Pages

Saturday, 1 November 2014

jeruk mangga asam boi


Assalammualaikum
berjumpa lagi hari ini..somoga semua sahabat zila diberi kesihatan yang baik..aminn

ok tak payah cerita banyak pasal mangga asam boi ini .masing-masing dah expert buat kan..resepi simple tak payah pikir banyak..tapi hasilnya sangat sedap..

zila pun sempat buat juga..tapi makan dengan suami jew anak tak minat jeruk-jeruk..kalau dia makan pun mangga macamtu jew tak payah letak gula garam dan asam bagai..lain orang lain citarasakan..



selalunya kalau pergi pasar malam memang zila suka beli mangga muda..buat kerabu atau kopek kulit makan dengan gula dan garam,tak payah peram ..makan masa fresh..memang sedap..sebab suka dengar bunyi krukk krukk bila kunyah..

sebenarnya kalau asam-asam zila memang kurang makan..makan pun sebiji dua buat hilang mengatuk bila buat kerja.tapi bila dah dicampur dengan mangga sedap pulak..rasa masam-masam manis..tambah pulak dengan cili merah dan limau nipis..isshhh tak boleh cerita..memang harus buat kalau tak pernah makan..


Bila tengok mangga muda teringat zaman kecik-kecik,time tu suka sangat main baling selipar..kadang-kadang sampai maghrib tak ingat nak balik rumah.punyalah seronok sangat bermain.depan rumah mak ada tanam pokok mempelam..tapi selagi tak masak mempelam tu mak memang tak kasi petik..tapi kami asik tengok jew mempelam muda kat pokok tu berhari-hari,rasa lambat sangat nak masak..

tiba-tiba ada idea cerdik kami datang..he hee bila main baling selipar kami pura-pura terbaling buah mangga yang bergayut dipokok tu..tapi sambil baling tu kena perati sekeliling takutlah emak atau ayah nampak..he heee..

bila buah mangga tu gugur ..pura-pura beritahu emak yang mangga jatuh..dengan harapan mak suruh kopek dan makan dengan gula..tapi ramalan meleset..mak cakap.."peram dulu nanti masak la dia" kih kihhh memang hampa sangat rasa..memang kena tunggu..

oklah sampai disini dulu ye..jumpa lagi nanti..bye semua.

15 comments:

Bicara Kak Noor said...

salam zila, skrg mangga sold out akibat dari mangga samboi disana sini sinun, hahaa untung kalau dpt mangga, so far akak buat apple je buah obersea pulak yg banyak ye berbanding buah tempatan sold out hahaa

cheq da said...

sedap tul kak zila kan...tambah2 sejuk dari peti ais

Kakzakie said...

Sana-sini sekarang kakak tengok ramai dah buat mangga asam boi macam ni Zila... kakak aje belum buat lagi..

Ayu said...

assalam zila,
fenomena jeruk asam boi pula kan sekarang...sedap...:)

Bunda a.k.a KN said...

As Salam...salam hujung minggu...memang fenomena betul jeruk magga ni...

Mana2 Bunda blogwalking ada jer jeruk ni...lecur alio..

mama sara nur said...

assalam zila
wah sini pun ada jeruk pelam
akak xlah minat sgt jeruk2 ni tpkalu ada dpn mata layan jg hihii kan
mnagga memang sedapp xkira yg muda atau masak
bedall semuanya. dari kecik mangga buah bermusim yg duk tunggu2. kalu akak dulu buah pelam tepi sawah hah syokk sungguh makan. berebut cari pastu terus gigit je nostalgia maniss dulu2

mama sara nur said...
This comment has been removed by the author.
hazila said...

Akak pun dah mencubanya. Asyik dok mengunyah jelah kerjanya...

Aida78 said...

salam zila adoiii rindunya dengan masakan zila ni...adoiii terleleh air liuh huhuhuhu.....mana beli jar mcm tu yerk...

Gee® said...

Hisyyyy.... melampau tau Zila ni... dekat 10kali telan air lior...

kakyon said...

'bergasak-gasak' kata orang johor, mereka buat jerok asam boi.sampai saat nie KY belum buat lagi..telan airliur aje ler bila tengok gambar..

Abang Bear said...

apa bahan2 nak buat tu? berapa lama peram?

zila norazila said...

aida78
beli kt hrdware..tp nk kna cari2 jgk..sbb x semua hrdwre ada jual gelas cmni..akk bli kt skudai.t

zila norazila said...

abg bear
mmpelam.asam boi.cili padi.gula..buh garam sikit dan limau nipis..peram semlm pun dh ok..klu nk lma lgi pun bole..

Mamasya said...

Aslmkum Zila

mama belum sempat cuba jeruk ni...susah nak dpt mangga.tahniah Zila muncul di majalah Saji...gambar kek nampak menarik sekali.moga terus success.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...