Nasi Ayam
banyak jenis nasi ayam yang orang buat,tapi pusing-pusing macamtu jugaklah resepinya kurang lebih.hidangan ringkas yang semestinya digemari oleh semua,dan bagi saya memang suka buat nasi ayam sebab utamanya senang sangat nak buat,dapur pun tak berkecah,tu yang paling suka.
Tapi kali ini saya tak buat sambal cili merah seperti biasatu,saya gandingkan pulak dengan sambal dua minit keluaran Aquada Malaysia.sebab dah masak untuk paid review maka kita trylah sambal dua minit nie.Aquada ni famous dengan aneka Pekasam,sampai dah masuk TV3 pun pekasam dia.
Dan sambal dua minit dia ni pun tak pedas sangat.sedap pedas yang seimbang..sampai rasa sayang pulak nak habiskan.saya makan sikit-sikit kadang goreng telur atau ikan lepastu cicah jew dengan sambal ni,dah jadi lauk.ataupun kalau rasa malas nak buah paste..kita boleh jadikan sambal ni sebagai paste dalam masakkan.hanya perlu panaskan sambal tu dikuali dan bolehlah tambah udang,ikan atau sotong...campur sedikit petai pun ngam jugak.
ok cara nak dapatkan sambal dan barangan lain boleh terus ke facebook Aquada Malaysia atau Instagram Aquada Malaysia.
SUP AYAM
1/2 ekor ayam - potong 2 bahagian 2 inci halia - dihiris nipis
2 pokok bawang - potong anggaran 3 inci 1 sudu teh garam
Anggaran 10 cawan air
Caranya
1. Masukkan semua bahan dan rebus hingga mendidih dan renihkan sebentar. Matikan api.
2. Asingkan untuk memasak nasi dan untuk kuah sup.
NASI AYAM
2 cawan beras - cuci dan toskan. 2 cawan atau lebih sikit Lemak ayam - especially bahagian belakang ayam
2 ulas bawang putih - cincang halus
1 helai daun pandan - simpulkan
Sedikit garam - jika perlu
Cara cara
1.Panaskan lemak ayam hingga mengeluarkan sedikit minyak, kemudian masukkan bawang putih. Goreng sebentar. Keluarkan lemak ayam atau biarkan saja jika suka.
2. Masukkan beras dan goreng sebnentar. Alihkan semua yang digoreng tadi ke dalam periuk nasi. Tambahkan sup ayam, daun pandan dan garam jika suka.
3. Masak seperti biasa.
*** Jika suka boleh rendam beras dengan serbuk kunyit jika mahukan nasi berwarna kuning.
Ayam goreng
Ayam yang telah direbus
1/2 cawan kicap cair
1 cawan kicap pekat
sedikit lada hitam/lada sulah
sedikit gula dan garam
(perap sekejap dalam setengah jam)
Kemudian panskan minyak dan goreng dengan kaedah touch and go,sekejap je ye bila nampak ayam dah kekuningan angkat.
Chili Sauce
6 cili merah
3 inci halia
3 ulas bawang putih
Minyak bijan
1 sudu kecil garam
Gula
Jus limau
1 sudu teh cuka makan
Sup ayam secukupnya
Cara cara
1. Masukkan semua bahan ke dalam pengisar kecuali sup. Kisar hingga halus. Kemudian campurkan dengan sup ayam mengikut tahap kepekatan yang disukai. Jika suka cair, lebihkan kuah sup.
banyak jenis nasi ayam yang orang buat,tapi pusing-pusing macamtu jugaklah resepinya kurang lebih.hidangan ringkas yang semestinya digemari oleh semua,dan bagi saya memang suka buat nasi ayam sebab utamanya senang sangat nak buat,dapur pun tak berkecah,tu yang paling suka.
Tapi kali ini saya tak buat sambal cili merah seperti biasatu,saya gandingkan pulak dengan sambal dua minit keluaran Aquada Malaysia.sebab dah masak untuk paid review maka kita trylah sambal dua minit nie.Aquada ni famous dengan aneka Pekasam,sampai dah masuk TV3 pun pekasam dia.
Dan sambal dua minit dia ni pun tak pedas sangat.sedap pedas yang seimbang..sampai rasa sayang pulak nak habiskan.saya makan sikit-sikit kadang goreng telur atau ikan lepastu cicah jew dengan sambal ni,dah jadi lauk.ataupun kalau rasa malas nak buah paste..kita boleh jadikan sambal ni sebagai paste dalam masakkan.hanya perlu panaskan sambal tu dikuali dan bolehlah tambah udang,ikan atau sotong...campur sedikit petai pun ngam jugak.
ok cara nak dapatkan sambal dan barangan lain boleh terus ke facebook Aquada Malaysia atau Instagram Aquada Malaysia.
1/2 ekor ayam - potong 2 bahagian 2 inci halia - dihiris nipis
2 pokok bawang - potong anggaran 3 inci 1 sudu teh garam
Anggaran 10 cawan air
Caranya
1. Masukkan semua bahan dan rebus hingga mendidih dan renihkan sebentar. Matikan api.
2. Asingkan untuk memasak nasi dan untuk kuah sup.
NASI AYAM
2 cawan beras - cuci dan toskan. 2 cawan atau lebih sikit Lemak ayam - especially bahagian belakang ayam
2 ulas bawang putih - cincang halus
1 helai daun pandan - simpulkan
Sedikit garam - jika perlu
Cara cara
1.Panaskan lemak ayam hingga mengeluarkan sedikit minyak, kemudian masukkan bawang putih. Goreng sebentar. Keluarkan lemak ayam atau biarkan saja jika suka.
2. Masukkan beras dan goreng sebnentar. Alihkan semua yang digoreng tadi ke dalam periuk nasi. Tambahkan sup ayam, daun pandan dan garam jika suka.
3. Masak seperti biasa.
*** Jika suka boleh rendam beras dengan serbuk kunyit jika mahukan nasi berwarna kuning.
Ayam goreng
Ayam yang telah direbus
1/2 cawan kicap cair
1 cawan kicap pekat
sedikit lada hitam/lada sulah
sedikit gula dan garam
(perap sekejap dalam setengah jam)
Kemudian panskan minyak dan goreng dengan kaedah touch and go,sekejap je ye bila nampak ayam dah kekuningan angkat.
Chili Sauce
6 cili merah
3 inci halia
3 ulas bawang putih
Minyak bijan
1 sudu kecil garam
Gula
Jus limau
1 sudu teh cuka makan
Sup ayam secukupnya
Cara cara
1. Masukkan semua bahan ke dalam pengisar kecuali sup. Kisar hingga halus. Kemudian campurkan dengan sup ayam mengikut tahap kepekatan yang disukai. Jika suka cair, lebihkan kuah sup.