...


Assalammualaikum..
Diam tak diam dah besar  Muhammad..
sekejap betul masa berlalu..dah besar rupanya anak ibu..Pada 28.8.15 Muhammad Ahmad genap berusia dua tahun.tiada  sembarang sambutan yang zila buat..sebab kekangan masa terlalu sibuk masatu..
Sampai nak belikan kek pun tak sempat.


Moga anak ibu menjadi insan yang soleh,,cerdik dan pandai ..sentiasa membahagiakan ibu dan ayah..cemerlang didunia dan diakhirat..dipanjangkan usia dan dipermudahkan rezeki..
amin ya rabbal alamin.

Dah dua tahun nie semakin ligat lah muhammad..lasak sikit..nak ambik gambar masakkan pun agak terhad..almaklumlah semuanya nak di sentuh..kadang-kadang gambar tangan dia jelah..
gambar dia nipun semuanya tak nak pandang kamera..sebuk tengok tv sebenarnya tu..nak snap gambar yang cantik pun susah..asik berlari kesana kemari..ermm.


Ini lah beberapa keping yang dapat zila ambil dan kongsikan disini sebagai kenangan..gambar bawah tu bersama  selimut busuk kesayangannya..kalau tak ada tu mau menangis..sekarang ni muhammad dah sibuk nak menjawab talifon..mobile zila dah susah nak lekat kat tangan asik pada dia jewlah..entah apa yang dibebelkan pun tak taulah..kadang-kadang kelakar pun ada..tulahkan..budak sekarang ..semuanya cerdik..



Ok..last story..
Jutaan terima kasih buat majalah SAJI.. walaupun lambat sikit nak letak entry disini..beberapa masakkan zila memenuhi ruangan SAJI julai 2015..beberapa resepi masakan yang telah sedia ada didalam blog..

Buat adik ezanawaty terima kasih banyak-banyak..tak pernah jemu memplawa akak yer..zila kongsikan juga disini sebagai tanda kenangan ..terima kasih SAJI.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...