Pages

Friday, 7 June 2013

sarawak kami datang part 3 - jom tengok orang utan


Salam ceria dan bertemu kembali ...
Dah menghampiri penghujung cuti sekolah..zila sambung kisah percutian kami ke sarawak aritu.. saja nak berkongsi manalah tau ada kawan-kawan blogger zila nak bawa anak-anak kesana bila ada kelapangan..dapat la juga sedikit info kan..lama benar kisah sarawak terhenti ke part 2 ..ini semua kerana lappy zila tengah sakit..nak trnsfer pic sarawak ke PC sangat-sangat la malas..oleh kerana minggu nie free zila buat semuanya..


masuk hari ketiga kami di negeri sarawak,awal pagi dah bagun bersiap-siap untuk ke Pusat Hidupan Liar Semenggoh - Semenggoh wildlife centre.pusat ini diwujudkan bagi memelihara orang utan yang semakin pupus..penempatan Orang Utan terletak di Semenggoh Nature Reserve (653 hektar) telah dibuka dari tahun 1975..memang lama kan..


kena ikut arahan ranger-ranger yang bertugas ..memang tak boleh buat bising..biasanya pukul 9 pagi orang utan akan keluar..feeding time..kerana waktu itu ranger akan memberi makan..so jangan lewat sampai nanti terlepas peluang nak tengok orang utan secara live.



kebanyakan pelancung asing suka kemari..sebahagian besar memang orang asing.diorang dah ready dengan kamera masing-masing..sedang menanti kemunculan orang utan tue jer..



setelah beberapa minute menunggu muncul juga orang utan yang dinanti-nantikan..tapi kami dapat melihat dari jarak jauh..oleh kerana zila ada bawa lens untuk snap jarak jauh..so pic kami nampak la clear sikit..


untuk melihat aksi mereka lebih dekat sikit bolehlah masuk beberapa meter kedalam hutan..ranger akan memanggil orang utan dengan nama khas yang diberi..jika bernasib baik dapatlah tengok orang utan yang paling besar..kalau nasib tak baik seekor pun tak datang..

Ranger sedang memanggil orang utan untuk menggambil makanan


Beberapa minit menuggu akhirnya muncul juga orang utan nie..yang paling besar namanya ritchie..

antara beberapa aksi yang dapat kami snap.





semua aksi-aksi nie anak zila yang snap..bermacam-macam gaya sibuk dia nak ambil..alang-alang dah masuk hutan zila suruh dia ambil pic periuk kera ..lama betul tak jumpa periuk kera..kalau dekat nak jugak bawa balik letak kat meja opis ..he hhee





cantik kan?


selepas puas melihat aksi orang hutan kami meneruskan perjalanan ke sini pula..kedai menjual tikar sarawak.dan barang-barang berasaskan rotan..harganya lebih murah..tapi kedai nie kecil jew..tak banyak sangat pilihan..



sesiapa yang nak beli diorang boleh hantar melalui pos sehingga sampai ke semenanjung ..siap wrap cantik-cantik lagi..zila tak beli apa-apapun disini..sekadar cuci mata..




tikar nie zila berkenan tengok..sama macam kat johor jugak design anyamannya..


kami meneruskan perjalanan kami ke kilang membuat pasu sarawak..pasu Sarawak sememangnya memiliki keistimewaan tersendiri bermula daripada saiz, bentuk dan warnanya yang pasti membuatkan pelancong tempatan mahupun asing membawa pulang sebagai tanda kenangan.


amat berbeza dari segi coraknya jika dibandingkan dengan pasu dari air hitam johor..setiap pembuat pasu itu perlu memiliki sikap sabar, teliti dan minat yang tinggi kerana tanpa semua nilai tersebut pasti seseorang itu akan berhenti separuh jalan.


Bazaar



Main Bazaar adalah tempat popular di Kuching. Terletak berdekatan Kuching Waterfront. Merupakan deretan kedai kaki lima yang menjual barang-barang perhiasan dan kraftangan buatan tempatan.


Untuk anda yang hendak membeli cenderahati sebagai buah tangan dari Sarawak, Main Bazaar adalah jawapannya. Terdapat banyak pilihan jenis cenderahati yang murah dan boleh dibeli secara pukal. Barang- barang seperti Pua Kumbu, T- Shirt Sarawak, Pasu Sarawak, Kek Lapis Sarawak, Kraftangan Rotan dan Tikar yang bermacam jenis selalunya menjadi tarikan pengunjung yang datang.
Main Bazaar dibuka pada setiap hari dari pukul 8.00 pagi hingga 6.00 petang.



Antara deretan barangan yang dijual..segalanya ada disepanjang deretan kedai disini..kek lapis pun ada..harganya lebih kurang jew..sampai letih kaki  round di sini..sebab leka dengan hasil kraf yang unik..



Disebelah petang..kami sempat meyusuri sungai sarawak dengan menaiki sarawak river taxi..charge yang dikenakan rm 20.00 seorang..tempat duduk yang selesa dan driver boat merangkap pemandu pelancung didalam tue akan bercerita mengenai sejarah negeri sarawak..dari mula sampai ke penghujungnya..kita hanya mendegar sambil tue boleh layan perasaan melihat pemandangan disepanjang sungai..




pemandangan didalam river taxi..masing-masing melayan perasaan..

diantara pemandagan indah dikiri kanan persisiran sungai

Bangunan Dewan Undangan Negeri Sarawak

Bangunan sembilan tingkat ini berharga RM300 juta dengan bumbung berbentuk "terendak" . Di dalamnya terdapat dewan konvensyen dan dewan jamuan, yang masing-masing boleh memuatkan 5,000 orang dan 800 orang . Seni bina serta reka bentuk dalaman hasil kerja tangan para tukang dari Uzbekistan, yang mencerminkan kepelbagaian budaya yang wujud di Sarawak.
Dewan ini bakal menjadi mercu tanda unik Luasnya 760 meter persegi dengan ketinggian 27.7 meter dan garis pusat 30.9 meter serta dikelilingi kawasan hijau seluas 50 hektar, termasuk taman orkid.
Ia dibina di atas bukit berhampiran Sungai Sarawak dengan panorama Astana Sarawak di sebelah kiri dan Kota Margherita di sebelah kanannya.



Masjid Pertama yang dibina di Bandar Kuching ialah pada tahun 1847. Masjid Besar inilah yang pertama dan paling tua di Negeri Sarawak dan telah menjadi lambang Islam di negeri ini. Masjid telah dibina oleh seorang Ketua Orang Melayu Sarawak yang termasyur dan ternama, iaitu Datu Patinggi Ali dan keluarganya.

salah satu peninggalan generasi brooke yang lama bertapak disarawak..brooke dockyard.

 salah satu perkhidmatan untuk meyusuri sungai sarawak river cruise ..tambangnya hanya rm60.00
kalau nak merasa naik sampan pun boleh ..lagi best 



oklah sampai disini dahulu buat kali ini..bersambung di next entry..bye semua..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...