Pages

Monday, 20 July 2020

Kek Oren Sunquick -sedap,senang nak buat

Pagi semua,
menulis lagi disini,harini nak share resepi kek oren..kek oren ni antara kek yang suami suka,biasalah kan kalau dah jadi emak apa yang suami..anak-anak suka itulah yang kita ulang buat,
suami lebih suka kek yang macamni,berbanding kek chiffon..kek chiffon itukan macam sponge sikit kan kalau makan,gebu-gebu macamtu..yang itu fav saya..tapi tidak pada suami.Orang kan lain-lain citarasa tak boleh dipaksa ikut apa yang kita suka harus orang suka kan..


Kek ini memang senang nak buat,dan jangan risau memang jadi.kalau ada parutan kulit oren pun boleh campur dalam tu.first time mencuba resepi ni,saya simpan dah lama tak silap dalam awal tahun lepas,dikongsikan di group masakkan FB.
Bila time bakar memang wangi sangat kek ni,bau oren sunquick dia tu semerbak serumah,almaklumlah rumah taman secoet jew..hihii sampai ruang tamu pastinya bau dia.masih panas dah potong sikit tak sabar nak rasa.Mauhammad pun bising nak merasa dua beranak tak sabar...anak yang sulung je Iqbal tak kesah ..dia duduk jew dalam bilik.
selang beberapa hari buat lagi kek ni..suami request sebab dia tak puas makan ..kali kedua tabur badam pulak atas dia..saja habiskan stock badam slice kat petiais.

Oklah jom semak resepi kek oren ni,boleh juga ke channel YouTube yang baru saya kemaskini,account lama sebenarnya,dulu main letak je video lepastu dibiarkan sepi.Kali ini mood nak buat video macam meninggi,jom support dan SUBSCRIBE ye.
Boleh rujuk cara buat kek oren di channel YouTube zila norazila. Tekan SUBSCRIBE untuk dapatkan update terbaru nanti


Kek Oren Sunquick
By @zila_norazila
Source Fb

Bahan
5 biji telur grad A
220 gram butter
30 gram butter (dicairkan)
1 cawan gula halus (kastor)
200 gram / 2 cawan tepung naik sendiri.(kalau guna tepung gandum campurkan dengan 1 sudu kecil baking powder ye.
2 tbs pati oren sunquick
Sedikit pewarna kuning untuk nampak lagi berseri kek oren kita.

Caranya
1.Butter + gula dipukul hingga berkrim.
2.Masukkan pati oren sunquick dan sedikit pewarna.mix sekejap bagi rata.
3.Masukkan telur satu persatu.mix lagi ..
4.Masukkan tepung dan mix dengan spatula sehingga rata.
5.Kemudian masuk butter cair kaup balik rata
6.Kalau suka boleh tambahkan parutan kulit lemon atau oren.
7.sediakan loyang,sapu dasar loyang dengan sedikit butter alas dengan baking paper.
8.Masuk adunan dalam loyang dan ratakan.
9.Bakar pada suhu 170c selama 45 minit atau hingga masak
.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang