Pages

Friday, 23 November 2012

sotong goreng seleri


Assalammualaikum,
salam sejahtera dan salam sayang semua..bersua kembali malam-malam..he hhee ...mesti semua dah makan kan..hari ini zila tak masak..round-round pasar malam dan masing-masing beli makanan yang digemari..zila beli laksa johor..sedappp dah lama tak makan..



sebenarnya nak post sotong nie awal-awal pagi tadi..tapi masa sangat pack harinie..tak sempat nak cilok wat entry kat blog..h ehheee..
so malam-malam pun ok lah kan..



zila minat makan sotong..sebab tak ada duri...suami tak makan sebelum nie..bila dia dah berhijrah ke malaysia baru dia cuba nak makan..so zila masak la sampai dia rasa jemu nak makan..tapi hingga saat nie belum lagi dia rasa jemu..ha hhaa



oleh kerana dah terlalu kerap masak sotong..jadi muncullah resepi sotong yang berbagai..biasa masak sambal dan black pepper jew..kali ini zila buat kelainan sikit..letak daun seleri..rasanya sedap bagi tekak kami..sebelum makan perahkan sedikit asam limau..lagi sedapp..



Sotong goreng seleri
by : zila4ever.blogspot.com

bahan-bahan
5 ekor sotong - dibelah dua dan dibersihkan kemudian di kelar-kelar seperti corak tikar
1 biji lada benggala - merah dan hijau
1 kelopak seleri
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar sos tiram
sedikit air
garam secukup rasa
beberapa tangkai cili padi - dihiris
limau sambal

cara-caranya

  1. bawang besar dan bawang putih ditumbuk
  2. panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang ditumbuk tadidan cili padi sehingga naik bau.
  3. masukkan sotong dan sedikit air,tak perlu letak air banyak..tunggu sehingga sotong masak.
  4. masukkan seleri dan lada benggala kacau lagi sehingga rata..
  5. masukkan sedikit garam dan sos tiram..perasakan.
  6. bancuh tepung jagung dengan sedikit air,kemudian tuangkan dalam sotong.
  7. perahkan limau sebelum dihidang.
  8. hidangkan bersama nasi panas.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...