Pages

Sunday, 6 May 2018

Pakistan - kuala lumpur - lahore


Pakistan
walaupun pasport malaysia dikira kebal boleh menembusi 159 negara tanpa visa tapi masih tidak boleh menembusi negara pakistan.
negara yang saya rasa agak leceh nak apply visa,dengan pekerja di kedutaannya macam kurang orang rasa macam nak apply kerja kat situ jew bagi cepat sikit .ok sebelum ke pakistan perkara yang harus kita lakukan mesti kena apply visa dulu.ada kemungkinan visa kita kena tolak.

Isi borang permohonan sebanyak 5 helai boleh download sendiri atau pergi kekedutaan pakistan di kuala lumpur dekat dengan klcc berdekatan saloma bistro. isi betul2 apa yang ditanya sebab officer dalam tu ada seorang je.kalau tak lengkap macam angin je dia tengok kita.



kedua dapatkan surat jemputan (invitation letter)
yang ini agak cerewet,anda perlu dapatkan surat jemputan dari warganegara pakistan yang tinggal disana yang mengatakan mereka menjemput anda kenegara mereka.surat jemputan mestilah disertakan dengan kad pengenalan host anda.yang ini saya skip sebab suami warganegara pakistan so tak perlu surat jemputan.

ketiga lampirkan sekali salinan tiket penerbangan pergi dan balik..jika wanita yang nak mengembara secara solo yolo kena ada surat kebenaran dari penjaga.jika dah berkahwin kena ada surat kebenaran dari suami jika yang solo kena ada surat kebenaran dari penjaga.

keempat  sediakan gambar berukuran pasport 2 keping background putih.dan copy siap apa2 surat yang penting..dekat kedutaan tu tak ada fotocopy mesin..dulu ada tapi end of 2k17 saya pergi tu dah tak ada pulak..terpaksa berjalan kaki pergi ke area bank berhampiran .jadi sediakan semuanya copy siap2 supaya tak jadi macam kami ulang alik.

ok dah siap document semua hantar ke kedutaan pakistaan di 132 jalan ampang kuala lumpur.untuk apply visa dari pukul 9 pagi hingga 11 pagi..so that mean kena cepat dan borang dan doc penting kena siap awal2. dah beberapa kali saya datang kekedutaan tu orang sentiasa ramai.
aritu visa kami siap dua hari.risau sebenarnya kalau visa ditolak almaklumlah tiket dah beli ..masa apply visa tu adalah officer tu interview kita sikit.biasanya dia tanya atas sebab apa kita nak kenegara dia.alahai dalam hati ni terdetik jugak mikir orang dia sikit punya banyak kat sini senang jew depa nak mai ermmm korang jawab jewlah soalan diorang ni.kalau nasib baik dia tak tanya kita langsung pun..ok habis cerita tentang visa.


cerita tentang penerbangan pulak.
hanya Malindo Air jew satu company ni yang pergi ke pakistan..2 tahun lalu MAS pun ada buat penerbangan ke pakistan tapi dah stop sejak dua tahun lepas ..atas sebab apa saya lupa ada aritu husband cerita tapi lupa pulak.dulu kalau naik MAS kena transit di bangkok baru ke lahore.


Pic muhammad dengan selimut kesayangan dia lebih kurang macam bantal busuk dia lah tu..diangkut walau kemana mana dia berada..ni kalau sampai tertinggal memang sawan.
masa ditunggu pun dah nak tiba saya dan suami berpecah ke kaunter masing-masing .ok urusan saya dan muhammad dah selesai ..sambil menunggu en suami dikaunter pelepasan foreigner ambillah gambar muhammad ni buat kenangan.






maaflah mutu gambar ada yang kurang clear sebab campur2 ambil gambar ada yang guna enpon ada yang guna dslr..kira yang mana saya sempatlah .
2 beg kami bawak tapi dalam tu banyak makanan untuk family dan hadiah untuk diorang.baju kami memang tak bawak banyak pun cukup 3 ..4 hari jew cuma barang muhammad tu kena urus lebih teliti sikit macam susu..dan kelengkapan lain kena adjust sampai 15 hari disitu.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...