Pages

Saturday, 1 November 2014

jeruk mangga asam boi


Assalammualaikum
berjumpa lagi hari ini..somoga semua sahabat zila diberi kesihatan yang baik..aminn

ok tak payah cerita banyak pasal mangga asam boi ini .masing-masing dah expert buat kan..resepi simple tak payah pikir banyak..tapi hasilnya sangat sedap..

zila pun sempat buat juga..tapi makan dengan suami jew anak tak minat jeruk-jeruk..kalau dia makan pun mangga macamtu jew tak payah letak gula garam dan asam bagai..lain orang lain citarasakan..



selalunya kalau pergi pasar malam memang zila suka beli mangga muda..buat kerabu atau kopek kulit makan dengan gula dan garam,tak payah peram ..makan masa fresh..memang sedap..sebab suka dengar bunyi krukk krukk bila kunyah..

sebenarnya kalau asam-asam zila memang kurang makan..makan pun sebiji dua buat hilang mengatuk bila buat kerja.tapi bila dah dicampur dengan mangga sedap pulak..rasa masam-masam manis..tambah pulak dengan cili merah dan limau nipis..isshhh tak boleh cerita..memang harus buat kalau tak pernah makan..


Bila tengok mangga muda teringat zaman kecik-kecik,time tu suka sangat main baling selipar..kadang-kadang sampai maghrib tak ingat nak balik rumah.punyalah seronok sangat bermain.depan rumah mak ada tanam pokok mempelam..tapi selagi tak masak mempelam tu mak memang tak kasi petik..tapi kami asik tengok jew mempelam muda kat pokok tu berhari-hari,rasa lambat sangat nak masak..

tiba-tiba ada idea cerdik kami datang..he hee bila main baling selipar kami pura-pura terbaling buah mangga yang bergayut dipokok tu..tapi sambil baling tu kena perati sekeliling takutlah emak atau ayah nampak..he heee..

bila buah mangga tu gugur ..pura-pura beritahu emak yang mangga jatuh..dengan harapan mak suruh kopek dan makan dengan gula..tapi ramalan meleset..mak cakap.."peram dulu nanti masak la dia" kih kihhh memang hampa sangat rasa..memang kena tunggu..

oklah sampai disini dulu ye..jumpa lagi nanti..bye semua.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...