Pages

Sunday, 26 March 2017

scout kashmir tour and travels

Scout Kashmir  tour and travels

Scout Kashmir is one one of its kind travel and adventure portal run by three passionate travellers. Based in Srinagar Kashmir, Scout Kashmir is a one stop portal where you can explore every part of beautiful Kashmir Valley. From the lofty snow peaks to the breathtaking valleys, from the local rice fields to the high altitude lakes, our team is highly professional and skilled to ensure safety and satisfaction of our clients. We have distinguished ourselves from the rest of competitors in the market by offering some unknown and off-tourist locations with breathtaking landscapes along with the known places as well. From accommodation and travel to adventure sports, Scout Kashmir takes pleasure in providing the best service to its clients.


We offer a wide range of packages completely based on the choice and budget of our clients. Ranging from budget packages to high end packages, we cater to all types of clients.We welcome to one of the beautiful places on earth and allow us to help you in making your stay the best time of your life.



Kashmir

The beautiful Kashmir valley looks like a paradise on earth. The valley is so beautiful that you will fall in love with it at the first sight itself. Infact, the charm and magnificence of Kashmir are beyond the scope of mere words.










  Scout Kashmir presents Spring in Kashmir

A place famous for lakes and mountains set like a jewelled crown on the map. Kashmir is a many-faceted diamond changing its character with the four seasons, always extravagantly beautiful. It comes alive in spring when nature bedecks the valley with blossom after blossom: almond, cherry, apple, peach, pears, pansies, narcissi, daises and many more. Throughout the valley thousands of fruits and flowers burst into bloom exuding and alluring fragnance


Spring, which extends roughly from March to early May, is when a million blossoms carpet the ground. The weather during this time can be gloriously pleasant at 23oC or chilly and windy at 6oC. 


One can see miles and miles of mustard fields draped in Yellow and orchards full of multi hued blossoms. The Climate of Jammu and Kashmir at this time of the year is ideally suited to thoroughly enjoy the beauty of the place.


The most interesting event in this season is the Tulip Garden blossom – which starts around mid march and ends by 1st or 2nd week in April, depending on the heat intensity. And that is a spectacular that any visitor to Kashmir and Srinagar city would not want to miss.



Following are some photo collection captured at different places by our team during the spring season in Kashmir


 Contact us at

Moblie: +91 8491854228
+91 9697035957
+919596551845
Zero bridge,Rajbagh,behind Kohsheen hotel,Srinagar,Kashmir


Saturday, 11 March 2017

Nasi Ayam Hainan..



Bersua lagi..setelah sekian lama tak menatap blog ..hari ini tiba-tiba teringin nak menulis pulak..ha haaa ala mood nak buat karangan macam tak ada ..tu yang selalu skip kalau nak update blog..apa khabar sahabat blogger zila..moga semuanya ok tau..
Menu nasi ayam bukan hari ini punya..tapi beberapi hari lepas buat.tiba-tiba en suami nak makan nasi ayam.lama katanya tak makan.ikutkan barang dapur dirumah banyak dah habis aritu nasib anak sulung dah dapat lesen dialah sekarang yang takeover drive..orang baru dapat lesen kalau kita suruh pergi kedai bukan main laju jew.


resepi nasi ayam hainan zila dah pernah kongsi disini.resepi nie macam dah sebati dengan kami sebab sedap sangat.zila guna beras basmathi brand jasmin.beras tak berapa panjang sangat tapi beras basmathi ni elok untuk kesihatan.dah berusia nie kenalah jaga apa yang yang kita makan..takut penyakit kalau nak datang memang sekejap je kan.
oklah sampai disini dulu untuk hari ini..insyaallah jumpa lagi nanti .

Bahan A (Sup)
Ayam 1 ekor (dipotong kepada 4 bahagian, di asingkan lemak-lemak ayam)
1/2 periuk air ('rice cooker standard size') yang akan menenggelamkan keseluruhan ayam semasa merebus
4 ulas bawang putih (dihiris)
1 inci halia (dihiris)
1 kiub pati ayam 'KNOR'
sedikit garam
Bahan B
daun sup
daun bawang
bawang goreng

Cara-Cara Memasak Sup
1. Didihkan air dalam periuk sehingga ia 'mendidih membuak-buak'.
2. Kecilkan api sekecil-kecil yang boleh dan masukkan betulan-ketulan ayam dan tutup tudung periuk. Biarkan ayam masak secara perlahan sehingga air mendidih kembali  (anggaran masa 1.30 jam bergantung kepada saiz ayam dan kuantiti air)
3. Keluarkan ayam dari periuk dan masukkan kedalam bekas yang berisi 'ketulan ais + air sejuk'. Ini adalah untuk memastikan yang proses memasak isi ayam terhenti yang akan menjadikan isi ayam terasa begitu 'moist' sekali.
4 Dalam periuk berisi rebusan ayam,  masukkan hirisan halia, bawang putih, garam dan kiub KNOR.
5. Siap. Sebelum hidang taburkan dengan bahan B


Bahan C (Perapan ayam)
Kicap masin 'Kipas Udang'
2 sudu besar Sos Tiram
Cara-Cara Memasak Ayam
1. Keluarkan ayam dari air rendaman ais dan lumur dengan bahan C. 
2. Perapkan selama 10 minit.
3. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng ayam secara 'Touch and Go' ia-itu anggaran 10-15 saat sahaja sekadar memastikan sos tiram dan kicap melekat pada ayam. Tidak perlu terlalu lama kerana isi ayam telah pon masak dan untuk memastikan ia kekal 'moist'.
4. Renjis dengan Minyak bijan semasa menghidangkan nya 

Bahan D-1(Nasi)
* Minyak dari Lemak ayam
4 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
5 helai daun pandan (dikerat 4)
1/2 sudu teh kunyit serbuk
Bahan D-2
6 pot beras (anggaran 800 gram)
10 pot air
1/2 kiub pati ayam 'KNOR'
sedikit garam
Cara Memasak Nasi
1. Dalam kuali, masukkan lemak-lemak ayam dan goreng sehingga ia cair (tidak perlu ditambah sebarang minyak semasa menggoreng).
2. Dalam 'rice cooker', masukkan minyak ayam dan tumis bahan  D-1 sehingga bawang putih 'betul-betul garing'.
3. Masukkan beras yang telah dibasuh dan di toskan air nya. Goreng seketika anggaram masa 5 minit. Ini adalah untuk memastikan beras tidak hancur semasa proses memasak.
4. Masukkan air, kiub ayam dan garam. Rata kan dan biarkan nasi masak saperti biasa.


Bahan E (Sambal Cili)
10 biji cili merah
3 ulas bawang putih
5 sudu besar gula putih
jus air limau kasturi dari 3 biji
sedikit garam
Cara Menyediakan Sambal Cili
1. Kisar kesemua bahan E kecuali jus air limau kasturi dan garam.
2. Apabila siap masukkan baru dimasukkan jus air limau kasturi dan garam dan ratakan.

Bahan F (Kicap)
1/2 sudu besar lada hitam (ditumbuk halus)
Kicap manis 'Kipas Udang'
lebihan dari bahan perapan ayam (C)
sedikit minyak dari gorengan ayam
Cara Menyediakan Kicap
1. Satukan bahan F dalam periuk dan masak seketika sekadar ia mendidih

Bahan G
Timun
Tomato biji
Daun Salat
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...