Pages

Saturday, 18 June 2016

Butterscotch cookies



Salam sabtu yang mendung..
Macam malu-malu pulak matahari nak keluar hari ini..begitulah juga mood yang agak lemau..planning nak kesana nak kemari banyak hari ini..mission pertama nak service kereta yang dan over tu..hari-hari bawak nak antar service malas..
Semalam bukan tak masak tapi tak sempat nak load gambar masakan hari ini..tunggu petang sikit baru load sini..hari ini cuci mata dengan biskut raya dululah.Biskut ini dah dari sebelum raya zila buat,zila kongsikan resepinya di majalah saji keluaran Jun bulan ini.

Tahun ini zila cuti sepenuhnya dari mengambil tempahan biskut.Agak rumit jugak sebenarnya nak uruskan muhammad yang tengah lasak,suami pulak sekarang dah permenant dikuala lumpur.. dengan tempahan lagi jadinya ambil keputusan off teruslah.Buat untuk makan sendiri adalah ..anak dan adik bradik pun dah request nak makan biskut .
Resepi asal biskut butterscotch zila ambil dari majalah Rasa.sebab ada kelainan tu yang zila cuba.sesiapa yang nak mencuba silakan ye..ok mohon berundur dulu..hari ini macam pack sikit..bye.


Biskut butterscotch chip
Bahan-bahan
250 gram mentega
200 gram tepung gandum
150 gram tepung ubi kentang
30 gram tepung jagung
85 gram gula kastor
50 gram butterscotch chip
1 sudukecil esen vanilla
Butterscotch chip sebagai hiasan - secukupnya

Caranya
  • Pukul mentega bersama gula dan esen vanilla sehingga kembang.Masukkan  tepung gandum,tepung ubi kentang dan tepung jagung.kacau rata.
  • Masukkan butterscotch chip.Uli sehingga menjadi doh yang lembut.
  • Canai dan terap mengikut citarasa.Hiaskan permukaan biskut dengan butterscotch chip.
  • Bakar didalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 180’c selama 20 minit sehingga biskut keperangan.Angkat dan sejukkan..simpan didalam bekas kedap udara.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...