Nama tak agak agak kan..ahaaa.
Kuih ni selalunya rajin buat pada bulan Ramadhan..memang berselera rasanya bila dah seharian berpuasa ..dan dapat berbuka dengan kuih ketayap..aka kuih dadar.
Nak buat memang tak susah mana pun..antara rajin dengan tak je..betul tak..tapi kadang kalau kerajinan dah ada..tukang makan pulak kurang ada dirumah ..pun jadi salah satu punca jugak malas nak buat.
Kali ini saya buat inti dia light je..tak manis sangat kering kering sikit..guna gula melaka..warna pun dah nampak kan perang ..kalau guna gula merah nampak lagi coklat kehitaman ..pun tetap sedap jugak.
Kalau mak saya seboleh bolehnya dia elak makan kuih dadar ni..bukannya apa ..dia teringat dekat arwah abang ..ni merupakan salah satu kuih kegemaran arwah.
Kuih ni selalunya rajin buat pada bulan Ramadhan..memang berselera rasanya bila dah seharian berpuasa ..dan dapat berbuka dengan kuih ketayap..aka kuih dadar.
Nak buat memang tak susah mana pun..antara rajin dengan tak je..betul tak..tapi kadang kalau kerajinan dah ada..tukang makan pulak kurang ada dirumah ..pun jadi salah satu punca jugak malas nak buat.
Kali ini saya buat inti dia light je..tak manis sangat kering kering sikit..guna gula melaka..warna pun dah nampak kan perang ..kalau guna gula merah nampak lagi coklat kehitaman ..pun tetap sedap jugak.
Kalau mak saya seboleh bolehnya dia elak makan kuih dadar ni..bukannya apa ..dia teringat dekat arwah abang ..ni merupakan salah satu kuih kegemaran arwah.
Bahan
Kulit Luar
1 cawan tepung gandum
2 biji telur
2 helai daun pandan
1 1/2 cawan santan (boleh diganti dengan fresh milk)
1 1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar minyak masak
Beberapa titik pewarna hijau
Inti
1/2 biji kelapa parut
3/4 cawan gula merah (boleh dikurangkan)/Gula melaka
1 helai daun pandan
Sedikit tepung gandum
Caranya untuk inti
Masukkan kelapa parut dan gula merah tadi serta sehelai daun pandan. Kacau sehingga sebati sehingga inti kelapa tadi bercampur dengan gula merah selama 10-15 minit. Inti akan menjadi warna keperangan.masukkan sedikit tepung.kacau rata dan angkat.
Buang daun pandan tadi.
Untuk kulit
1.Kelapa parut di kisar bersama daun pandan perah ambil patinya. jika guna santan segera blender dengan daun pandan dan tapis.
2.Masukkan tepung ke dalam mangkuk letakkan secubit garam dan campurkan pati santan yang telah di kisar dengan daun pandan tadi.
3.Kacau sehingga sebati ,kemudian masukkan telur serta minyak dan kacau lagi. Jika nak warna original tak payah guna pewarna,sebab warna daun pandan tadi akan membuat adunan tadi warna hijau, jika nak tambahkan sedikit lagi perwarna, letaklah 2-4 titik ke dalam adunan.
4.Panaskan pan non stick dan sendukkan 1 senduk adunan tadi dan layangkan pan agar adunan tadi bulat.
5.Masak sehingga 2-3 minit,jangan terlalu lama. setelah diangkat terus masukkan inti dan gulung. (Cara gulung lipat kedua dua tepi sedikit dan gulung.