Pages

Sunday, 23 February 2014

cream puffs


Assalammualikum
salam sayang pada semua sahabat zila diluar sana..
semoga semuanya diberikan kesihatan yang baik..minggu lepas nak menulis blog rasa macam malas sangat..macam tak ada idea dah nak menulis..tu la kan bukannya hari-hari kita ada modal nak berbicara
..kadang-kadang mood kelaut jugak..mood nak duduk diam-diam..tak nak fikir apa-apa..


sana -sini orang sibuk cerita pasal erra fazira bercerai..
macam-macam andaian ada..yang baik dan yang buruk..kita sebagai pendengar boleh dengar jewlah..tak boleh nak cakap siapa yang salah..

ajal maut..jodoh pertemuan ditangan tuhan..siapa yang nak bercerai kan..tanyalah pada semua kat dunia nie..kalau boleh masing-masing nak mempertahankan rumahtangga yang dibina hingga ke akhir hayat..tapi ketentuan itu dari ALLAH ..kalau dah itu suratannya kena terima dengan hati yang rela dan terbuka.


oklah tinggalkan dunia artis..hari ini plan nak beli barang dapur..banyak yang dah habis ..nak memasak pun macam tak ada mood kalau semua barang tak ada..
tunggu petang-petang sikit baru rajin nak keluar..nie pun tengah panas..nak keluar sekarang nie kena prepair kan baby dulu..siap semua barang-barang dia baru kita pulak bersiap..
tu ler kadang-kadang buat malas nak keluar..


pic dah lama kat draf sebenarnya..aritu bila teringin nak makan cream puff godeh-godeh satu adunan..cukuplah untuk kami dua beranak..husband tak suka pulak cream puff..errmm..pelik pulak..zila ok jew..apa-apa ngapp jew..asal halal..he he hee

dan bila husband tak suka memanglah jarang sikit nak buat..resepi tak perlu dikongsi..masing-masing mesti dah tau kan...

oklah sampai disini dulu buat hari ini..bersua lagi nanti..salam sayang semua ..bye..


Tuesday, 11 February 2014

congo bar



Assalammualaikum
selamat pagi..apa khabar sahabat zila...sekejap dah selasa...

dah sarapan belum?..bagi surirumah bolehlah buat sarapan pagi-pagi macamniekan.. tapi mesti pening juga kalau hari-hari memasak..kekadang tak ada idea nak masak apa..

bagi yang bekerja macam biasa memang kena beli jewlah..kuih muih sekarang pun dah naik harga sesetengah tempah dah 5 dua ringgit..alahai kecik jew..makan pun tak kenyang lansung..itulah lah kan kesan dari harga barang yang semuanya melambung naik..


sekarang nie kan kalau nak berbelanja memang kena fikir banyak kali..utamakan mana yang perlu dahulu..berbelanja secara berhemah..manis-manis nak kena kurangkan..dengan usia sekarang nie penyakit mudah sangat datang..

bila tengok ramai dihospital yang terlantar sakit seram pulak tengok..rasa bersyukur sangat kita masih lagi diberi kesihatan yang baik..sebenarnya kesihatan anugerah yang paling berharga dalam hidup kita kan..



congo bar..
resepi yang nak dikongsi hari ini..rasa macam brownese pun ada jugak..lembut macam kek..mewah dengan  rasa coklat dan kekacang.
zila buat masa cuti CNY ..bawa balik kampung sebagai buah tangan dan makan-makan dengan family..

kalau nak guna kacang badam pun boleh..tapi zila tak ada stock badam..balance walnut ada dalam setengah cawan..so potong kecil-kecil..dan lebihkan coklat nips ..memang sedap..sedap ada rasa coklat ..

apabila dah sejuk potong bentuk bar..tapi zila tak sempat tunggu sejuk..sebab dah nak bawa balik kampung..nak snap gambar..dan dah tak sabar nak makan pun ia jugak..he he heeee..
oklah sampai disini dulu ..jumpa lagi next entry..love u all..bye.


Congo Bars
Ingredients
2¾ cups all-purpose flour
2½ teaspoons baking powder
½ teaspoon salt
200 grams butter - softened in room temperature
320 grams light brown sugar
3 eggs
1 teaspoon vanilla essence
325 grams chocolate chips
1 cup chopped pecans/walnuts/almonds

Methods
1.    Sift flour, baking powder and salt in bowl and put aside.
2.    In another bowl, mix brown sugar with butter until dissolve.
3.    Put egg one by one and mix well.  Put vanilla essence.
4.    Pour sifted mixture of flour, baking powder and salt and mix it well.
5.    Put chocolate chips and nuts and mix it well.
6.    Pour the mixture into buttered tray, layered with grease paper.
7.    Bake in pre-heat oven at 180 degree Celsius for 20 – 30 minutes.
8.    Cut it to equal square size bars.












Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...