Pages

Tuesday, 21 January 2014

nga ku arrowhead chips black papper & chilli


Assalammualaikum
uittss seminggu dah tak menulis di blog kesayangan..
apa khabar semua..tuan rumah tak berapa sihat semiggu nie..mula-mula baby muhammad demam..selsema ..dan batuk..pakej lengkap..dalam seminggu macamtulah..

first time demam seteruk ini..sejak lahir inilah kali pertama demam teruk..nak beralih bulan kataorang..ataupun nak pandai sesuatu..tapi baby kecik kalau sakit memang tak sampai hati tengok..rasanya biarlah kita yang ambil demam tu ..



dan dalam minggu ini zila pulak demam .. selsema..tapi kalau dah tua-tua camne ..demam pun macam tak demam..h ehee kerja rumah pun harusss dibuat jugak..

demam ngaku sekarang nie..ramai blogger yang dah buat..pergi mana-mana pasaraya mesti nampak buah nie..tentang harga banyak yang berbeza..mungkin dikira dari kualitii buah ..zila pun tak pasti...
sempat jugak zila buat dalam sekilo..pilih buah ngaku yang agak besar sikit..tapi kebanyakan 30 % mesti tak berapa cantik..kena sagat beberapa kali baru dapat kepingan yang comel..



resepi simple .separuh zila tabur dengan black papper dan separuh lagi campur lada kering goreng..memang sedap..rasa pedas-pedas..
kalau anak suka makan kerepek sekilo mesti tak cukup..memang kena buat kebih..tapi yang tak laratnya berdiri mengadap api lama-lama..h ehehe tu yang lemah sikit..tapi kalau ada dapur bawah mmg best..leh duduk jew..




Ngaku - Fried Arrowhead Chip

Ingredients
A few arrowheads
Salt water
Oil for deep-frying

Directions

  • Slice the top and bottom of the arrowhead off and skin it. Soak it in salt water for an hour (longer if you like) before setting it aside to dry.
  • Then slice it thinly and deep fry them. Don't put them in all at once as they will stick together. You have to put them into the oil, slice by slice.
  • Remove the chips when they are lightly golden brown. Drain the chips from excess oil and cool them completely before storing in airtight container. You can sprinkle some salt while draining the chips from oil.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...