Pages

Friday 2 June 2023

Ikan tongkol gulai "stail kelantan" dan pisang tanduk rebus


Makanan kelantan yang satu ni memang menjadi kesukaan ramai..
bila ke kedai atau gerai masakkan kelantan atau terengganu tak sah kalau tak ambik diorang punya ikan tongkol..memang sedap pada tekak kami..walaupun saya bukan penggemar ikan tongkol tapi bila jumpa gulai kelantan terbeli jugak ikan tonkol ni sekelar..

Untuk membuat gulai yang sedap kita kenalah rujuk pada orang yang pakar dalam masakkan kelantan ni,saya rujuk cara memasak gulai kelantan ni di blog azie kitchen..ikut cara dia memasak gulai stail diorangni..sebab dah ada timun dan lada maka saya tambahkan timun dalam tu..senang dah tak payah sibuk nak buat sayur bagai..

Dapat lauk macamni lepastu makan dengan nasi panas,memang jadi bertambah nasi di pinggan..

Gulai ikan tongkol ni saya gengkan bersama pisang tanduk rebus..pisang tanduk masak ni pemberian dari adik lelaki saya ..hasil dari kebun dia..bila dah masak dan direbus macamni rasa dia memang sedap..manis jew..


Ikan Tongkol Gulai Stail Kelantan

Bahan 
Ikan (direbus dg garam dan asam keping)
7 - 8 tangkai cili kering
4 ulas bawang merah
4 hiris lengkuas
1 inci kunyit hidup
1 sudu kecil rempah biji ketumbar
1/2 keping asam keping
Garam dan gula
Santan secukupnya
Timun, kacang panjang atau cili hijau Kelantan (jika suka)

Caranya
  • Ikan direbus dengan air, asam keping dan garam. Kesemua bahan di atas di kisar. Masukkan ke dalam santan dan dimasak dengan api kecil hingga menggelegak. Perlu dikacau selalu. 
  • Kemudian masukkan ikan rebus, asam keping, garam dan sedikit gula. Masak hingga pecah minyak. Jika suka boleh dimasukkan timun yang dihiris, cili hijau Kelantan dan juga kacang panjang yang dipotong.  


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang