Pages

Tuesday, 9 April 2013

kacang pool - bersama teh tarik




Assalammualaikum.
salam sayang untuk semua..alhamdulillah masih diberi kesempatan menulis dan berkongsi sesuatu disini..walaupun asik tenggelam timbul..kejap ada.. lama tak ada...he hhee..




semenjak dua menjak nie masa yang ada sangatlah pack..banyak perkara yang harus diselesaikan ..dan banyak juga kerja-kerja yang terbengkalai..masa nak menatap blog jugak sangat-sangat terhad.

terasa rindu nak bw seperti biasa..insyaallah bila semuanya dah ok zila akan berkunjung seperti biasa..



kacang pool..dah seminggu pic nie terperap dalam draf..hari nie baru sempat dipublishkan...menu kebanggan orang johor..rata-rata bila berkunjung ke johor mesti nak merasa kesedapan kacang pool haji..
kalau tak berkesempatan pergi ke medan selera larkin..di angsana pun ada,rasanya sama jew tak berubah..



bagi zila menu nie simple..kalau makan semangkuk memang tak terasa kenyang..mesti nak ada hidangan lain baru puas hati..he hhee memang kuat makan..
bila zila perkenalkan kacang pool nie pada suami terus dia suka..mungkin kena dengan tekak dia yang suka makan roti..so menu nie dah menjadi menu wajib dirumah nie..sebulan sekali mesti kena buat..memandangkan permintaan yang tinggi dari suami..layankan jew la kan..


pasti ramai yang dah buat kan?..bila zila google resepi memang semuanya lebih kurang  menggunakan bahan yang sama..sebenarnya dalam masakan kita boleh ubah mengikit citarasa kita..mana kita rasakan sedap masukkan jew la..tapi yang penting jangan sampai lari sangat dari menu asal..

pada sesiapa yang nak cuba buat zila sertakan resepinya disini..boleh dimakan bersama apa-apa jenis roti..roti prancis pun ok jugak..tapi zila beli roti yang belum dipotong di tesco..boleh potong ikut hati nak besar mana..sapukan sedikit butter dan bakar..hidangkan bersama teh tarik kaw-kaw..slurpppp..




kacang pool

1 tin kacang pool - brand kimball
300 gram daging kisar
2 sudu besar minyak sapi
1 sudu kecil serbuk lada
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk ketumbar
2 ulas bawang putih - dicincang
1 biji bawang holland - didadu
garam secukup rasa
air - secukupnya


cara-caranya
Asingkan kacang pool dari airnya,hancurkan kacang pool menggunakan garpu,jika suka terasa kacangnya jangan hancurkan lumat sangat kemudian ketepikan
Didalam kuali panaskan minyak sapi,tumiskan bahan-bahan yang telah didadu sehingga wangi dan sedikit layu.
Kemudian masukkan rempah-rempah.tumis seketika dan masukkan daging kisar.kacau sehingga daging bertukar warna dan lembut.
Masukkan kacang pool yang telah dilenyek dan kacau rata..kemudiaan masukkan air secukupnya..ikut kepekatan yang dikehandaki..
perasakan dengan garam..sedia dihidang.
bahan hiasan
1 biji telur - digoreng separuh  masak
1 batang cili hijau - dihiris
1 biji bawang holland - didadu
2 biji limau kasturi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...