Bersua lagi.
seronok cuti raya cina sampai mood malas nak kedapur dan masak seperti biasa,tapi rutin hidup kena diteruskan jugak..dalam mood malas kena rajin jugak buat makanan untuk anak-anak kan.kalau anak dah besar tak berapa kisah sangat pasal makan,tapi bila ada anak kecik yang sedang membesar makan dia memang kena sedia jewlah,lagi-lagi kalau dapat anak yang agak cerewet sikit bab makan letih sikitlah emak nak mikir nak kasi makan apa hari-hari.
Musim panas macam sekarang nie sesuai sangatlah kita buat agar-agar kan.Dulu masa saya kecik bila makan agar-agar santan saya makan yang sebelah atas tu jew,yang lapisan bawah tu saya kurang suka nak makan.
Dan perangai tu terbawa-bawalah sampai keusia sekarang..suka gigit bahagian santan je..hihii perangai tak berubah.
Nak menghasikan agar-agar santan ni kadang tak mudah jugak,ada yang tak berjaya membuat dua layer tu..ada yang nampak santan semata je semua..rupanya nak buat agar-agar pun ada teknik jugak..walaupun boleh dikategerikan sebagi kuih mudah.
Saya simpan disini resepi yang biasa saya guna bila buat agar-agar gula merah.yang nak cuba silakan.saya gunapakai resepi ni jewlah sebab memang menjadi dan cornfrmm anti gagai..dan yang penting agar-agar menjadi dua layer dengan elok je.
Agar-agar santan gula merah
Agar-agar 10 gram
4 cawan air
200 gram gula merah
1/4 cawan gula pasir
250 ml santan pekat
1 biji telur - masukkan dalam santan dan kocak sikit dengan garfu
Secubit garam
1 helai daun pandan - disimpul dan koyakkan sedikit.
Caranya
1.Masak gula merah dan gula putih masuk daun pandan dan 1 cawan air .
2.Masak hingga mendidih dan sentiasa di kacau.tutup api dan sukat jadikan 2 cawan.
3.Dalam bekas lain masak 2 cawan air bersama dngn serbuk agar-agar..masak hingga mendidih.
4.Masukkan air gula melaka dan kacau hingga mendidih.
5.Kecilkan api dan masukkan campuran santan bersama telur dan garam.Kacau dan tunggu hingga menggelegak atas api sederhana.
6.Sediakan loyang bersesuaian..basahkan acuan dan tuang agar-agar..biarkan hingga sejuk..baru dipotong.
.
seronok cuti raya cina sampai mood malas nak kedapur dan masak seperti biasa,tapi rutin hidup kena diteruskan jugak..dalam mood malas kena rajin jugak buat makanan untuk anak-anak kan.kalau anak dah besar tak berapa kisah sangat pasal makan,tapi bila ada anak kecik yang sedang membesar makan dia memang kena sedia jewlah,lagi-lagi kalau dapat anak yang agak cerewet sikit bab makan letih sikitlah emak nak mikir nak kasi makan apa hari-hari.
Musim panas macam sekarang nie sesuai sangatlah kita buat agar-agar kan.Dulu masa saya kecik bila makan agar-agar santan saya makan yang sebelah atas tu jew,yang lapisan bawah tu saya kurang suka nak makan.
Dan perangai tu terbawa-bawalah sampai keusia sekarang..suka gigit bahagian santan je..hihii perangai tak berubah.
Nak menghasikan agar-agar santan ni kadang tak mudah jugak,ada yang tak berjaya membuat dua layer tu..ada yang nampak santan semata je semua..rupanya nak buat agar-agar pun ada teknik jugak..walaupun boleh dikategerikan sebagi kuih mudah.
Saya simpan disini resepi yang biasa saya guna bila buat agar-agar gula merah.yang nak cuba silakan.saya gunapakai resepi ni jewlah sebab memang menjadi dan cornfrmm anti gagai..dan yang penting agar-agar menjadi dua layer dengan elok je.
Agar-agar santan gula merah
Agar-agar 10 gram
4 cawan air
200 gram gula merah
1/4 cawan gula pasir
250 ml santan pekat
1 biji telur - masukkan dalam santan dan kocak sikit dengan garfu
Secubit garam
1 helai daun pandan - disimpul dan koyakkan sedikit.
Caranya
1.Masak gula merah dan gula putih masuk daun pandan dan 1 cawan air .
2.Masak hingga mendidih dan sentiasa di kacau.tutup api dan sukat jadikan 2 cawan.
3.Dalam bekas lain masak 2 cawan air bersama dngn serbuk agar-agar..masak hingga mendidih.
4.Masukkan air gula melaka dan kacau hingga mendidih.
5.Kecilkan api dan masukkan campuran santan bersama telur dan garam.Kacau dan tunggu hingga menggelegak atas api sederhana.
6.Sediakan loyang bersesuaian..basahkan acuan dan tuang agar-agar..biarkan hingga sejuk..baru dipotong.
.