salam sejahtera dan salam sayang semua...bertemu kembali hari jumaat penghulu segala hari..
mengapa pisang ini dinamakan pisang 40 hari. Pendapat menyatakan memang benar pisang ini akan masak40 hari selepas keluar jantung.Beliau sendiri telah menanam pisang tersebut .. banyak jugaklah quantiti pisang yang emak zila bawak ..so dengan seberapa segera memang nak kena habiskan jugak lah..sebab pisang memang tak boleh tahan lama.
menu pertama yang zila buat ialah kek pisang..rasanya last makan kek pisang tahun lepas..memang dah lama tak makan..emak pun suruh buat kek agaknya teringin dia nak makan..untuk tidak menghampakan emak dan sebagai anak yang solehah..he hhee..zila pun buatkan untuk emak..tak la special mana..tapi emak zila suka kek pisang yang biasa-biasa jew..tak nak letak coklat bagai ..
kek pisang
resepi asal umi e
bahan-bahan
4 biji pisang sederhana besar
3 biji telur
1 3/4 cawan tepung naik sendiri
1/4 cawan tepung jagung
1 cawan gula
1 cawan minyak
1sdt bikarbonat soda
secubit garam
cara-caranya
- Pukul telur dan gula hingga kembang
- Masukkan pisang yang telah dilenyek dan gaul
- Kemudian masukkan tepung dan gaul lagi
- Akhir sekali masukkan minyak dan kaup balikkan adunan hingga sebati
- Masukkan dalam acuan yang telah disapu sedikit margerin dan dialas dengan kertas minyak
- Bakar hingga masak selama 45mins dengan api sederhana atau pastikan kek telah masak dengan mencucukkan lidi dan jika lidi bersih bermakna kek telah masak.
pisang 40 hari ( gambar dari google)