Sana sini orang tayang kaswi pandan yang guna mould spiral kecik macamtu kan..
sebenarnya beli acuan spiral tu dah lama sangat ..tak silap dalam awal tahun lepas..beli dari indonesia..plan kekonon nak buat kuih apam guna acuan tu..tapi sampai kesudah terperuk acuan dalam balang..
Dulu rajin jugak buat kaswi pandan ni,tapi guna acuan love..pernah share jugak pic tu kat blog ni..masatu guna resepi yang bubuh telur dan santan..tapi kali ini tak bubuh telur ..tapi tetap masukkan santan satu cawan..
Kalau buat kaswi pandan saya lebih gemar guna pewarna pandan asli..walaupun warna agak pucat tapi bau dan rasa dia asli..tak ada rasa campuran warna..kalu ikutkan memang lagi cantik kalau yang guna tambahan pewarna ..bila rajin datang..beberapa kali jugaklah buat kaswi gedik viral ni..bagi sikit pada kawan merasa..
ok cara buat dia boleh tengok video ea..
Lahaii .sedap Kan kenyal²..ditambah bau wangi pandan..dan rasa lemak masin pada parutan kelapa ..ngammm 😁😁 jom bismillah..
Kaswi Pandan
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung ubi
3/4 cawan gula
1 cawan santan/klu guna santan cair kurangkn sukatan air pandan
4 cawan air pandan ( kisar 16 helai daun pandan dengan air)
1 sudu kecil air kapur
Sedikit garam
( Campurkan semua bahan diatas..kemudian mix guna blander )
Acuan disapu minyak supaya tidak melekat.
Kelapa parut muda
Garam
Gaul rata Dan kukus sekejap