Pages

Monday, 1 April 2013

sarawak kami datang - part2 -apa yang menarik di sempadan sarawak-kalimantan


Assalammualaikum..
salam sejahtera ..bersua kembali hari ini..bersambung kembali kisah percutian kami ke sarawak..
masuk hari kedua..driver kami telah bertukar..abang yang hari pertama tue dah ada duty dengan orang lain..so kali ini pangkat adik pulak yang membawa kami..orangnya sangatlah peramah..kacukan cina melayu..kiranya memang ok sebab sekepala dengan family kami..
bila sudah ke kuching tak sah rasanya jika kita tak pergi ke pasar serikin..serikin terletak di sempadan sarawak-kalimantan.jarak perjalanan dari bandar kuching lebih kurang 1 jam lebih..



kata orang barang-barang dari indonesia dan sarawak jauh lebih murah dijual disini..pic diatas tue acuan kuih ros..atau ada jugak orang panggil kuih goyang..tapi saya tak beli...harga pun saya tak check..mungkin time tue dah blur..h ehhe heee..sampai jb rasa macam menyesal la pulak..



yang diatas nie acuan kuih bahulu..bagi saya sangat special designnye..tak pernah jumpa lagi kat sini..


yang ini lesung batu..alahai memang nak sangat beli ..beratnya lebih kurang 4 kilo..uiitss..tapi hubby saya menghalang..seboleh-boleh dia cakap tak payah beli..urrmmm last-last saya ambil jugak yang jenis kayu..tak la rasa sangat terkilan nanti..kalau rumah dekat dah lama saya angkut..



baju kebaya wajib beli..sebab saya memang penggemar baju kebaya..minat pada sulamannya..warna pun semuanya cantik-cantik tak tau mana satu nak pilih..last-last beli jugak dua pasang..harganya memang jauh lebih murah disini..



 jam dinding dan frame gambar yang cantik..



 nie pun menarik..harganya pun lebih murah dari bandar kuching..





hasil kayu yang menarik..


periuk,pengukus,kuali dan macam-macam lagi..dari pemerhatian saya pasar serikin nie lebih kurang macam wang kelian sempadan thailand - malaysia..konsep kedai lebih kurang sama tapi dari segi barang yang dijual ada keunikannya tersendiri..


 longgokkan kulit kayu manis yang belum dipotong..3 ikat RM5.00..murah..




motosikal pun dah flat indonesia nie..he hee ..pakaian antara barangan yang banyak dijual disini..selain tue telekung sembahyang..kain batik..jubah..handbag..jika inginkan harga lagi  murah memang kena pandai tawar menawar..


jeruk dan popia kecik..krukk-krukk sedapnya..saya beli yang design tengah tue..bulat-bulat..sebab gulunganya unik..he hhe..



deretan sayuran segar..kesemuanya fresh sangat-sangat..buah yang tak pernah jumpa pun ada disini...peria tue fav saya...ikutkan hati nk borong jew..sayur-sayur tue..he hehe



pada sesiapa nak kemari memang kena pergi pagi sikit..sebab cuaca disini teramatlah panas..kitaorang sampai dalam 12 lebih tengahari..emak dan family lain x larat nak jalan sampai ke hujung..masing-masing sampai separuh jew..tapi saya dan suami round sampai habis..kata orang alang-alang dah sampai..panas-panas pun redah jew lah...

En suami dan adik lelaki saya..tengah belek-belek sunglases..

setiap hari sabtu dan ahad jew ada pasar serikin nie..hari-hari biasa tak ada tau..so pada sesiapa yang singgah ke kuching harus kemari tau..


dalam perjalanan nak menuju ke bandar kucing nampak gua nie..dalam nie ada kuil tempat sembahyang..so kami singgah sekejap ambil gambar..




menyambung perjalanan kami kesini pulak..gua angin..tapi kami tak masuk pun..cuma round-round sekitarnya sahaja..ada sungai yang cantik..beberapa orang asing mandi disitu..kami sampai pun dah lewat petang..



pasar satok..atau lebih dikenali dengan pasar minggu..pasar satok yang lama telah berpindah kesini di medan niaga satok pada 1 january 2013..jadi saya tak dapat merasai kehebatan pasar satok yang lama....tempat yang lebih teratur..dan bersih..tapi biasalah tempat baru auranya tak akan sama dengan tempat lama kan..

masa kami sampai masih tak ramai peniaga ..orang pun masih tak ramai..mak   beli kain pua..murah juga disini..tapi yang orignal harganya boleh tahan la jugak..
saya cuma round-round tengok apa yang berkenan dihati..nampak jambu batu yang isinya merah..terus beli..terkenang pulak zaman kecik-kecik..suka makan jambu merah..he hhee




kata orang kalau ke tempat orang harus kita merasai makanan diorang kan..begitu juga kami tak akan melepaskan peluang mencuba beberapa makanan yang popular disini..
adik van tue bawa kami kesini 'my village barok' menu macam-macam ada..tapi saya lebih excited nak cuba mee kolok dan makanan sarawak lain..


pemandangan dari atas restoran..


baju merah tue driver kami..masing-masing tengah berbincang nak makan apa..memandangkan tukang buat mee kolok keluar sekejap cari barang..so kami tukar pada menu lain..



inilah ayam penyet yang kami oder..kalu kat jb lain sikit sambalnya..disini sambal tue rasa masam-masam manis..kira ok jugak lah..ayam pun besar..sepinggan RM9.00..siap ada ulam lagi..



yang ini ayam pansuh..dimasak didalam buluh..berserta pucuk ubi..rasanya memang sedap..harus dicuba..nak kata macam sup pun ada jugak..tapi memang best..


sayur midin goreng belacan..memang sangat-sangat sedap..rasa macam pucuk paku jugak tapi lain sikit bentuknya..bergulung bahagian pucuknya..alahai teringat-ingat sampai sekarang kesedapanya..



yang ini umai ikan..pun sedap..rasa macam kerabu sotong camtulah..ada rasa masam-masam sikit..umai udang pun ada..tapi kami cuba yang ikan nie...
siap makan semua ..kami sekeluarga pulang ke rumah penginapan..10.00 sampai rumah..

oklah sampai disini dulu untuk part yang kedua bersambung lagi nanti di part3..bye semua ^__^



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...