Pages

Thursday, 13 June 2013

cake tepung beras carrot-keju


Salam sayang dan salam ceria buat semua sahabat zila..
alhamdulillah masih diberi ruang dan kesempatan untuk berkongsi lagi disini..walaupun kadang-kadang kemalasan nak menaip tue datang.. he he heee


Kesibukan untuk para ibu kembali semua..menguruskan anak-anak kesekolah,menyiapkan sarapan pagi..dan ada sesetengahnya menghantar dan mengambil anak dari sekolah.. memang kerja ibu tak ada penghujung kan..

hari ini zila nak berkongsi bersama sahabat zila satu resepi cake yang sedap dan lembut yang baru ini zila sempat cuba..biasanya kalau buat kek mesti guna tepung gandum ..tapi kali ini guna tepung beras..alhamdulillah rasanya tidak mengecewakan..lembut sangat..



cake nie sangat simple,kita boleh kukus dan bakar..kali ini zila cuba cara kukus dahulu ..next time nak try cara bakar pulak..quantiti carrot tue pun zila tak  ikut sukatan..agak-agak jew.parutan keju  zila letak  lebih-lebih..sebab hubby penggemar cheese,atas permintaanya juga zila tambahkan buttercream diatasnya..

terima kasih penyumbang resepi ibu doktor Analisa..yang duduk jauh nun di Madinah al munawwarah..menurut abel cake ini lebih sedap dikukus..tapi suami beliau lebih suka yang versi bakar..next akk zila coba yang bakar ya abel..tqvm dear..



buat sahabat zila yang nak mencuba..zila seratakan resepi versi bahasa malaysia disini sebagai rujukan untuk zila juga dimasa akan datang..hasil cake ini tak banyak..pada sesiapa yang nak buat agak besar kena double kan resepinya.selamat mencuba..bye semua.

Cake tepung beras carrot-keju
Bahan
3 butir telur 
75 gram tepung beras
75 gram gula pasir
60 gram parutan carrot - asingkan 2 sudu makan
30 gram parutan keju cheddar 
3 tbs minyak masak

Cara 
1. sapu loyang dengan minyak atau mentega. kemudian tabur dasar loyang dengan sedikit parutan carrot,
2. pukul telur dan gula dengan kecepatan tinggi hingga mengembang.
3. Masukkan tepung beras, kacau perlahan-lahan dan searah dengan spatula besar    agar adonan tidak turun dan bantat.
4. Tambahkan carrot, keju, dan minyak masak dan dikacau perlahan.
5. Tuang adunan kedalam loyang.
6.Panaskan pengukus terlebih dahulu -sehingga naik wap.kukus kek selama 20 minit atau di bakar dalam oven.
6. Setelah sejuk keluarkan dari loyang.

36 comments:

mimie said...

wahhhhh....gebu cake carrot tu kak...
req kak zila.buat carrot cake yang ada kacang dan kelapa kering tu...
mesti uhmmm punya... ^_^

rahel said...

Salam Zila....terliur la tengok kek tpg beras ni...tak sabar nak rasa...

hazila said...

Yelah, jarang dengar org buat kek guna tepung beras. Bagus juga boleh tukar selera....

Rina Audie said...

minta sepotong boleh ya. Cantik nian picnya zila...

fazianbatrisyia said...

wahhh cam best aje...rasa sesuai nak habiskan stok cheddar cheese sy ni..

Ann Ishak said...

nampak gebu kek tu kak :) saya nak cuba jugak, buat juadah berbuka puasa nanti

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

simple jer resepinya, tak sangka tepung beras boleh buat kek. Ingat buat celup tepung jer. Minggu dpn ada kursus pulak kalau tak rasa nak buat jugak.. kena minggu satu lagilah..

p/s sy penggemar kek carrot tau, tq, Kak Zila!!

Kakzakie said...

Baru kali pertama ini kakak tahu tepung beras boleh jadi kek gebus macam ini zila. Cantik menawan lagi:)

Sury Abil said...

Terpesona sudah...kalau kek ada cis cepat je nk try..:-D

Amie said...

oooh guna terpung beras... Kak Amie yang kejakunan ni rasa takjub! First time dengar kek diperbuat daripada tepung beras.

Mori Said said...

Salam zila... Sedapnyer tengok kek tu... Izinkan mori copycat resepi yer...

Mori Said said...

Alamak zila... Sori la yer.. Nak taip copy.. Kuar copycat.... X sedap tol bunyi nyer... Hihihi. Sori yer zila..

Qashmere said...

First time dengan kek tepung berasss

ady said...

salam
npkgebu cake ni zila..1st time dgr kek tepung beras..

ibh_sue said...

Asslmkm Kak Zilaa
Rinduuu..Lama tak jalan2 sini tau... Kek guna tepung beras? First time dgr ni...Jakun juga. Tp tak tahan tengok hasilnya tu... Ada lg tak tuuu..Heee

Umie Jazz said...

Assalamualikum...zila..namapk sedap...gebu jer...

Norzila Zakaria said...

kakak, sedapnya nampak..macam xsangka tepung beras jadi kek segebu gebas gini kakak..ada sikit touch up gitu nampak kelass sgt kak..tergoda zila tau, mauuuu jugakkk

Evelyn Gemina said...

Assalam kak zila, wah memang nampak sedaplah..insyaallah nnt mau cuba juga :)

Hanim said...

Mmm nampak cam best jer, izin copy recp ya nak try la nanti hehehe.

LiNa_Pg said...

Assalam zila, pestaim ni dengar buat kek guna tepung beras...selalunya dalam kuih muih tradisional jer guna tepung beras..ada unsur crunchy tak kek ni?
Tektur nampak lembut n gebu je tuh..
Spesel n unik ni...
Tingin nk cuba, tp anak2 tak makan kek 'sayur' ni huhu

Yana Shaiful said...

1st time dgr bt kek dgn tpg beras.. bergabung plak dgn cheese+karot..mmg feveret....tgk kek akak gebuss je.. mst sedap ^^

mama sara nur said...

assalam zila
sedapnya minum petang zila ni
kek tepung beras gabung dgn carot dan keju, menariklah

tun_telani said...

Salam kak zila cayang... 1st time tgk org wat kek guna tepung beras.. cantik nmpk texture dia.

yan's cottage said...

salam Zila...

Yan pun tak pernah buat kek guna tepung beras biasa buat apam je...nampak cantik & gebu je...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam zila..
apa khabar ibu mengandung...? harap sihat selalu ye.. masih rajin lagi membaking ye... hehe..
menarik sgt kek ni.. warnanya pun cantikkk... bahan2 mudah rasanya semua ada dlm stok akak.. apa2 hal simpan dululah resepi walaupun xpasti bila akan muncul kat dapur akak.. hihi.. TQ dear!

Nadz Nazharzan said...

Assallamualaikum Zila.

Ini mmg first time Nadz tgk resepi kek guna tepung beras.. Ada kelainan di situ.
Lembut ye.. wah nanti boleh cubalah.. menambah lagi koleksi resepi kek kan..

Rohah said...

sharusnya kak...harus dicobain..tq share kak..nmpak lembut sgt kekmu ..

Mieza said...

Salam Zila..nampak macam sedap dan gebu je kek ni..first time nampak resepi kek letak tepung beras..sumthing new for me!

Aida78 said...

salam wahhhh gebunya kek ni mcm ne nak gebu mcm tu selalu buat mesti mcm batat or mendap huhuhhu....

analisa said...

salam akak zila.... trimakasih yaa sudah sudi coba resep saya... ;)

Ayu said...

Assalam zila,
wah cantik kek ni dear..rajin betul zila ya..siap dgn ada cream piping lagi..agak2 baby girl kot zila..hehe..:)

Mamasya said...

Aslmkum Zila

nampak lembut kek. guna tpg beras..menarik utk dicuba...satu kelainan.

zila norazila said...

lina-pg
pestime jgk zila cuba kek tpb beras nie..x crunchy kek nie..tp mmg lembut..rasa x muak..lbh kurang mcm kek sihat jgk la ..h ehhee sbb x guna byk minyak..bila dimkn dgn buttercream lg sedap tau..

Miss Zahirah said...

slalu mkn carrot cake je..
xtau plk ade cake tepung beras carrot-keju.. mesti sedap ni...

Asyifa Mustaffa said...

1 lgi resepi akak sy ambik...wah..! bnyk rsepi yg ter mis ni...ruginya sy....

1st plak ni tau tpung beras bole buat kek...hehe....nmpk moist plak tu...mmg harus dicuba ni....resepi pun nmpk senang utk dibuat....

Qasey Honey said...

nmpk sedap la pulak kek ni kak...ade kelainan sikit resepinya dr kebiasaan..mnarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...