Jagung merupakan salah satu sumber karbohidrat yang boleh menjadi makanan alternatif pengganti beras. Jagung termasuk salah satu jenis makanan yang mudah dikenali dari bentuk fizikalnya iaitu biji yang bewarna kuning dan berderet memanjang mengelilingi tongkolnya. Jagung bakar dan jagung rebus merupakan dua cara menjadikan jagung sangat nikmat untuk dimakan. Namun, disamping rasanya yang enak dan nikmat, jagung menyimpan pelbagai manfaat tersembunyi bagi kesihatan tubuh anda.
Berikut ini 7 manfaat jagung bagi kesihatan tubuh anda:
Meningkatkan Kesihatan Organ pencernaan.
Kandungan serat yang cukup tinggi dalam jagung dapat membantu proses pencernaan makanan lebih lancar. Oleh kerana itulah, pelbagai masalah atau gangguan pencernaan seperti susah buang air besar tidak akan menyiksa anda lagi.
Mengukuhkan Tulang Pada Tubuh Anda.
Jagung ternyata mengandungi nutrisi seperti magnesium, besi, tembaga serta fosforus. Pelbagai nutrisi itulah yang dapat menutrisi tulang agar lebih kuat dan tidak mudah rapuh.
Menjadikan Kulit Lebih Awet Muda.
Antioksida yang melimpah dalam jagung dapat membantu menutrisi seluruh jaringan kulit di tubuh anda. Jadi, bagi siapapun yang berniat tampil fresh dan kelihatan lebih muda dari usia yang sebenarnya, jagung boleh menjadi salah satu kuncinya.
Menangkis Gejala Kurang Darah Atau Anemia.
Kepala pusing merupakan salah satu petunjuk bahawa seseorang terkena anemia. Jagung mempunyai kandungan vitamin B serta asam folat yang berfungsi mencegah anemia yang cukup berkesan.
Meningkatkan Kesihatan Organ Jantung anda.
Jagung menyimpan nutrisi seperti vitamin C, karotenoid serta bioflavonoid yang berperanan dalam mengawal kadar kolesterol didalam darah serta meningkatkan peredaran darah dalam tubuh anda.
Menyihatkan Organ Penglihatan anda.
Jagung mengandungi sumber beta karotena yang mana merupakan pembentuk vitamin A didalam tubuh anda. Jadi, konsumsilah jagung dengan batas yang normal untuk membantu mencukupi nutrisi yang diperlukan oleh organ mata anda.
Pencegah Diabetes Yang Cukup Berkesan.
Kandungan fitokimia yang terdapat dalam biji jagung akan mengatur penyerapan serta pelepasan hormon insulin didalam tubuh anda. Inilah yang menobatkan jagung sebagai salah satu makananan yang berkhasiat tinggi untuk mencukupi keperluan nutrisi pada tubuh semua orang.
Bila berjalan dideretan pasar malam ..tak sah rasanya kalau tak membeli jagung bakar atau jagung rebus..menusuk lubang hidung bau mentega yang disapukan pada jagung bakar..ermm sedap..
salah satu makanan kegemaran zila,dulu masa zaman kanak-kanak suka teman emak pungut jagung.kami bukanlah ada kebun berekar-ekar cuma tanah belakang rumah emak tanam beberapa batas jagung,bendi,keledek dan kacang tanah.
seronok dapat memetik sayuran segar,jika ada lebih sayuran tu mak jual keliling rumah..semua tu tinggal kenangan sekarang terasa nak makan apa semuanya mudah,sedikan duit semuanya ada depan mata..
Bila membeli barangan dapur haritu terpandang jagung yang cantik giginya..rapat-rapat..beli beberapa ketul sebab teragak sangat nak makan jagung bakar.resepinya mudah sahaja,celurkan jagung seketika didalam air panas,angkat dan toskan,kemudian bakar jagung sehingga masak..zila suka makan yang kurang masak..rasa ranggup sikit.
sapu jagung dengan mentega,sapu dikeseluruhan jagung,taburkan serbuk cili dan sedikit garam,tabur rata..kemudian taburkan daun ketumbar yang telah dihiris halus.sedia dinikmati..
makan panas-panas baru sedap..