Pages

Friday, 25 May 2012

cheese tart respberry



Assalammualikum dan selamat sejahtera semua

terima kasih pada rakan bloger yang baru dan yang lama..atas kunjugan kalian yang tak pernah jemu kesini.dan terima kasih juga sudi meninggalkan komen-komen yang indah..cuti sekolah sabtu nie dah bermula kan..dan dikesempatan itulah juga ibu dan ayah ambil cuti..nak habiskan percutian bersama anak-anak.





begitu jugalah saya ..dah apply cuti awal-awal lagi.dapatlah bercuti 3 hari..boleh bersuka suki .he hehee ...ramai juga yang plan nak balik ke kampung sempena cuti sekolah nie..menziarahi keluarga..dapat berkumpul ramai-ramai..boleh makan sama-sama..wahhh memang indahkan..masa kecik-kecik jew dapat berkumpul sama-sama hari-hari..dan bila masing-masing dah berumahtangga..agak susah jugak nak jumpa..masing-masing ada komitmen.





ok la berbalik pada masakan hari ini..ha hahaa inilah godaan berBW..satu persatu terjah dapur orang..semuanya membuatkan saya jeles...semuanya macam nak dirasa jer..ha haha ..aritukan ramai  betul show tart nie..tengok si rahel cute buat..pastu kak nor cyg tue..pastu evelyn tomeiii..wahhh masing-masing show off..yang terbaru asyifa  pulak show..so tak boleh tahan tengok..ha ha aa





lagipun bahan-bahan semuanya dah ada dirumah..so layan jew la tekak nie..yang baru nak baik batuk..kali ini buat versi kuning oren pulak..resepinya masih mggunakan resepi yang sama ..cuma letak pewarna oren sedikit..dan saya tak ada acuan kuih tart bunga bergigi tue..so pakai mana yang ada jew la kan..asal boleh ngappp..he h hee






TART CRUST/SHELL



170 gram marjerin/butter
50 gram gula icing
1 biji telur gred C
290 gram tepung gandum
1 sudu kecil essen vanilla


cara caranya
1.pukul marjerin dan gula dengan senduk kayu,jangan pukul lama sangat.
2.masukkan telur dan essen vanilla dan pukul lagi dengan senduk kayu.
3.masukkan tepung sedikit demi sedikit.uli hingga menjadi doh lembut.
4.Ambil sedikit adunan dan tekan kedalam acuan tart.cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
5.bakar pada suhu 170c sehingga masak..api atas bawah.






CREAM CHEESE FILLING

bahan bahan
250 gram cream cheese
50 gram gula kastor/gula halus
1 biji telur saiz B
1/2 sudu vanilla essen


cara caranya..
1.putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
2.masuk telur dan essen vanilla ..putar lagi.
3.masukkan filling kedalam kulit tart.
4.tuangkan cream cheese keatasnya,bakar dalam 5 minit..suhu 170c.tekan sedikit permukaan cheese jika tidak melekat maknanya sudah masak.

Wednesday, 23 May 2012

puding roti kismis dan pistachio



Assalammualaikum dan selamat sejahtera semua.

buat pengunjung baru dan yang lama..jutaan terima kasih sebab sudi bertandang dan meniggalkan komen-komen yang indah..:)..wahhhh sekejap jer kan dah hari rabu..rasanya baru jew hari isnin..dan semalam kita melangkah ke bulan rejab..
mungkin ramai dah merebut peluang berpuasa pada bulan rejab nie..bulan rejab juga merupakan bulan-bulan haram dalam islam.
Bulan Haram yang dihormati itu ialah: Zulkaedah, Zulhijjah, Muharam dan Rejab. 



Allah berfirman, ”Sesungguhnya bilangan bulan pada sisi Allah adalah dua belas bulan, dalam ketetapan Allah di waktu Dia menciptakan langit dan bumi, di antaranya empat bulan haram. Itulah agama yang lurus, maka janganlah kamu menganiaya diri kamu dalam bulan yang empat itu, dan perangilah kaum musyrikin itu semuanya sebagaimana merekapun memerangi kamu semuanya, dan ketahuilah bahwasanya Allah beserta orang-orang yang bertakwa.” (QS At-Taubah: 36)







hari ini nak berkongsi puding roti berkismis pulak..nie lah sarapan kami semalam pagi..buat 2 bekas jew..sikit kan..he heee memangpun .. ..resepi yang simple ..lagipun stock kismis banyak kat rumah nie..dah tak tau nak buat apa..tu yang godeh-godehh..







puding ini sebenarnya sedap dimakan bersama sos kastard...tapi sebab malas nak layan sos-sos itu semua...makan jew la dengan  sos coklat..kira ok jugak la..tengok pic atas tue..kismis dah sedikit hangusss...he ehhee terover nak garing-garing..kalau nak bakar dalam loyang pun boleh..tapi saya buat separuh adunan sahaja. rasanya lebih mudah bakar kat dalam ramekins nie..








jomlah jengah-jengah resepi kot-kot ada yang nak mencuba juga..resepi dari myresepi ramai dah mencuba dan rata-rata komen seedappp..
puding roti berkismis dan pistachio



sumbangan: myresepi
Diolah oleh:zila4ever.blogspot.com
bahan-bahanya
3/4 keping roti
200 ml susu segar
2 biji telur 
2 1/2 sudu besar gula pasir
1 sudu besar kismis - ikut kehendak masing-masing
1 sudu besar pistachio-disangai terlebih dahulu
1 sudu besar mentega - dicairkan
sedikit essen vanilla





cara-caranya
pukul telur dan telur sampai kembang.kemudian masukkan susu dan gaul rata
masukkan essen vanilla
griskan loyang ,carik-carikan roti ke dalam acuan/loyang.tuang kan adunan yang telah dipukul kedalam roti sehingga meresap kedalam roti.
taburkan kismis ..gaul rata 


panaskan oven..dan bakar sehingga masak kekuningan.
selamat mencuba





Monday, 21 May 2012

roti jala pandan





Assalammualaikum dan selamat sejahtera.

apa khabar semua? sihat tak?..eemmm sebenarnya saya pun baru lepas baik dari batuk.dah sebotol kecik ubat batuk cap ibu dan anak saya minum tapi tak baik-baik jugak..nak tunggu cap ayah dan emak pulak kot baru baik..he he hehee .tq buat nieza yang suruh saya minum air asam jawa..memang berkesan..saya sebenarnya tak berapa minat minum air asam jawa nie..tapi kalau dah batuk tak nak pergi ..kena lah juga minum..






terima kasih atas kunjugan teman lama dan baru..sudi meyokong blog ini dan sudi meninggalkan jejak..saya juga akan membuat kunjugan balas antara lambat dan cepat yer..:) hari ini nak share roti jala pulak..rata-rata semua dah teror kan..saya memang suka makan roti jala..tapi bab-bab yang kurang rajin tue bahagian nak menjala..waalllaaaa malas betul menunggu depan api dapur..tapi demi nak makan ..kena rajin-rajinkan diri jugak kan..:)






bila tekak dah baik..dah mulalah macam-macam yang teringin...kiranya minggu nie resepi layan tekak jer la kan..kali nie buat versi pandan lagi..mungin saya dah boring dengan roti jala kuning tue kot..h ehehee..tak per la kan..sesekali tukar selera..lagipun nampak hijauuu jew...bertambah-tambah menambah..dah habis satu ..sambung lagi satu..dan lagii...dan lagii..




Roti Jala Pandan

bahan - bahan
450 grm tepung gandum
1 cmt garam
450ml susu segar
3 biji telur - dipukul sedikit
450 ml air - tambahkan sedikit air jika masih pekat
sedikit pewarna hijau 
sedikit perisa pandan
2 camb mentega cair



cara - caranya
  1. Ayak tepung dan garam ke dalam mangkuk besar. Buatkan lubang di tengahnya. Tuangkan susu, telur, separuh daripada air dan setengah mentega cair ke dalamnya. untuk membancuh.masukkan pewarna hijau dan perisa pandan, Masukkan baki air dan mentega hingga adunan tidak bergentel. Tapis dengan penapis halus. Untuk lebih mudah masukkan semua bahan dan blender agar lebih halus.
  2. Panaskan kuali leper yang tidak melekat atas api sederhana. Kemudian lenserkan sedikit minyak .
  3. Kacau dan isikan 80ml adunan ke dalam acuan roti jala.
  4. Bermula dari bulatan luar, pusingkan acuan kira-kira 6-8 cm di atas kuali. Terus memusing dalam bulatan untuk membentuk juraian roti jala. Jangan buat pada bahagian yang sama dua kali kerana roti jala akan menjadi tebal. Biarkan masak tetapi jangan sampai keperangan.
  5. Angkat dan lipat roti dalam bentuk baji atau gulungkan. Ulangi proses yang sama sehingga semua adunan habis .


selamat menjamu selera




Friday, 18 May 2012

sotong bunga bertaucu

salam dan selamat pagi 

salam jumaat penghulu segala hari..lebih meriah hari ini kaum2 adam pergi solat jumaat..wahhh time nielah kiranya semua orang lelaki akan pergi ke masjid kan..tapi kadang-kadang tu ada jugak yang uzur..he hhehee...




dalam dua hari nie terasa amat la sibuk..BW pun dah malam-malam baru leh singgah..oh yaa terima kasih pada teman lama dan yang baru..dan pada semua yang sudi singgah dan meniggalkan komen amat-amat saya hargai..saya dah add balik semuanya..dan terima kasih sebab sudi follow yer...badan pun rasa macam tak sihat ni..dah seminggu batuk..terganggu jiran sebelah nak tidur...he hhe almaklumlah rumah taman..

apa saya masak tu..h ehehe aahh dah betul la tue..sotong bunga-bunga..jatuh cinta tengok sotong nie kat dapur hazila cyg..pastu kat dapur mamsya cyg jgk..tapi kedua-duanya mempunyai cara masakan yang berlainan..


bila kita dah potong macamnie kan ..rasa selera nak makan tau..semakin bertambah-tambah nasi..lagi satu budak-budak pun suka..sebab ada bunga-bunga..resepi nie saya tambahkan satu sudu taucu...kenalah dengan tekak kami..lagipun stock taucu kat rumah nie banyak..kalau simpan lama-lama nanti tak elok pulak.jom kita semak resepi pulak:)


sotong bunga bertaucu
sumber :hazila
diolah oleh:zila4ever.blogspot.com


bahan bahanya
2 ekor sotong besar - dicuci dan dipotong anggaran 1 1/2 inci.digunting dua bahagian jangan sampai putus.
1 inci halia - dimayang*
5 tangkai cili kering atau lebih - dihiris meyerong *
3 ulas bawang putih - dimayang *
1 biji bawang besar - dihiris bulat *
1 tangkai daun kari *
1 sudu teh serbuk kari
1 sudu kecil jus limau - ikut selera masing-masing
1 sudu besar taucu
1 sudu makan sos tiram
1 sudu teh minyak bijan
minyak untuk menumis




cara caranya
  1. masukkan minyak,tumis bahan-bahan yang dimayang * dan serbuk cili,tumis hingga naik bau.
  2. masukkan 2 sudu besar air supaya tidak hangit.
  3. masukkan sos tiram,taucu dan minyak bijan kemudian digaul rata.
  4. masukkan sotong dan perahan air limau.biarkan sebentar dan perasakan dengan garam jika perlu.
  5. jangan biarkan sotong masak terlalu lama kerana ia akan menjadi liat.
  6. dihidangkan bersama nasi panas.
  7. selamat mencuba





Monday, 14 May 2012

Moist Supreme Cake Mix "happy mother's day"


salam dan selamat sejahtera 
rasanya tak terlewat lagi nak ucapkan selamat hari ibu buat semua..dan terutama sekali pada ibu saya.montamah binti hj sidek..jasamu tidak dapat kami balas sampai bila-bila.



Sambutan itu hanyalah penghormatan tambahan yang dilakukan lanjutan daripada penghormatan sehari-hari yang diberikan selayaknya untuk ibu..Memuliakan ibu adalah dituntut sepanjang tahun sepenuhnya. Menghormati ibu, menuntut keredhaannya, berkhidmat dan berbuat apa sahaja kebaikan kepadanya adalah dituntut .




ok la bercerita pasal kek nie pulak la..hari ini mood agak kurang..tak taulah kenapa..mungkin badan nie rasa macam nak demam kot..nie pun dah bersin bayak kali..kek nie buat sabtu malam..khas untuk emak saya..lagipun ada lebihan bc aritu..memandangkan orang perempuan kan suka pink color..so saya letak jer la pink colour lagi..deco pun ala-ala jer la kan..nak deco cantik-cantik tak pandai lagi..


jom kita semak resepi kek yang mudah sangat nie.


DEVIL'S FOOD CAKE

1 kotak Moist Supreme Cake Mix
1 1/4 cawan air
1/2 cawan minyak masak 
3 biji telur

  • panaskan dulu oven 15 minit awal.
  • Kemudian sediakan loyang bulat ukuran 8 inc
  • Oleskan dengan butter dan lapik dasar loyang dengan baking paper
  • Satukan tepung cake Moist Supreme Cake Mix, air, minyak dan telur dalam bekas.
  • Pukul perlahan bila dah rata pukul kuat selama 2 minit
  • Tuang adunan dalam loyang
  • Bakar kek dalam oven pada suhu 170C hingga masak
  • Kek masak bila lidi yg kita cucuk pada tengah kek keluar kering dan licin.
  • Bila kek dah masak sejukkan
  • Bila dah sejuk keluarkan kek dari loyang
  • Potong bahagian atas kek yang keras 
  • Potong kek kepada 3 lapisan ini bergantung pada kita berapa lapis yang kita nak buat layer
  • Ketepikan.






1 tin buah buahan campuran
jem strawberry


Buttercream
1 cawan krimwell/butter
1 cawan shortening
2 cawan gula icing
2 sudu besar susu pekat
(mix semua dan putar)
  • buah-buahan campuran dalam tin di toskan , asingkan air dan buahnya

  • Susun selapis kek atas lapik kek
  • Kemudian sapukan buttercream tadi dan ratakan dan sapu jem strawberry
  • Kemudian taburkan buah-buahan campuran yang telah kita toskan tadi
  • Tekan-tekan sedikit supaya dia masuk ke dalam cream
  • Letakkan lapisan yang kedua dan lakukan kaedah yang sama hingga habis semua lapisan
  • Sapukan seluruh permukaan kek dengan cream dan ratakan
  • hias kek mengikut citarasa anda

keadaan kek yang telah dipotong oleh ibu saya diwaktu malam..

Friday, 11 May 2012

choclate cupcakes



Assalammualaikum
dan salam sejahtera buat teman baru dan yang lama.terima kasih atas kunjugan ke blog yang ala-ala nie..tuan rumah pun tak kerap sangat memasak he hee...tapi bila bw masing-masing show off makanan yang sedap-sedap..alahaiiiii tergugatnya imanku ini..



Dah lama rasanya tak buat kek ..semenjak dua menjak nie rasa malas jer..tu yang layan kan kuih-kuih tradisional jer.tapi kuih-kuih melayu kita inilah yang paling sedap kan..lagipun tak habis lagi saya teroka kuih-kuih lama..banyak dah masuk list cuma tunggu masa-masa yang sesuai untuk diterai..



saya masak apa tue...he hee heee yer betul cup cakes...baru nak diet..dah tergoda-goda tengok masing-masing show kek..menguji iman betul ..sebenarnya dah lama tak buat kek coklat..dah terasa-rasa kat tekak nak makan kek coklat..tupp..tuppp kerajinan tu datang ..tu yang bergegas buat..sementara tengah rajin..:)


dan bila kerajinan tu bertambah mula la nak deco-deco kat atas kek tue..resepi kek coklat saya ambil di sini dan resepi inilah yang saya gunakan bila buat kek coklat..rasanya memang kena dengan tekak saya..joomm la kita semak resepi..kot-kot ada orang nak mencuba...


cake choclate
sumber : mesra.net
olahan : zila4ever.blogspot.com

bahan-bahan
3 biji telur
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula pasir
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak
1/2 cawan susu manis
1 1/4 cawan tepung gandum
1 tsp baking powder
1 tsp soda bicarbonate



cara-caranya
  1. campur koko,gula,susu cair,susu manis dan minyak kedalam periuk dan masak sebentar diatas api kecil sehingga gula larut.
  2. tepung gandum,soda dan baking powder disatukan dan diayak.
  3. telur dipukul kembang dan masukkan campuran koko tadi
  4. masukkan tepung dan gaul rata.
  5. tuang dalam acuan yang digemari.
  6. bakar sehingga masak.




Tuesday, 8 May 2012

keria keledek ungu



Assalammualaikum dan selamat pagi semua


Tentu ramai yang biasa makan ubi keledek, tak kiralah dibuat kuih mahupun dimakan secara rebus.  Seperti mana yang anda tahu, ubi keledek boleh didapati dalam pelbagai warna seperti kuning, oren dan ungu dengan kulit berbeza. Ubi keledek sememangnya digunakan meluas dalam industri pembuatan kuih tradisional.
Khasiat ubi keledek atau nama saintifiknya Ipomoea batatas tergolong dalam keluarga Convolvulaceae. Ia bukan saja kaya dengan vitamin B, C dan E, tetapi mengandungi banyak zat mineral, beta kerotin, protein serta kanji. Khasiat ubi keledek kini telah diketengahkan secara meluas dalam bidang penyelidikan dan mampu menghasilkan inovasi baru dalam industri makanan serta minuman.
Kajian turut membuktikan kandungan anthocyanin dalam ubi keledek dan roselle mempunyai kelebihan termasuk melindungi kerosakan DNA, membantu mengurangkan perkembangan sel kanser, menstabilkan penyakit kencing manis serta meningkatkan daya ingatan.



tengok tue betapa banyaknya khasiat yang ada ..itulah serba sedikit info yang sempat saya google di net tadi..sebenarnya kuih nie semalam pagi saya buat..plan semalam nak post..tapi semalam teramatlah bz..sampai tak ada ruang nak mencelah..he hheee sabarr jer la kan..



biasanya kalau buat kuih keria saya memang tak ada sukatan..letak jer tepung lepastu agak-agak tak melekat kat tangan kira ok la tue...kuih keria nie memang tak pernah jemu dimakan..letak sepiring pun sekejap jer boleh habis..

Bahan-bahan 

  • 500 gram keledek ungu
  • 60 gram tepung gandum
  • 30 gram cawan tepung ubi kayu
  • 1/4 cawan gula untuk glaze dan sedikit air 
  • sedikit majerin/butter

Cara-cara

  1. kupas keledek dan kukus hingga empuk.
  2. lecek hingga lumat dan masukkan sedikit majerin.
  3. masukkan tepung ubi dan tepung gandum,uli sehingga sebati.
  4. ambil sedikit adunan dan buatlah seperti gelang atau bentuk yang disukai
  5. goreng hingga masak dan kuning. 
  6. panaskan gula dengan sedikit air didalam kuali.
  7.  kacau hingga likat dan kemudian masukkan kuih kacau rata sehingga gula melekat dikuih.
  8. sedia dihidangkan.


AWARDS
Dan lastly..angkut award dari sha..untuk semua rakan2 blogger..dan kalender dari rahel telah diangkut dan diframekan kat atas tu jgk..terima kasih buat sha dan rahel yer..next time kasi award lg yer ..he hehee..semoga kedua-duanya berjaya didunia dan diakhirat...sayang kamu berdua..ummahhhh..:)







Friday, 4 May 2012

udang black pepper


Assalammualaikum dan selamat pagi semua
JAKIM declares Golden Churn butter as halal..tadi ada nampak naz post..cik mat pun ada post jugak mengenai butter nie..kalau nak baca secara detail boleh la ke sini..semua penggemar butter golden churn mesti heppi kan..boleh la membuat kek lapis lepas nie.
sekejap jer kan dah hari jumaat..rasanya baru aritu cuti untuk hari pekerja..tupp tapp..tupp tapp..dah jumaat..buat naz yang tanya zila aritu kenapa zila ada kt office traffic..he hee zila bukan kerja kat situ yer naz..sebenarnya masa hari selasa aritu zila terlibat dalam satu kemalangan...tak la teruk mana..cuma mengalami kerosakan di bahagian belakang kereta..bumper kereta tue pun dah rebeh sikit akibat dicium kereta belakang..tapi masih boleh di pandu lagi..semuanya berpunca dari seekor anjing..h ehhe ..



nak jawab soalan si sha masterchef tue..novelis lagi..sekarang dah ada buku masakan sendiri..he hhee tahniah sha..masa dulu zila amik bahagian jahitan..jauh tersimpang dari dunia masakan sha..ha hhaaa..sha dan zila sebenarnya satu sekolah..time tu sha amik bahagian ketering..sebab tue dia terror masak tau..dan zila amik bahagian jahitan..tapi kelas kitaorang dicampurkan.pelajar pun x ramai....tapi dah berbelas tahun tak jumpa..tu yang masing-masing ingatan dah kabur..he heee..zila pun tak sempat lagi nak bukak album lama2..time2 kitaorng duduk asrama..banyak kenangan indah kat asrama tue..gambar pun banyak..sebab kalau ada apa2 keraian kat sek tue mesti pihak sek panggil cameraman datang snap pic kitaorang...so panggil jer la  ..pastu pandai2 la bayar kalau ternampak muka masing2 ada dalam pic tue..he heee..sha..nanti zila cuba cari pic lama2 yer...mungkin time tue kita comot kan..ha hhaaa..


wahhhh harinie bayak cakap pulak kan..he hee ..ok lah berbalik pada masakan hari nie..dah lama x makan udang..semalam pergi kedai tengok udang segar2 baru sampai..haiiii terus jer beli..teringin pulak nak masak black pepper..biasanya kalau masak lauk pauk zila memang x pakai resepi..semuanya ikut sesedap rasa..rasa2 sendiri ..agak2 kena kat tekak kira ok la kan..



udang black pepper

bahan-bahan
200 gram udang segar
daun bawang
lada benggala
2 sudu sos lada hitam
1 sudu serbuk lada hitam
3 biji bawang merah
3 biji bawang putih
1 biji bawang besar
sedikit halia..
sedikit air perahan limau

cara-caranya
  1. bersihkan udang x payah dibuang kulitnya..
  2. lumur dengan serbuk kunyit dan garam..kemudian golekkan dengan tepung gandum dan goreng..angkat dan ketepikan
  3. bawang merah dan bawang putih ditumbuk halus..masukkan halia..
  4. tumiskan bahan yang ditumbuk hingga wangi..masukan bawang merah yang telah didadu..tumis hingga kuning keemasan.
  5. masukkan lada benggala dan daun bawang
  6. masukkan serbuk lada hitam dan sos lada hitam..masukkan udang dan kacau sebati dan tutup api..perasakan dengan perahan limau..siap









Wednesday, 2 May 2012

puding mangga


Assalammualaikum dan selamat tengahari semua..dah seminggu tak update blog nie..rasa rindu pun ada..terima kasih atas kunjugan rakan-rakan bloger semua..pejam celik pasti saya akan buat kunjugan balas yer..:)..pejam celik..dah masuk bulan may..cepat benar masa berlalu..


Mula-mula plan nak update blog pagi-pagi..tapi pagi tadi ada urusan di balai polis trafik..tu yang update pun tertunda sampai ke petang..haiii apa nak buat sabar jer la kan..:)


kembali kepada cerita masak-masak..saya masak apa tue..?..h ehehee semalam kan offday..tu yang agak rajin buat puding nie..sekarang musim mangga kan..mana2 pergi mesti ada orang jual..tu yang beli agak banyak jugak..fikir2 nak buat apa la mangga nie..dah naik kembung perut nie ..he hheee tu yang round kat blog CMG terjumpa resepi puding mangga ..terima kasih mat atas perkongsian ilmu tanpa sempadan ini..



Bahan-bahanya

5 gram serbuk jelly "konnyaku"
625 ml air (2 1/2 cawan)
4 camca besar gula pasir
200 ml susu sejat "IDEAL"
200 gram isi mangga masak*
125 ml air*(*dikisar halus)
2-3 titik pewarna kuning
Hirisan mangga untuk hiasan


Cara membuatnya
  1. Dalam periuk, satukan air, gula dan serbuk jelly, kacau hingga larut dan masak dengan api sederhana sambil dikaau selalu hingga mendidih, masukkan 2-3 titik pewarna kuning, kacau rata.
  2. Alih periuk dari api. Tuang puree buah mangga tadi dan kacau dengan whisk hingga rata , kemudian masukkan susu cair, kacau hingga rata. Isi dalam bekas sesuai, biar hingga hilang wap panasnya.
  3. Simpan dalam peti sejuk selama 1 - 2 jam atau hingga keras. Hidangkan bersama hirisan mangga.
  4. saya  campurkan juga buah mangga yang didadu didalam adunan..



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...