Pages

Wednesday, 4 December 2013

variasi donut


Assalammualikum
bersua lagi..walaupun seminggu sekali kira ok jugak la kan..he hee..asal dapat share sesuatu disini..untuk rujukan diri sendiri khasnya..hujung minggu kalau bersantai dirumah dan tak ada terhidang makanan sampingan selain makanan asasi memang membosankan..


dan bila kobosanan itu timbul mulalah kepala nie memikir macam-macam..terutamanya menu-menu yang sesuai untuk melayan tekak ..

maka terhasillah donut macam-macam gaya ..dari satu adunan diolah boleh jadi macam -macam..eerrmmm puas hati sangat dengan hasil resepi nie..donut lembut jew walaupun uli dengan tangan..kaedah banting - banting ..tak payah guna tenaga banyak sangat..


resepi zila ambil dari dapur zalin zalina tq kak share resepi ummi pun dah cuba buat jugak..tq jugak buat umi yang mensharekan resepinya...mmg  sedap dan lembut..dah tak payah beli donut..kalau rajin uli jew sendiri memang puas dapat makan..paling best yang dililit dengan hotdog macamni..eereemm layan betul..duduk depan tv tak perasan banyak ketul dah berlalu ke mulut ..he heee



Donut
500gm tepung gandum 
50gm gula pasir
50gm margerin 
1 biji telur
1 1/2 sudu kecik yis kering 
1 sudu kecik garam halus
1 sudu kecik baking powder
2 sudu kecik tepung susu
250ml air suam - jangan panas sangat nanti yis mati

Cara-caranya
1.Bancuh air suam dengan gula...larutkan...pastu letak yis..biar sekejap (berbuih2)
2.Masukkan semua bahan dalam mixer...atau dalam bekas untuk yang nak uli pakai tangan
3.Kalau guna mixer uli 5 minit kelajuan sederhana..
4.Kalau guna tangan lama sikit ye...sampai adunan tak melekat  ditangan
5.Tutup adunan...biar kembang selama 1 jam atau lebih


bye semua jumpa lagi next entry nanti ..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...