Pages

Saturday, 15 December 2012

langkawi part 4

Assalammualaikum salam sayang dan salam sejahtera semua.bersambung kembali langkawi part 4..inilah diantara tempat-tempat yang kami lawati..

Galeri Perdana, galeri yang menempatkan pelbagai hadiah yang diterima oleh mantan Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad. Yang ni memang kena singgah sebab zila tak pernah tengok apa yang beliau pernah terima sepanjang 22 tahun beliau menjadi Perdana Menteri.

Tun Dr. Mahathir dilahirkan pada hari Jumaat tanggal 20 Disember 1925. Putera kepada pasangan Mohamad bin Iskandar dan Wan Tempawan binti Wan Hanafi ini dilahirkan di rumah bernombor 18, Lorong Kilang Ais, bersebelahan dengan Jalan Pegawai, Seberang Perak, Alor Setar, Kedah.
Dr. Mahathir digelar "Bapa Pemodenan Malaysia" dan merupakan pemimpin yang paling lama memegang jawatan sebagai Perdana Menteri, iaitu dari 16 Julai 1981 hingga 31 Oktober 2003.

Pada tahun 1997, majalah Asiaweek telah menamakan Dr.Mahathir sebagai antara 50 individu yang paling berkuasa di Asia, dimana beliau menduduki tempat kedua dalam senarai yang dikeluarkan oleh majalah tersebut.



Sepanjang 22 tahun beliau memegang jawatan pentadbiran tertinggi negara, banyak kemajuan dan pembangunan yang telah beliau rancang dan laksanakan. Walaupun kadangkala cetusan idea dan wawasan beliau kurang difahami, namun hakikatnya beliau merupakan seorang yang berpandangan jauh dan terkehadapan, malah lebih jauh daripada pemikiran orang Melayu khususnya.


Kini, kebergantungan ekonomi negara terhadap bidang perindustrian begitu ketara apabila sektor perkilangan membentuk 30% daripada asas ekonomi negara manakala sektor pertanian menurun kepada 8% sahaja berbanding 23% kira-kira 22 tahun lalu.



Kejayaan Malaysia sebagai negara membangun dan sebuah negara Islam yang unggul di rantau ini telah diiktiraf dunia. Warisan pusaka yang ditinggalkan oleh Dr. Mahathir dapat kita lihat berada di mana sahaja.


kami menyambung perjalanan kami di Kompleks Kraf Langkawi ialah One Stop Craft Centre yang telah ditubuhkan di Langkawi pada tahun 1996 untuk memudahkan para pelawat membeli kraf Malaysia..

Kompleks Kraf Langkawi menyediakan ruang niaga bagi usahawan-usahawan menjual pelbagai produk kraf buatan Malaysia kepada pengunjung dari dalam dan luar Negara yang berkunjung ke Langkawi. Kompleks ini terletak kira-kira 21km perjalanan dari Bandar Kuah dan 24 km dari Lapangan Terbang Padang Mat Sirat yang menjadi pintu masuk utama ke Pulau Langkawi.


cantik kan hasik kerja tangan diorang..wahh saya sangat kagum



Kompleks Kraf Langkawi mempunyai dua buah Muzium iaitu Muzium Adat Istiadat Perkahwinan dan Muzium Warisan yang memaparkan budaya dan adat Perkahwinan kaum-kaum utama di Malaysia serta pameran barang-barang seperti keris-keris dan artifak-artifak lama yang mempunyai nilai dan sejarah yang tersendiri.
kami tak sempat ambil banyak gambar disini sebab masing-masing sibuk..h ehhe



dari awal pagi kami dah plan nak kesini..cable car..tapi memang amat menghampakan sebab hari itu cable car tidak beroperasi..petir dan hujan tidak selamat untuk penggunjung..wahh amat frust giteww kan..so saya hanya mampu mengambil gambar dari jarak jauh jew lah kan...


tgok tue..bestkan bila dapat berada di puncak tue..keciwaa..tapi hubby saya kata next time bolehlah naik..kalu dah semua tempat dilawati next time dah malas nak datang lagi...errmmmm saya dengar jew la..h ehhee



deretan kedai di area cable car..






dalam perjalanan nak balik kami singgah disini sekejap..sebab pemandanganya sangat cantik..dua model saya pose la sampai letih..last-last pic saya yang tak ada rupanya..he hhee.



plan nak balik ke hotel kami batalkan..lagipun baru pukul 6 lebih masa tue..kami pergi cari tempat makan dan menunaikan solat maghrib..siap semua kami pergi ke idaman suri..

tempat orang perempuan membeli belah..first time saya ke idaman suri..memang ramai pengunjung..tak banyak yang saya beli ..cuma round-round jew.pukul 9 permis perniagaan pun hendak ditutup...wahhh cepatnyaa..terperanjat jugak la..sebab kalau kat jb sampai ke 10.30 atau 11.00 baru nak tutup..he hhe alahaii tak puas cuci mata..esok dah nak balik..


hari terakhir di pulau langkawi..sebelum pulangkan kereta yang kami sewa..sempat lagi saya kesini..bersebelahan dataran lang..cantik tempat nie..sempat saya ambil beberapa keping gambar sebagai kenang-kenangan.

 tengok..cantik kan..tapi time tue rumput-rumput baru lepas dipotong..tue antara longgokan rumput yang belum di pungut..tapi saya tetap suka pemandagan disini..memang mendamaikan.

pokok-pokok pun baru lepas dicantas..tapi tetap damai..


inilah dia dataran helang..tak lengkap rasanya jika tidak kemari ..ramai pelancong-pelancong menggambil gambar disini..

Dataran Helang merupakan mercu tanda Langkawi dan juga merupakan tugu tumpuan pelancong yang terkemuka di pulau Langkawi Malaysia.. Ia merupakan patung helang setinggi 12 meter yang menggambarkan Lang yang dari mana Langkawi mendapat namanya. 


Kedudukan patung Lang gergasi ini terletak bersebelahan dengan pelantar jeti Kuah, dengan sayap berkepak sedia untuk menyusur keudara menjadikannya satu pemandangan yang mengkagumkan bagi para pelancong sedia untuk mendarat dipulau ini.

berakhir sudah percutian saya disini..pukul 12 tengahari kami beli tiket feri ke kuala kedah..ambil kereta dan  pulang ke jb..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...