Pagi semua,
menyambil Pdpr Muhammad,bolehlah menulis disini.Hari ini macam belum keluar lagi mood nak memasak..dah keluarkan ikan siakap seekor yang beli semalam,kepala duk pikir nak masak apa ikan tu.asam pedas pun sedap jugakkan.
Tapi nak mengisar lada tu macam malas pulak rasanya..cili kisar dash habis stock pulak..emm nanti tengoklah jadi apa ikan tu.
Nak buat laksa Johor ni bukannya susah sangat tapi renyah banyak barang nak kena buat..tu yang jadi macam leceh sikit...tapi kalau makan memang laju..lagi kalau ada sambal belacan tu.menjadi-jadi tambah..hihii
kalau berminat nak order bahan kisar yang memudahkan kerja memasak..senang..tanpa bahan perasa..pengawet dan pewarna..nk masak cedok..cedok jew ..
Boleh terus ke ig
@kitchensaverhq untuk order dan pertanyaan
‐-----------------------------------------------------------------------------
Laksa Johor
@zila_norazila
Bahan bahan
Spaghetti - celur,dah lembut angkat ..toskan dan letak sedikit minyak,gaul supaya tak lekat.
1kg ikan kembung/tenggiri
¾ cawan rempah kari ikan
½ cawan cili kering yg dikisar
¾ cawan udang kering (cuci bersih kisar)
2 cawan santan pekat
Air secukupnya
1 sudu besar kerisik
Garam
Gula/gula merah - untuk ganti serbuk perasa.
Serbuk perasa jika suka.
Bahan kisar
5 batang serai
2 inci halia
2 inci lengkuas
5 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
Ulam ulam
Timun
Taugeh
Daun kesum/daun selasih
Limau kasturi
Lobak asin
#Cara membuatnya
1.Ikan dibersihkan pastu kukus. Ada orang rebus tapi kalau kukus lagi senang nak carikkan isinya. Air kukus simpan. Kisar ikan yg telah dibuang tulang dengan air kukusan ikan tadi. Ketepikan.
2.Panaskan periuk bubuh 1/2 cawan minyak dan masukkan bahan kisar. Tumis sampai naik bau. Masukkan rempah kari ikan dan goreng pantas selama satu minit. Masukkan 1/2 cawan air dan tumis lagi hingga rempah masak sempurna.
3.Masukkan cili kisar dan goreng lagi sampai terbit minyak. Bila terbit minyak, masukkan ikan yang telah dikisar. Kacau rata. Masukkan 3 cawan air dan 2 cawan santan. Bila dah mendidih, masukkan udang kering dan kerisik.
4.Kuah laksa Johor agak pekat. Jadi kenalah agak agak jumlah air dengan kepekatan yang disukai
English #recipe
Laksa Johor
@zila_norazila
Ingredients
#Spaghetti - boil until it's soft, lift it,put a little oil, mix so it doesn't stick.
1kg fish
¾ cup of fish curry spice
½ a cup of ground dried chillies
¾ cup of dried shrimp (clean grind)
2 cups thick coconut milk
Water
1 tablespoon fried coconut paste (kerisik)
Salt
Sugar/brown palm sugar
Seasoning powder if you like
Grind ingredients
5 lemongrass stalks
2 inches of ginger
2 inches of galangal
5 large onions
3 cloves of garlic
Side dish
Cucumbers
Sprouts
Kesum leaves/basil leaves
Lime
Salted radish
Instruction
1. The fish is cleaned and steamed. keeo steamed water. Grind the fish that has been removed from the bones with the steamed water of the fish. Set it aside.
2. Heat a saucepan, add 1/2 cup of oil and add the grind ingredients. Saute until fragrant. Add the fish curry spices and fry quickly for one minute. Add 1/2 cup of water and sauté again until the spices are cooked through.
3. Add the ground chilli and fry again until the oil rises. When the oil rises, add the fish that has been ground. Stir well. Add 3 cups of water and 2 cups of coconut milk. When it boils, add the dried shrimp and dried coconut paste.
4. Johor laksa gravy is quite thick. So you have to have quite a bit of water with the desired concentration