Pages

Tuesday, 30 April 2013

tofee cheese cake


Bertemu lagi hari ini.cheese cake simple yang zila buat sempena birthday suami yang jatuh pada hari rabu 24.04 yang lalu..oleh kerana hari itu hari bekerja zila tak sempat nak buat apa-apa pun.kebetulan kami berdua mengambil cuti untuk menyelesaikan urusan di imigresen so nak masak-masak dirumah memang tak sempat.


 
Oleh kerana hari biasa tue tak sempat zila gantikan acara masak-masak dan buat kek pada hari sabtu.cuma anak jew yang kena pergi kesekolah..sebab ada sekolah ganti.
untuk kek birthday kali ini zila memang dah plan tak nak buat kek yang ada icing..bukannya apa rasa macam malas pulak nak godeh-godeh..he hhee..mood kelaut nie.zila ambil resepi ini dari dapur kak ita nampak sangat-sangat sedap,dan seri kandi pun dah cuba juga..bila seri kata memang urrmmm..zila menjadi bertambah yakin kesedapannya..



untuk base kek ini zila gantikan dengan biskut marie,pakai mana yang ada stock dirumah.untuk caramel zila buat 2 versi satu lagi zila campurkan perasa oren sunquick rasa masam-masam sikit dan satu lagi sama macam resepi kak ita.

caramel tue zila tak curahkan sepenuhnya atas kek,sebab dirumah nie ada yang tak suka manis-manis..so bila nak menghidang jew zila curahkan caramel.
zila tak sempat nak masukkan dalam peti ais,siap caramel terus potong kek dan curah..h ehhee sebab suami tak sabar nak potong dan rasa.

Pada sesiapa yang tak pernah buat memang kena cuba jugak.rasanya memang sangat-sangat sedap..dah makan sekali memang nak makan lagi..suami kata next time buat lagi ..anak pun puji kata sedap..



TOFEE CHEESE CAKE
by :
Epicurious dan kak ita

Lapisan Bawah
1 1/2 cawan biskut Oreo / Marie / Tiger
5 sudu besar mentega cairkan

Biskut di hancurkan. Boleh juga gunakan campuran biskut, antara biskut Oreo dan biskut Marie atau sebaliknya.
Satukan biskut dan mentega
Letakkan dalam loyang spring form pan ukuran 8 inc
Alas dasar loyang terlebih dahulu dengan kertas minyak
Padatkan biskut dalam loyang
Boleh padatkan pada dasar loyang sahaja, atau pada sekeliling loyang juga

Simpan dalam peti ais sebentar anggaran 1 jam
Kemudian bakar pada suhu 170 C selama 15 minit atau sehingga biskut merenggang sedikit dari loyang.
Biarkan sejuk tapi jangan keluarkan dari loyang. Biarkan ia sejuk dalam loyang
 

 

Cheese Cake
250 gm krim cheese ~ suhu bilik
150 gm gula perang
30 gm mentega ~ dicairkan
5 biji telur
1 sudu teh esen vanilla

Pukul cream cheese dan gula perang hingga lembut
Tambahkan telur sebiji-sebiji dan terus pukul
Tambahkan mentega cair dan esen vanilla dan pukul rata

Tuang dalam loyang yang terdapat biskut tadi.
Balut loyang dengan kertas aluminium foil tapi jangan tutup permukaan loyang
Letakkan loyang dalam loyang lain yang lebih besar
Isikan air panas dalam loyang yang besar, jangan sampai loyang kek terapung.
Bakar secara bain marie ini pada suhu 170 C selama 1 jam 15 minit
Bakar guna api atas dan bawah

 
 


 

Caramel
1 1/2 cawan gula ~ kurangkan
1/4 cawan air
1/2 sudu teh jus lemon
1 cawan krim tenusu Dairy Whipping Cream / heavy cream
15 gm mentega

Masak gula, air dan lemon hingga keperangan
Kemudian tambahkan krim tenusu dan kacau hingga ia pekat
Tambahkan mentega dan kacau hingga ia berkilat

Biarkan ia suam
Tuangkan atas cheese cake tadi
Simpan dalam peti ais hingga dingin
Hiaskan dengan coklat Tofee


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...