Pages

Friday, 30 September 2016

Roti kosong cicah kari sadin..ermmm yummy


Bersua lagi
disebabkan lepas isyak tadi tidur dengan lenanya so terjagalah tengah malam tadi..lepastu dah tak boleh tido sampai sekarang.ada sedikit masa sebelum solat subuh bukaklah lappy dan update sedikit disini.nak dibiarkan blog ni sunyi rasa tak sampai hati pulak..ecehhh ha haaa

semalam zila sempat membuat roti..kalau ikutkan buat roti bukanlah susah sangatkan..bahan pun sedikit jew tak payah nak fikir banyak..semua masuk dalam mixer dan tunggu doh naik 2 kali lipat..tapi tulah kadang-kadang mood nak buat roti ni memang selalu kelaut..mungkin nampak banyak orang jual roti kat kedai kot tu yang kurang sikit semangat nak buat..kena duduk oversea baru rajin meroti nampaknya..

Resepi roti zila masih setia dengan resepi handalan killer soft bread.mungkin kerana resepi ini tak payah nak kena tunggu lama-lama tu yang terjatuh cinta sangat.lagipun hasilnya amat memuaskan bagi zilalah..

zila guna loyang ciffon 20 inci.bulat-bulatkan doh tu seberat 50 gram setiap satu.kalau nak isi inti pun boleh.kalau nak kosong macam tu pun ok jugak..zila kurangkan sedikit kuantiti gula tu sebab nak cicah dengan kari sadin.loyang kena sapu dengan majerin supaya tak melekat,bila doh dah naik dua kali ganda sapukan dengan susu cair.kemudian taburkan bijan hitam dan putih.bakar sehingga masak sempurna.dah masak keluarkan dari oven dan terus sapu butter atau majerin.makan panas-panas..memang sedap..

dibawah tu zila copy resepi asal yang zila pernah buat di post yang lepas.


RESEPI: KILLER SOFT BREAD

260 gram gandum protein tinggi (tepung roti)
3 gram ragi instant
180 gram cecair ( 1 telur + susu cair )
30 gram gula pasir
30 gram butter
2 gram garam

Caranya

1. Bancuh telur bersama susu (bahan cecair).
2. Tambahkan kedalam bahan kering (tepung, gula pasir, ragi). Gaul bersama sehingga sebati memjadi adunan yang sedikit melekit.
3. Tambahkan garam dan butter sedikit demi sedikit, teruskan menguli sehingga adunan menjadi licin dan berkilat.
4. Bahagikan kepada 3 atau 4 bahagian. Canai dan boleh ditambahkan inti mengikut selera 
5. Untuk dapatkan permukaan roti cantik berkilat boleh dioles dengan sapuan telur.
6. Biarkan doh mengembang sehingga dua kali ganda memenuhi loyang.
7. Bakar dalam oven pada suhu 175°C selama 10-15 minit, bergantung kepada oven anda masing-masing

Sunday, 25 September 2016

Set Nasi Ayam


Diam tak diam dah sebulan rupanya zila tinggalkan blog ni..lama jugak rupanya..sekarang ini zila lebih banyak share gambar dan resepi di instagram berbanding facebook dan blog.sesiapa yang nak follow boleh follow zila di instagram ye.
hari ini mood nak menulis sampai...masak apa hari ini?dah lama rasanya zila tak buat nasi ayam.masak nasi ayam ni sememangnya mudah..tak payah nak fikir lauk lain lagi.sayur dan ayam dan kira melengkapi hidangan.

nasi ayam kali ini zila rasakan agak lengkap,sebab ada taugeh celur dan ginger paste.memang sedap.bagi sesiapa nak cuba buat zila sertakan resepi disini.kali ini zila cuba resepi dari kak zila mysmallkitchen.

oklah sampai disini dulu yer .insyaallah jumpa lagi next entry ye.bye


TAUGEH CELUR 
Taugeh Sos kicap Fried garlic / Bawang putih goreng Daun bawang 

Cara cara 
1. Celur taugeh sebentar. Toskan. Tuang sos kicap dan taburkan dengan bawang putih goreng dan daun bawang. 


SUP AYAM
1/2 ekor ayam - potong 2 bahagian 2 inci halia - dihiris nipis 2 pokok bawang - potong anggaran 3 inci 1 sudu teh garam Anggaran 10 cawan air 
Cara cara 
1. Masukkan semua bahan dan rebus hingga mendidih dan renihkan sebentar. Matikan api. 
2. Asingkan anggaran 2.5 cawan untuk memasak nasi dan 3 cawan untuk sup. Yang selebihnya akan digunakan untuk memasak SOY SAUCE CHICKEN. 2. 3 cawan asingkan ke dalam periuk kecil dan panaskan semula, perasakan dengan garam.

NASI AYAM 
2 cawan beras - cuci dan toskan. 2 cawan atau lebih sikit Lemak ayam - especially bahagian belakang ayam 
2 ulas bawang putih - cincang halus 
1 helai daun pandan - simpulkan 
Sedikit garam - jika perlu 
Cara cara 
1.Panaskan lemak ayam hingga mengeluarkan sedikit minyak, kemudian masukkan bawang putih. Goreng sebentar. Keluarkan lemak ayam atau biarkan saja jika suka. 
2. Masukkan beras dan goreng sebnentar. Alihkan semua yang digoreng tadi ke dalam periuk nasi. Tambahkan sup ayam, daun pandan dan garam jika suka. 
3. Masak seperti biasa. 

*** Jika suka boleh rendam beras dengan serbuk kunyit jika mahukan nasi berwarna kuning.  

SOY SAUCE CHICKEN 
1/2 ekor ayam dan sup 
2 bunga lawang 
1/2 cawan kicap cair 
1 cawan kicap pekat 
1/2 cawan gula 
Cara cara 
1. Masukkan semua ke dalam periuk dan masak dengan api perlahan. Sentiasa alihkan ayam supaya semua bahagian terendam di dalam kuah. 
2. Masak anggaran 30 minit. Matikan api dan biarkan ayam di dalam kuah lebih kurang 15 minit. Keluarkan ayam. Boleh dimakan terus atau jika suka kulit ayam garing, boleh goreng atau grill ayam sebentar. 
3. Kuah yang terhasil boleh digunakan sebagai sos kicap. Tambah perasa jika perlu. 



Ginger Garlic Sauce 
4 inci halia - dicencang kasar 
1 ulas bawang putih 
3 sudu makan minyak 
secubit garam 
Cara cara 
1. Kisar halia dan bawang putih sehingga menjada paste. Panaskan minyak,tumis paste sebentar jangan terlalu lama. Masukkan garam, gaul sebati dan matikan api. 

Chili Sauce
6 cili merah  
3 inci halia 
3 ulas bawang putih 
Minyak bijan 
1 sudu kecil garam 
Gula 
Jus limau 
1 sudu teh cuka makan 
Sup ayam secukupnya 
Cara cara 

1. Masukkan semua bahan ke dalam pengisar kecuali sup. Kisar hingga halus. Kemudian campurkan dengan sup ayam mengikut tahap kepekatan yang disukai. Jika suka cair, lebihkan kuah sup. 

Monday, 22 August 2016

Quiche Bayam & Ayam



Selamat petang
menu minum petang quiche bayam ayam.lama nak buat tapi sebab malas sangat nak main dengan butter tu yang sebabnya asik bertangguh.
sedap dan mengenyangkan,berserta kulit tart yang rapuh memang harus dicuba resepi olahan dari adik nurpian yang sangat rajin.resepi asal dari buku jo wheatley filling pula resepi sumbagan shashashafie2.terima kasih pada semua yang berkongsi resepi alhamdulillah bertepatan dengan selera zila sedap sangat sampai lupa tengah diet sekarang nie..ecehhh kih kihhh yok yok jew kan..

zila guna acuan tart kecil macamtu supaya senang anak nak makan.kalau buat versi 8 inci tak habis nanti.lagipun senang tak payah nak potong-potong.pandai pandailah kita olah dan gayakan ikut kesesuaian kita.nak tambahkan cendawan butang pada inti pun boleh lagi sedap.ok semak resepi dibawah insyaallah jumpa lagi nanti.


Short crust pastry

250 gram tepung gandum
125 gram unsalted butter sejuk-dipotong dadu
secubit garam
1 biji telur kuning
2-3 sudu besar air ais

Caranya

  • Satukan tepung, butter garam didalam food processor berserta pisau pemutar dan putar sehingga menjadi serbuk roti.
  • Masukkan kuning telur dan putar sebentar tambahkan air ais sehingga menjadi doh.keluarkan dari food processor dan canai sebentar.balut dengan plastic wrap sejukkan selama 1/2 jam didalam fridge.
  • Keluarkan dan canai nipis.masukkan kedalam acuan tart kemaskan bahagian tepi dan bakar secara blind bake pada suhu 180' selama 20 minit.kemudian keluarkan bahan blind bake dan bakar lagi dalam 15 minit.
  • Keluarkan dari oven dan masukkan filling bakar lagi sehingga masak.

filling
Sekeping dada ayam dipotong kecil
seikat bayam - guna daun sahaja
1 biji bawang besar - dipotong dadu
capsicum merah - didadu - saya guna lada besar merah sebatang
3 biji telur
200 ml susu cair/cream
sedikit lada hitam
garam secukup rasa
3 sudu besar butter
sedikit cheese - untuk tabur - saya guna cheddar

Caranya
Panaskan butter,tumis bawang besar hingga layu dan masukkan ayam dan biarkan ayam masak.masuk bayam dan capsicum merah masak sehingga layu.perasakan dengan garam/maggi secukup rasa tutup api dan ketepikan.
pukul telur dan susu cair sehingga rata.masukkan filling kedalam pastry dan tuangkan campuran telur dan susu tadi.taburkan cheese kegemaran dan bakar sehingga masak.
sedia dihidang.

p/s
Blind bake
adalah teknik bakar kulit tart dengan cara meletakkan kertas baking dan kekacang diatas tart.tujuannya untuk mengelakkan tart menggelembung semasa proses membakar.
contoh kekacang - kacang merah /kacang hijau. simpan semula kekacang selepas digunakan.next time boleh guna lagi.

Monday, 15 August 2016

Laksa Johor


Laksa johor
kebangaan orang johor,walaupun zila anak jati johor tapi bab laksa johor dan makanan yang berasaskan mee memang kurang dapat sambutan dirumah.mungkin jiwa kami sedari kecil dididik dengan hidangan nasi.itulah sebabnya bab mee mee memang kami kurang sikit.

senonimnya laksa johor ini muncul semasa hari raya untuk meraikan tetamu menziarahi rumah kita,ataupun dalam acara marhaban time itulah kita  akan terfikir nak buat sesuatu yang istimewa.

Bagi zila nak buat laksa johor memang tak susah.maksudnya penyediaanya mudah tapi renyah bab nak meyediakan bahan-bahannya,ialah memang agak banyak kerja sikitlah.nak blander isi ikan,isi ikan nak dikukus dulu kemudian asingkan isi dengan duri..ermmm kalau tak beria-ia sangat nak makan memang malas nak buat.


zila sempat search jugak resepi laksa johor yang belbagai tapi lebih kurang juga dari segi penggunaan bahan-bahan.ada yang pakai udang segar ada yang pakai ikan masin kurau.macam-macam style.insyaallah next time boleh cuba resepi yang letak ikan masin.untuk kali ini zila guna resepi kak jee fauziahsamad.com.kak jee berniaga laksa johor walaupun dia sebenarnya bukanlah orang johor.dengan keikhlasan kak jee berkongsi resepi zila pun nak juga mencuba resepinya.alhamdulillah walaupun tanpa udang hidup dan ikan masin rasanya tetap mabless.anak zila pun suka.kuahnya pekat.menepati citarasa.kuah memainkan peranan utama.kalau kuah sedap keseluruhan laksa kita akan menjadi sedap.


Laksa Johor

Bahan bahan
1 paket spaghetti - makan 10 orang
1kg ikan sardin/selayang 
¾ cawan rempah kari ikan Babas
½ cawan cili kering yg dikisar
¾ cawan udang kering (cuci bersih, kering dan kisar)
2 cawan santan pekat
3 cawan air
½ cawan minyak masak
1 sudu besar kerisik
Garam
Serbuk perasa

Bahan kisar
5 batang serai
2 inci halia
2 inci lengkuas
5 biji bawang besar

Ulam ulam
Timun
Taugeh
Daun kesum/daun selasih
Kacang panjang
Limau kasturi
Lobak asin

Cara cara
Ikan dibersihkan pastu kukus. Ada orang rebus tapi kalau kukus lagi senang nak carikkan isinya. Air kukus simpan. Kisar ikan yg telah dibuang tulang dengan air kukusan ikan tadi. Ketepikan.

Panaskan periuk bubuh 1/2 cawan minyak dan masukkan bahan kisar. Tumis sampai naik bau. Masukkan rempah kari ikan dan goreng pantas selama satu minit. Masukkan 1/2 cawan air dan goreng lagi kira-kira lima minit.

Pastu masukkan cili kisar dan goreng lagi sampai terbit minyak. Bila terbit minyak, masukkan ikan yang telah dikisar. Kacau rata. Masukkan 3 cawan air dan 2 cawan santan. Bila dah mendidih, masukkan udang kering dan kerisik.

Kuah laksa Johor agak pekat. Jadi kenalah agak agak jumlah air dengan  kepekatan yang disukai.


Spaghetti
Masak air dalam periuk. Bubuh garam dalam air rebusan tu. Bila telah mendidih, masukkan spaghetti dan rebus sehingga rasa dah kenyal, tapis dan siram air sejuk sehingga  hilang panasnya atau cuci bawah air paip. Tos air nya dan tuang sedikit minyak supaya tak melekat.

Ulam ulam
Ulam Laksa Johor ialah timun, taugeh, bawang besar diracik bulat bulat halus, daun selasih atau daun kesum, limau kasturi dan lobak asin. Kalau suka makan selasih boleh bubuh. 

Sambal belacan
Cili kering - rebus
Belacan bakar
Tumbuk cili bersama belacan bakar sehingga lumat.

Cara menghidang
Bubuh spaghetti dalam mangkuk, taburkan ulam-ulam dan curahkan kuah. perah limau kasturi dan makan dengan sambal belacan.



Thursday, 11 August 2016

Talam Keladi


Talam keladi
sebenarnya baru semalam buat,beli keladi di pasar tani hari ahad lepas memang teragak sangat nak makan kuih talam keladi.bukan tak nak beli cuma yang zila jumpa diorang jual semuanya kurang menepati citarasa.

kalau boleh nak yang keladi yang dipotong kiub yang agak besar sedikit.bila kita gigit bahagian putih tu rasa sangat keladinya.biasanya kalau beli jarang sangat tergigit keladi.rasa lapisan putih tu jewlah.
oleh sebab dah teringin sangat buat lah separuh adunan dari resepi asal.almaklumlah yang nak makan kita seorang anak memang tak minat kuih macam ini .zila tak guna loyang 10x10 tapi zila guna bekas kaca emapt segi sepeti digambar tu.senang nak makan.dan mudah masuk pengukus.
alhamdulilah kejadian talam yang sempurna dan amat menepati citarasa.kalau nak potongan talam yang cantik tunggulah sehingga benar-benar sejuk baru potong.kalau tak memang tak lawa tau.biarkan lebih kurang 6 jam baru potong,zila guna cutter plastik bentuk bunga.resepi asal dari chef asma zila ambil dari blog kak ayu dan rujuk juga diblog kak yati dan kak azie.zila sambungkan resepinya disini juga sebagai rujukan bersama.



Kuih Talam Keladi
Loyang 10x10x3

Bahan Lapisan  Bawah 
Bahan (A)
220 gram tepung beras 
40 gram tepung ubi
1 1/2 sudu kecil garam
5 sudu besar gula pasir
300 ml santan pekat
700 ml air

Bahan (B) 
250 - 300 gram keladi 
Buang kulit, basuh dengan air garam supaya tidak hitam, potong kiub dan kukus selama 5-8 minit. Lepas kukus baru timbang

Caranya

  • Bancuh semua bahan A hingga rata dan sebati .
  • Tapis kedalam periuk. Masak sehingga naik wap dan masukkan bahan B.
  • Kacau sebentar dan tuang ke dalam loyang 10x10x3 yang telah disapu sedikit minyak. Kukus selama 25 minit.


Bahan Lapisan Atas
160 gram tepung gandum 
250 gm gula halus
4 biji telur
250 ml santan
500 ml air
Sedikit pewarna purple
sedikit perisa keladi

Caranya

  • Bancuh semua bahan bahan di atas dan tapis ke dalam periuk. Masak sehingga naik wap. 
  • Tuang ke atas lapisan bawah. Kukus selama 30 minit. Lap penutup pengukus 5 minit sekali.
  • Biarkan betul betul sejuk sebelum dipotong, jika boleh menggunakan pisau plastik semasa memotong.

Monday, 8 August 2016

Chinese paper wrapped cupcakes


My mood today nak membaking sesuatu.so seawal pagi dah chek bahan-bahan baking apa yang ada didalam box.banyak tepung dan bahan lain yang dah habis.palan nak buat brownese nampaknya kena tangguhkanlah tunggu zila belanja barang dapur nanti.

Hari ini zila sempat buat cupcakes comel-comel rasanya macam kek span atau kek ciffon keadahnya pun sama.siaplah menu minum petang kami hari ini.

Menu ini menghasilkan 11 biji kek seperti dalam gambar,zila tertarik untuk mencuba resepi ini sebab ianya dibungkus dengan kertas minyak macamtu.terasa menarik sangat.sesuai sangat digabungkan bersama kopi panas ,duduk santai petang sambil tengok tv ermmm haven sangat.

Resepi asal dari facebook dan zila copy sepenuhnya dari blog sonia.sonia guna matel flower cases.acuan sama macam zila guna tapi atasnya berbentuk bunga yang zila punya bentuk bulat.senang sangat cara membuatnya.sesiapa yang nak cuba zila sharekan resepinya dibawah.


Chinese paper wrapped cupcakes

3 egg white - large saiz A
65 gram icing sugar sifted (or you may replace with 65 gram caster sugar and 50 gram corn starch.mix together)

3 egg yolk - large saiz A
1 whole egg
50 gram corn oil
65 gram self raising flour (or u may replace with cake flour + 1/2 teaspoon baking powder)

special metal cupcake cases or you may replaced any cups that is suitable for baking.

Method
Mix egg yolk,1 whole egg and corn oil in a mixing bowl,use a hand ballon whisk,beat till light.
sift in self raising flour,stir to mix well till a smooth thick batter.
Use a electric hand mixer beat egg white till foamy,thengradually add in icing sugar,beat till stiff peak formed.
Add 1/3 of meringue with egg yolk batter,stir till light.Then fold in the rest of meringues fold to well combine.
line the matel cupcake case with baking paper,fill the batter with piping bag then pipe the batter into cupcake case.
Bake at pre heated oven at 170' for 30 minute.remove from the oven immediately remove cakes from the case and lay them on wire rack to cool down.


Tuesday, 2 August 2016

Jom melancung ke kashmir bersama - scout kashmir travel and tour part2



Bersua lagi dalam siri kashmir.Buat masa ini bumi kashmir sedang bergolak.hampir lebih 25 hari pemberontakan dari penduduk tempatan dan askar india berlaku,mungkin bagi rakyat kashmir perkara sebegini sudah biasa kerana bukan sekali dua ianya berlaku.selepas itu keadaan akan kembali tenang semula dan aktiviti akan berjalan lancar seperti biasa.
sebenarnya penyebab utama pemberontakan berlaku kerana penduduk kashmir inginkan kebebasan,membina negara sendiri.buat masa sekarang bumi kasmir masih dibawah pemerintahan india.



Apabila semua kemudahan dihentikan buat sementara waktu seperti line telefon,internet dan kegiatan harian semuanya dihentikan,makanan hanya boleh dibeli pada waktu malam sahaja itupun ada masa yang dihadkan lebih kurang 1 jam lebih sahaja.errmmm kalau ianya berlaku di negara kita dan berlaku pada diri zila tak dapat nak dibayangkan.terasa insaf sangat dengan cerita diorang terasa berharganya keamanan yang sedang kecapi di malaysia.sungguh bertuahnya kita.


Kegiatan ekonomi utama penduduk kashmir berasaskan  pertanian.tanaman utama adalah padi kerana beras merupakan makanan ruji penduduk kashmir.sejak zaman silam kashmir terkenal sebagai pengeluar bulu kambing cashmere untuk dieksport di seluruh dunia.
selain menjana ekonomi dari hasil pertanian pada abad ke 19 pendapatan penduduk turut diperolehi dari aktiviti pelancungan.kerana keindahannya yang tiada tolok bandigannya sehinggakan ada yang menggelarkannya bumbung dunia.baru saya sedar patutlah masing-masing berebut nak menguasai kashmir.



Oleh kerana blog zila merupakan blog masakkan so kalau tak ada cerita tentang makanan memang tak lengkaplah kan.so zila mintaklah mr malik emailkan  beberapa gambar masakkan tradisi rakyat kashmir.kebetulan bulan lepas sahabat beliau kawin dapatlah beberapa gambar hidangan utama beliau.



Bak kata orang kalau nak mengenali sesuatu kaum kita kenalah terokai makanannya.ini merupakan wazwan.hidagan wajip ada pada hari perkahwinan dihidangkan bersama nasi.hidangan nasi mereka dimakan tak kurang dari 20 lebih jenis lauk seperti dalam gambar diatas tu.banyakkan kan? 

memang kena lebih dari 20 menurut beliau.memang penat rasanya nak meyediakan hidangan yang begitu banyak.mungkin chef yang mengetui bahagian dapur memang sangat pro,rasa teringin pulak nak tengok depan mata sendiri cara diorang ni memasak.

menurut beliau biasanya hidangan ini berasaskan kambing daging lembu diorang tak pakai almaklumlah kebanggaan orang sebelah sana kan kambing.selain kambing ada sayuran dan kuah cheese .tak silap zila macam nasi ambeng jugaklah kalau dimalaysia.tapi nasi ambeng tu lauknya sikit ..senang cerita ambeng versi mewah ni ha haa.


daging kambing seperti gambar dibawah tu mengugat iman betullah..nampak tak kegaringannya.ermmm puas tenung gambar ini ha haaa..sabar..sabar
rasanya wazwan pun ada dijual di restoran diorang.lepas keadaan disana kembali tenang bolehlah plan melancung kesana dan carilah hidangan wazwan ini.kawan zila cakap ianya memang sedap..


sesiapa yang berminat untuk kesana hubungilah beliau untuk booking.

Team Scout Kashmir 

Sajad Rafeeq 
Manager Operations 

Malik Mehrooz 
Co-founder  

Abdul Qayoom 
Co-founder

Tuesday, 26 July 2016

killer soft bread


Killer sofr bread lagi..kali ini versi macam bunga pun ada..macam siput pun ada..ermmm sebenarnya saja suka-suka mempelbagaikan bentuk roti ni.jemu asik susun atas loyang.kalau buat macamni laju anak-anak makan.lagi-lagi lepas keluar dari oven.

Hari itu bila zila post di instagram ada yang bertanya resepinya.sebenarnya zila pernah buat roti ini sebelum puasa dan dah pos disini.untuk memudahkan semua zila poskan lagi resepinya dibawah itu.kadang-kadang zila update di instagram dan tak update di fb dan blog.so bolehlah follow zila di instagram.

Bagi yang bertanya zila tabur apa atastu macam serat-serat jew kan..ha haa gambar dibawah tu zila dah sapu kuning telur dan tabur sedilit chicken floss.ada lebihan chicken floss haritu sayang pulak tak buat apa..tabur jerlah bagi lawa sikit..oklah sampai disini dulu..jumpa lagi nanti ye..bye



RESEPI: KILLER SOFT BREAD

260 gram gandum protein tinggi (tepung roti)
3 gram ragi instant
180 gram cecair ( 1 telur + susu cair )
30 gram gula pasir
30 gram butter
2 gram garam

Caranya

1. Bancuh telur bersama susu (bahan cecair).
2. Tambahkan kedalam bahan kering (tepung, gula pasir, ragi). Gaul bersama sehingga sebati memjadi adunan yang sedikit melekit.
3. Tambahkan garam dan butter sedikit demi sedikit, teruskan menguli sehingga adunan menjadi licin dan berkilat.
4. Bahagikan kepada 3 atau 4 bahagian. Canai dan boleh ditambahkan inti mengikut selera 
5. Untuk dapatkan permukaan roti cantik berkilat boleh dioles dengan sapuan telur.
6. Biarkan doh mengembang sehingga dua kali ganda memenuhi loyang.
7. Bakar dalam oven pada suhu 175°C selama 10-15 minit, bergantung kepada oven anda masing-masing

Wednesday, 20 July 2016

Biskut semperit


Dah 15 syawal hari ini.dalam sedar tak sedar setengah bulan syawal kita tinggalkan.kalau duduk dikampung dah senyap orang pun dah tak datang beraya lagi.tapi jika duduk dibandar open house masih lagi berterusan sehingga hujung syawal nanti.
ditempat zila marhaban pun baru nak bermula pada 22 julai berterusan sehingga 30julai nanti.
Tahun ini sebenarnya zila kurang buat kuih raya.hanya 3 jenis biskut yang sempat dibuat itupun hanya 1adunan sahaja.anak-anak pulak makan tak nak berhenti..semua biskut raya dah habis dirumah.tinggal kuih semperit ni je itupun tak sampai setengah balang.


kalau kuih semperit sebenarnya zila lebih suka versi yang panjang-panjang.daripada yang bunga macamni.kalau yang panjang tu kalau lepas keluar dari oven terus makan alahai sedapnya..terasa kat tekak ni lah..he hee hee .sekarang ni resepi semperit bermacam-macam banyak dah di baik pulih ditambah susu pekat.tapi zila lebih suka semperit yang biasa..yang macam mak-mak kita dulu buat..tak nak yang cair dimulut..
Banyak sebenarnya resepi semperit yang zila dah cuba..sebenarnya kurang lebih sama jew.cuma kalau yang di tambah susu pekat ianya lebih melt dimulut.

ok untuk kali ini zila cuba resepi norien kitchen yang dikongsikan di fb.sekarang ramai yang berkongsi resepi di fb.antara rajin dan tak jewlah untuk kita mencuba kan.zila guna acuan tembaga pecah 14.sesiapa yang berkenan bolehlah  buat .kuih semperit ni sangat mudah nak buat..budak sekolah pun boleh buat..

Resepi Semperit 
Bahan-Bahan
300 gram mentega /butter
160 gram gula aising
2 biji kuning telur gred A
2 cawan tepung jagung @ tepung kastad
250 graam tepung gandum
100 gram tepung jagung
150 gram tepung kastard
1 sudu teh esen vanila
manik hiasan atau coklat cip

Caranya
Putar gula dan mentega.Kemudian campurkan telur dan esen vanilla.
Ayak ketiga-tiga tepung.Campurkan sedikit demi sedikit bahan yang diputar.
Uli sampai sebati.
Tambah tepung jagung jika masih lembik.
Masukkan doh dalam acuan semperit dan tekan doh ikut bentuk Bunga Dahlia.
Panaskan oven dengan suhu 150  darjah celcius dalam 30 minit atau lebih hingga masak.

Friday, 15 July 2016

Puteri ayu cheese & kelapa


Dah beberapa hari tak menjenguk kesini,macambiasalah kalau dah namanya raya di malaysia memang sambutannya agaklah lama dan panjang ,berbanding dengan negara kelahiran suami cuma tiga hari sahaja kemudian rutin berjalan seperti biasa..sambutan  pun ala kadar sangat.Bagi kita rumah terbuka disana sini..dimeriahkan lagi dengan marhaban.selama tujuh hari berturut-turut.mana lagi meraikan kawan-kawan dan saudara mara yang berkunjung dirumah pendek kata indahnya syawal kan.

Hari ini zila nak berkongsi puteri ayu pulak,dah lama mengidam nak makan puteri ayu versi yang ada cheese diatasnya.ermmm hari ini baru kesampaian.ikutkan mood malas dan lemau masih meyelubungi tapi mood nak makan tetap ada.


Oleh kerana agak rajin sedikit zila buat dua versi.yang guna kelapa dan satu lagi yang cheese.kalau ikutkan memang lebih suka yang kelapa sebab tekak orang tua ..ha haa.tapi yang cheese tak kurang hebatnya tetap sedap.lagi satu kalau yang versi cheese kerja lebih mudah tak payah nak tekan-tekan kelapa curah adunan cheese di acuan dan kukus sekejap.
makanlah time panas lepas keluar dari pengukus tu rasanya lebih sedap berbanding bila dah sejuk..tak berapa sedap kalau dah sejuk.tapi kalau nak makan kena kukus balik.

untuk resepi puteri ayu cheese..terima kasih pada penyumbang resepi asal hasnah zakaria.rujukan dari kak ita masam manis.dan resepi puteri ayu versi kelapa resepi kak yati dan rujukan dari izah muffin lover.terima kasih pada semua sahabat bloggerku..
Pada sesiapa yang nak mencuba silakan semak resepi.musim perayaan macamni tetamu suka datang mengejut bolehlah buat lebih dan difrozenkan.kemudian tinggal kukus sekejap je.ok sampai disini dulu insyaallah jumpa lagi .

Puteri ayu kelapa

Bahan - dapat 36 pcs

4 biji telor
1 cawan gula halus
1 sudu kecil ovalette
2 cawan tepung gandum
1/2 sudu kecil b. powder
1/2 cawan santan pekat (guna santan kotak)
perisa pandan, perisa jagung, perisa ros

2 cawan kelapa parut putih*
1 sudu besar tepung ubi*
1/2 sudu kecil garam*

Cara Cara
Pukul telur dan gula sehingga kembang. Masukkan ovalette dan pukul lagi sehingga betul2 kembang.
Sementara itu ayak tepung bersama baking powder. Masukan tepung berselang seli dengan santan dan pukul lagi sehingga sebati.
Bahagikan beberapa bahagian sekiranya inginkan pelbagai perisa dan warna yg menarik.
Cara Memasak
Satukan bahan bertanda* (lapisan kelapa) dan gaul sebati.
Sapukan sedikit minyak di sekeliling acuan.
Isikan inti kelapa dan tekan sehingga sedikit padat dan tuang adunan ke dalam bekas acuan.
Setelah siap, kukus selama 15 minit, guna api sederhana.

Puteri ayu cheese

Bahan-bahan 
2  biji        telur
1  cawan   gula kastor
2  cawan   tepung gandum
1  cawan   santan atau susu cair
1  tsp.       ovalet
Pewarna pilihan
Perisa ikut citarasa (optional) ~ ita letak esen vanilla

Bahan Cream Cheese 
250  gm   cream cheese
80  gm   gula kastor
25  ml    air
20  gm   tepung gandum
1  biji   telur

Satukan kesemua bahan cream cheese dan pukul menggunakan mixer hingga sebati... siap, ketepikan sebentar.

Cara Menyediakan Puteri Ayu 

Pukul gula dan telur hingga kembang.  
Masukkan ovalet dan pukul lagi.
Letakkan esen vanilla
Masukkan tepung, santan atau susu cair, pukul lagi hingga sebati.  
Bahagikan kepada beberapa bahagian dan warnakan.
Jika nak perasa yang berlainan boleh letakkan perasa untuk setiap bahagian.
Sedaiakan acuan puteri ayu secukupnya
Oleskan acuan dengan sedikit minyak jagung atau minyak makan
Isikan cream cheese ke dalam acuan dan kukus selama 2 minit dengan api kukusan yang sederhana.
Setelah 2 minit,  letakkan adunan berwarna dan kukus lagi lebih kurang 7 - 10 minit dengan api sederhana.
Setelah masak keluarkan dari acuan.

* Jangan lupa untuk balut tutup kukusan supaya air kukusan tidak menitis atas kuih

* Guna api yang sederhana untuk dapatkan kuh puteri ayu yang lembut, cantik dan gebu.

Monday, 4 July 2016

Biskut tembikai biji coklat



Jumpa lagi  
Dah banyak ke buat biskut?
ke dah start buat kek atau bahulu..insyaallah kalau zila rajin adalah dua tiga jenis kek atau bahulu dan ada satu lagi cookies yang nak zila buat walaupun esok mungkin last berpuasa time raya pun boleh jugak buat kuih kan.lagi fresh.

Hari ini nak share biskut tembikai yang baru siap tadi,rasa zila tak dapat nak bagitau lagi sebab belum rasa tunggu lepas buka nanti zila merasa.tapi muhammad dah hampir 20 keping dia makan.lapar atau sedap itu zila tak pasti pulak..budak kecik kalau kita tanya sedap ke tak main angguk jewlahkan..ha haaa 

untuk resepi ini zila copy dari utube.suka tengok diorang buat cookies lawa-lawa.tapi zila punya tu tak berapa kemas dan cantik sangat.rupa macam kurang.kalau sesiapa yang nak cuba buatlah kemas lagi.sekejap lagi zila nak keluar sambung shooping.baju anak yang sulung tak beli lagi.zila punya tudung pun belum dapat lagi.
sesiapa yang nak cuba semak resepi dibawah.


Bahan
100 gram tepung gandum
3 sudu besar gula halus
3 sudu besar susu pekat manis
3 sudu besar butter
1  1/2 sudu besar tepung jagung

Cara membuatnya

  1. Pukul gula halus,butter dan susu pekat hingga sebati.kemudian masukkan tepung jagung dan tepun gandum uli sehingga boleh dibentuk.
  2. Bahagikan adunan kepada dua bahagian,letak pewarna merah dan hijau.
  3. Bahagian hijau di gelek leper dan sedikit nipis.Bahagian merah di bentukkan bulat memanjang seperti tabung.kemudian balutkan bahagian merah dengan bahagian hijau.bungkus hingga menutupi semua bahagian.
  4. Kemudian hiris nipis-nipis dan bentukkan diatas dulang pembakar.bakar sehingga masak dan hiaskan dengan coklat masakkan sebagai bijinya.




Sunday, 3 July 2016

Biskut kelapa badam


Biskut kelapa merupakan salah satu biskut kegemaran,sebenarnya lagi sedap kalau menggunakan kelapa parut yang disangai sendiri kemudian di blander.nampak urat-urat dan sedikit keperangan dalam serbuk kelapa itu..ermm memang menyelerakan.
Tapi sekarang dah ada serbuk kelapa segera.kerana tuntutan masa semuanya kena cepat jugaklah kan..tapi kalau masih ada yang suka guna cara lama memang rasanya lain.

resepi asal biskut kelapa ini zila ambil dari majalah rasa.suka beli majalah rasa banyak resepi yang hebat dikongsikan disitu.kebanyakkan yang zila cuba pun menjadi alhamdulillah.bezanya biskut kelapa kali ini ada campuran badam didalamnya.lagi rasa lemak-lemak manis.untuk menambahkan sedikit seri pada kuih zila letak pewarna merah jambu biar membangkitkan sedikit selera.

Resepi biskut kelap ini zila ada kongsikan juga di majalh saji keluar bulan jun 16.oklah sampai disini dulu hari ini.


Biskut kelapa badam

Bahan
225 gram tepung jagung
150 gram tepung gandum - ayak
1/2 sudu kecil serbuk penaik - ayak
125 gram gula aising
75 gram kelapa kering - kisar halus
25 gram serbuk badam
1 biji telur gred A
1/2 sudu kecil esen vanilla
155 gram mentega

Bahan hiasan
Kelapa kering - letak sedikit pewarna kegemaran
1 biji kuning telur

Caranya
Gaul serbuk badamdan kelapa yang dikisar bersama tepung gandum,tepung jagung dan serbuk penaik.ketepikan.
Masukkan telur,gula aising dan esen vanilla dalam mixer diputar hingga berkrim.masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga habisperingkat ini adunan menjadi seakan akan serbuk roti.
Perlahankan mixer dan masukkan mentega sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yang boleh dicanai.
Terap doh ikut acuan kegemaran dan susun didulang pembakar.sapaukan kuning telur dan tabur sedikit kuning telur di permukaan dan bakar dangan suhu 150' seelama 10 hingga 12 minute
Angkat dan alihkan biskut keatas jaringan.dan simpan kedalam bekas kedap udara setelah sejuk.





Tart jagung


Assalammualaikum
jumpa lagi..maaf beberapa hari tak bersiaran dan update resepi disini.sebabnya beberapa hari ini zila sibuk sedikit meyiapkan beberapa tempahan biskut.alahai bukan banyak mana pun ambil oder cuma ambil oder dari kawan terdekat dan adik beradik.tahun ini memang malas nak buat biskut yang sebenarnya.memang saja nak freekan masa pada bulan ramadan ni untuk lebih menghayati bulan yang mulia ini.


Oleh kerana kelmarin zila menerima beberapa tempahan kuih tart so zila cuba jugak buat tart bentuk jagung.tart bentuk ini amat popular di negara seberang indonesia mereka panggil nastar jagung.dari segi rasa tak berbeza dari tart nenas kita yang biasa tu cuma dibentuk seperti jagung,memang nampak cantik sangat kecil dan comel .lepas dah bakar rasa sayang pulak nak makan.cara membuatnya agak cerewet sikitlah sebab nak kena lonjongkan supaya mirip macam jagung.garisan bahagian atas gunalah lidi untuk menekannya.zila punya tu pakai pisau tajam terover menekan tu yang sampai terbelah..ha haaa.kalau nak cuba gunalah lidi ok.tekan lembut-lembut sure lawa.
bahagian intinya zila letak inti nenas.kalau nak tukar inti apa-apa pun boleh.oklah siapa yang nak mencuba silakan ye.pada yang suka buat cookies lawa-lawa boleh try.


Tart Jagung

Bahan
250 gram butter - pilih butter yang berkualiti 
50 gram gula halus
1 biji kuning telur
50 gram tepung jagung
50 gram tepung susu
250 gram tepung gandum

Bahan inti
400 gram nenas parut
100 gram gula pasir - tambah jika suka manis
1/8 sudu teh garam
sedikit kayu manis/cengkih  - jika suka

cara membuat inti

  • masak nenas sehingga airnya kering
  • kemudian masukkan gula pasir,garam dan kayu manis masak sehingga airnya kering.masuk sedikit butter untuk mengilatkan inti.
  • sejukkan.


Cara membuat kulit tart

  • Pukul butter dan gula halus sampai kembang.kemudian masukkan kuning telur mix sebentar asal bersatu.
  • Kemudian masukkan semua campuran tepung dan tepung susu.ratakan dengan spatula sehingga menjadi doh yang lembut.
  • Ambil sekepal adunan dan letakkan sedikit pewarna hijau.
  • Ambil sedikit doh,nipiskan dan isi inti nenas kedalamnya,bulatkan dengan tangan dan lonjongkan sedikit bahagian hujungnya.
  • bentukkan permukaan atasnya dengan lidi dan tambahkan bentuk daun dibahagian atasnya.sapukan kuning telur diatasnya.
  • Susun di dulang pembakar dan bakar sehingga masak lebih kurang 30 minit suhu 160'




Tuesday, 28 June 2016

Kepingan jagung mentega kacang


Dah terbau-bau kuih raya sana sini kan..amboi dah berjenis-jenis nampaknya.zila tak buat banyak mana pun buat ikut apa yang diorang mintak dan apa yang diorang suka makan.Budak-budak biasanya minat diaorang berasaskan coklat.apa pun kalau ada coklat laju masing-masing.

zila lebih suka buat biskut atau kuih yang simple,senang cerita tak nak duduk berlama di dapur kalau boleh cepat siap tu yang penting.selain dari buat dua tiga jenis ada jugaklah yang zila beli.sambil membantu peniaga kuih mencari rezeki.resepi biskut ini zila pernah kongsikan di majalah SAJI pada ramadan 2014 dah masuk dua tahun nampaknya kan.zila pun dah lupa sumber dari mana sebab zila kopi terus dari majalah saji yang zila simpan.ok siapa berminat boleh buat dirumah.pasti jatuh cinta dengan rasanya.ok sampai jumpa lagi esok in sya allah.


Kepingan jagung mentega kacang
Bahan A
240 gram empingan jagung - diramas-ramas
150 gram badam cincang - dipanggang sekejap

Bahan B
300 gram coklat masakan - dicairkan
300 gram mentega kacang
cawan kertas - secukupnya
manik hiasan - secukupnya

Cara menyediakan
Campurkan bahan A dan ketepikan.Cairkan coklat masakan secara double boiler
Apabila coklat sudah cair masukkan mentega kacang,kacau sehingga rata.
Kemudian masukkan campuran bahan B kedalam bekas campuran bahan A.Gaul rata.
Sudukan adunan kedalam cawan kertas kemudian taburkan manik hiasan.
Sejukkan kedalam peti sejuk selama 2 jam,apabila sudah keras boleh simpan kedalam bekas kedap udara.







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...