Pages

Monday, 24 November 2014

sago longan coconut milk


Assalammualaikum.

Selamat bercuti buat adik-adik..dan selamat bercuti juga buat ibubapa yang menggambil dan menghantar anak kesekolah..rehat sebulan lebih kan..

beberapa hari lepas kami sekeluarga pergi makan-makan diluar..disamping oder makanan berat zila pun cuba oder sago macamni.tapi sangat mengecewakan setiap hidangan mengambil masa yang lama baru sampai..

last-last terlupa pulak sago longan ini tak sampai ke meja kami..zila pun dah tak ingat..bila balik rumah semak bil tengok dah termasuk dalam senarai pembayaran..suami tak tengok rupanya..main bayar jew..



ermmm tak apalah kata orang dah tak rezeki kita kan nak buat macamana..sebab dah teringin nak makan maka zila buatlah sendiri..tak susah mana pun sebenarnya.sesuai sangat buat bubur macamni..cepat habis sebab cuti sekolah..asik lapar jew budak kat rumah ni.

Sago longan coconut milk
Bahan
250 gram sagu 
500 ml air
150 gram gula pasir/gula melaka
daun pandan
buah longan secukupnya


Sos santan:
250 ml santan
½ sdt garam

Cara 
cuci sagu sebentar dan tapis.
Masak 500 ml air, daun pandan dan gula pasir hingga mendidih, tuang sagu masak terus sambil dikacau hingga pekat dan mendidih. Angkat.
Masak semua bahan sos sambil dikacau agar santan tidak pecah, mendidih. Angkat.
Sajikan bubur dengan Sos santan dan buah longan .
tambah gula melaka jika suka.

Friday, 21 November 2014

homestay - pelajar jepun ke kampung kami


Assalammualaikum
pernah dengar tak felda semencu..
Felda Semenchu terletak 42 kilometer dari daerah Kota Tinggi menghala ke pusat peranginan Desaru di dalam negeri Johor Darul Takzim. Di bangunkan dalam tahun 1972/73 seluas 2,775.72 hektar oleh FELDA. Kemasukan peneroka bermula pada September 1977 sejumlah 628 peneroka yang datang dari berbagai negeri.

Seramai 628 keluarga di Felda Semenchu ini menerima durian runtuh RM1 juta selepas tanah rancangan mereka dipilih pemenang keseluruhan Anugerah Keceriaan Kampung Felda 2008.
Setiap keluarga peneroka akan menerima RM1,000, manakala lebih RM300,000 lagi digunakan untuk menaik taraf kemudahan asas di kawasan itu.

Ia pernah memenangi beberapa anugerah sebelum ini termasuk naib johan Anugerah Desa Cemerlang peringkat negeri Johor dan tempat ketiga bagi pertandingan sama peringkat nasional.


Inilah kampung zila..disini lahirnya sebuah cinta..he heee hee..
zila dibesarkan disini..seronok sebenarnya jadi anak felda..masa kecik-kecik kami suka mandi di paya..kalau orang felda memang tau lah macamana rupa bentuk paya tu..airnya jernih dan tak berapa dalam pun..adalah tinggi paras pinggang..

lepas mandi kitaorang sambung bermain baling selipar..sampai dah nak maghrib baru balik..malam pergi menggaji ramai-ramai..rasanya aktiviti penuh sepanjang hari ..tiada istilah boring ..kenangan terindah nie..


oklah hari ini nak cerita tentang kunjungan pelajar-pelajar jepun ..mak zila join pogram homestay yang dianjurkan oleh felda..kalau nak join homestay ni kena ambil krusus dulu..dalam krusus tu diajar asas bahasa inggeris..buku translate inggeris melayu..jepun-melayu pun diberikan..jadi bila pelancong datang dapatlah diorang berkomunikasi serba sedikit..

Homestay ini sering menjadi pilihan pelancong dari Jepun dan Korea yang datang ke Malaysia menerusi Singapura.terletak 80 kilometer hampir dua jam perjalanan dari Johor Bahru dan Singapura, atau 42 km dari Kota Tinggi. Ambil jalan menghala ke Desaru atau Tanjung Balau sekiranya anda memandu dari arah Kota Tinggi.

sebenarnya kerap jugak pelajar-pelajar jepun nie datang kerumah.oleh kerana diorang selalunya sampai pada hari khamis atau jumaat jadi zila tak dapatlah nak tengok diorang..

kali ini kebetulan zila balik kampung..dapatlah zila tolong emak melayan diorang..rata-rata diorang nie baru berusia 16  17 dan 18 tahun..muda remaja..biasanya diorang sampai waktu makan tengahari..menu untuk diorang pihak pejabat homestay felda dah senaraikan..iaitu menu -menu masakan melayu dan bercorak tradisi.

hari itu mak zila sediakan ayam masak kari,sayur campur dan ikan bawal goreng..kita kena ajar diorang makan menggunakan tangan..kadang-kadang kelakar jugak tengok sebab diorang tak biasa kan..sambil makan kita cerita jugak tentang makanan malaysia..rata-rata diaorang cakap sedap masakan melayu..bertambah-tambah makan.

lepas makan ajar pulak permainan tradisi melayu..main congkak..atau menganyam ketupat..atau kalau rajin ajar diorang buat jemput-jemput..
masing-masing happy dapat main congkak sampai kami semua dah tido diorang masih lagi sambung sampai malam..
kemudian kita bagi diorang persalinan orang kita ..baju kurung berserta tudung..bagi lelaki baju melayu dan songkok..time nielah paling best..macam-macam gaya ada..he he heee..diorang pakai baju kurung nie sampai esok pagi sebelum balik..


untuk makan malam mak sediakan soto nasi..aktiviti malam pulak diorang ajar kami cara membuat origami dan belajar tulisan jepun..sambil mak hidangkan kerepek belinjau dan keropok ikan..
keesokkan pagi sebelum balik mak hidangkan sarapan orang malaysia ..nasi lemak dan sambal udang..
sebelum balik kami bertukar-tukar hadiah..diorang bawa macam-macam ole-ole dari jepun..tapi kalau makanan tu memang dapat tengok jew lah kan sebab tak ada logo halal..chopstik,beg kecik,sapu tangan,kipas tangan dan kertas origami biasanya memang diorang bawa sebagai tanda mata..

sebagai lambang dari malaysia..bunga telur,kuih bangkit atau bahulu dan kerepek ..biasa mak berikan pada diorang.

biasanya hubugam kami tak habis disitu jew..diorang nie rajin jugak menghubungi kami melalaui 'line'diorang nie jarang guna wassapp atau wechat.jadi ikatan persaudaraan masih berpanjangan..

Wednesday, 19 November 2014

sambal bawang


Assalammualaikum

Semalam pergi pasar tengok lada cili merah dan cili hijau segar-segar..beli banyak jugak sebab plan nak buat cili jeruk..tapi tengok stock sambal bawang dah habis terus buat sambal ini dulu..esok-esok kena pergi pasar lagi beli lada untuk jeruk pulak.


biasa tak makan sambal macamnie? setiap negeri ada sambal masing-masing kan..kalau bagi zila dah biasa sangat..sebab dari kecil membesar dengan sambal nie..biasanya emak buat untuk cicah dengan lempeng atau jemput-jemput..

untuk menggantikan sambal tumis,sebab nak buat sambal tumis tu makan masa yang agak lama..baru sedap..kalau sambal bawang macamnie memang cepat siap..kalau nak makan dengan nasi pun boleh jugak..

kebanggan orang kita kan sambal ..kalau makan tak ada rasa pedas sikit memang tak best..


Sambal Bawang
20 batang cili merah dan hijau 
8 biji bawang kecil
2 biji bawang putih
1 sudu kecil pati ayam
2 atau 3 sudu besar ikan bilis kopek
sedikit gula 
sedikit garam
minyak untuk menumis

cara
Tumbuk kasar kesemua bahan kecuali gula garam dan pati ayam.
kalau nak sambal lebih halus boleh guna pengisar.tapi zila suka sambal kasar macamni..
tumis bahan yang telah ditumbuk dengan sedikit minyak..tumis hingga sedikit kering.tambahkan sedikit air..campurkan garam ,gula dan perasa..siap..sedia dihidang.

Sunday, 16 November 2014

southern yellow chicken rice



Assalammualaikum bersua lagi..
semenjak johor mula bercuti pada jumaat dan sabtu agak susah sikit nak berjumpa adik beradik dan kawan-kawan..
bagi pekerja swasta cuti pada sabtu dan ahad..pekerja kerajaan pula jumaat dan sabtu..kalau nak memasak hidangan yang sedikit istimewa dan merasa nikmat makan bersama ramai-ramai..memang kena masak hari sabtu..sebab masing-masing ada..
best makan sama-sama..sekali adap dah habis ..tak payah simpan-simpan baki..pastu cuci pinggan mangkuk..kan?..


untuk hari ini zila nak berkongsi southern yellow chicken rice ..nasi yang berasal dari selatan thai..pernah buat tak? memang harus kena cuba,tak rugi..amat mudah dan hasilnya tak menghampakan..bila makan macam nasi arab pun ada.

bila mamsya show kat blog nasi ayam ini terus zila teringin nak cuba..suami merupakan peminat tegar nasi berperisa macamni.kadangkala kekeringan idea nak mempelbagaikan resepi nasi..
terima kasih mama yang share resepi ini,terima kasih juga bagi penyumbang resepi asal 3 hungry tummy dan cik manggis.alhamdulillah seisi rumah suka sangat..licin seperiuk atas tu..

zila tak guna rice cooker sebab lebih suka masak di periuk macamnie..senang ..nasi ayam ini sesuai dihidangkan bersama salad sayur dan sambal..
zila buat sambal simple .buah tomato,daun ketumbar,cili padi,sedikit gula,garam dan bawang putih ..kisar semuanya.sedia dihidang..

ok sampai disini dulu untuk hari ini..jumpa lagi next entry..bye semua..


Bahan
1 ekor ayam- di potong 12 ketul 
2 sudu kecil garam
* 1 sudu besar serbuk kunyit
* 1 sudu besar rempah kari* 

Cara
  1. ayam di potong 12, bersihkan dan toskan....gaulkan bersama garam, serbuk kunyit dan serbuk kari....perap sebentar dan goreng seperti biasa,jangan garing sangat.
  2. Setelah siap, angkat ayam dan ketepikan dahulu. 


Bahan Nasi 
1 sudu rempah kari 
1 inci halia-tumbuk kasar 
4 ulas bawang merah-tumbuk kasar 
2 ulas bawang putih-tumbuk kasar 
1/2 labu bawang besar-potong dadu 
2 inci kulit kayu manis 
2 biji buah pelaga 
3 kuntum bunga lawang, 
sedikit kiub ayam sedikit garam dan sedikit serbuk lada hitam 
2 bay leaves 
4 cawan beras basmathi-cuci toskan 
4 1/2 cwn air - tambah jika kurang 
1/2 cwn susu cair - resepi asal guna santan 
minyak utk menumis - atau minyak sapi + minyak masak 

Cara
  1. Panaskan minyak tumiskan bunga lawang,kayu manis dan buah pelaga serta bahan bahan yang ditumbuk dan rempah kari hingga wangi.
  2. Masukkan beras dan kacau hingga sebati atau mesra rempah tadi. 
  3. Tuangkan 1/2 susu cair dan 4 1/2 cawan air.
  4. Susunkan ayam goreng diatasnya dan masukkan garam serta kiub ayam.
  5. Masak nasi hingga masak. 
  6. Setelah siap bolehlah di hidangkan bersama sos pedas dan salad 




Friday, 14 November 2014

tepung bawang


Bersua lagi..
sekarang memang musim hujan kan..kadang-kadang pagi panas sekejap ..petang lebat betul hujan,guruh kilat sambung menyambung.

kalau hujan-hujan senonim sangat dengan perut lapar,selalu sangat orang cakap 'hujan-hujan nie laparr jew'..he hee betul kan..bagi sesiapa yang ada anak nak meningkat remaja..lebih-lebih lagi budak lelaki ..memang asik lapar jew lah..macam anak zila yang sulung..asik teringin ..pantang nampak gambar makanan ..disuruhnya kita cuba..


karipap/tepung bawang atau epok-epok ini permintaan dari beliau..teringin katanya nak makan.mungkin dah lama zila tak buat karipap dirumah..asik beli jew.
kalau dah jadi emak nie.apa hajat anak kalau tak ditunaikan rasa macam tak lengkap kan..lagi-lagi bab makan..bila dah buat dan berselera diorang makan rasa gembira sangat..walaupun penat..berbayar rasanya bila anak-anak makan nerulang-ulang.

kali ini zila buat versi bulat..abaikan kelim tu..memang macamtulah masih tak cantik lagi he hee..
susah juga rupanya nak kelim bulat macamtu..jenuh juga nak menggayakan nak kasi lawa sikit..ada sesetengah orang panggil karipap yang bulat nie tepung bawang..dan inti dalamnya sadin dan bawang..kalau yang biasa tu diorang panggil karipap atau epok-epok..

zila pun tak pasti..tapi zila memang membesar dengan karipap biasa tulah..dan dikawasan kampung kami panggil epok-epok..
untuk resepi pastry zila masih menggunakan resepi lama yang zila pernah cuba dulu.resepi dari rose jintanmanis.memang suka resepi ini..lembut sampai kepetang..dan karipap pun tak ada jerawat..he hehe




Untuk Pastri Rapuh
400gram tepung gandum 
1/2 cawan minyak 2 sudu besar marjerin 
1/2 cawan air sejuk ( letak kiub ais) garam 

Cara-caranya 
Buat Doh Pastri 

1. Campurkan sedikit garam dalam air sejuk, masukkan marjerin di dalam tepung gandum dan sebatikan, kiranya akan jadi seperti berketul-ketul halus, macam serbuk roti, panaskan minyak dan curah di dalam tepung tadi, dengan menggunakan sudu, kacau ke seluruh adunan. 
2. Selepas itu curahkan air sejuk tadi dan uli hingga menjadi doh, air jangan masuk semua, kira agak-agaklah kelembutan doh tu, setelah menjadi doh dan doh pemukaan doh agak licin,  masukkan doh ke dalam plastik bersih dan perap di dalam peti ais lebih kurang 1 hingga 2 jam, langkah ini penting bagi mendapatkan doh yang rangup dan senang untuk di canai nanti.  
3. Proses Mengelim Keluarkan doh dari peti ais, dan bahagikan doh pada bahagian kecil, ikut lah nak buat karipap bentuk ape, bulat ke, love ke, bentuk biasa ke, kemudian terap doh bentuk bulat dengan menggunakan tapak tangan dan isikan inti keledek tadi, kelim seperti biasa, kalau nak guna acuan pun boleh. 
4.Ulang langkah tadi hingga doh habis. Panaskan minyak, pastikan minyak betul-betul panas dan tidak menggunakan api yang terlalu besar, goreng hingga keperangan. Angkat dan sedia untuk dihidangkan. Selamat Mencuba


Inti Kentang 

bahan-bahan 
5 biji kentang  - dipotong dadu 
setengah peket serbuk kari- zila guna babas 
1 batang serai - diketuk 
1 peket rempah tumis 
sedikit garam 
sedikit gula 
3 batang daun sup - dihiris 
bahan kisar 
1 batang lada hidup  - lebihkan jika suka pedas 
1 biji bawang besar  
2 biji bawang kecil 
2 biji bawang putih 
3 sudu besar udang kering 
3 sudu besar ikan bilis kopek 
1 sudu kecil lada hitam 
1 sudu besar jintan 
1 sudu besar ketumbar

cara-caranya.. 
inti tumis rempah tumis dan serai seketika,kemudian masukkan bahan kisar,masak sehingga wangi masukkan rempah kari dan masak seketika lagi.masukkan kentang tumis seketika dan campurkan sedikit air. masak sehingga kentang empuk,tambahkan sedikit gula,garam dan sedikit air asam. kemuan masukkan daun sup yang telah dihiris..tunggu sebentar kemudian tutup api.

Wednesday, 12 November 2014

roti kacang merah


Assalammualaikum
bersua lagi..mood nak update blog ne..hari ini nak berkongsi resepi roti kacang merah..

bukan baru buat..tapi dari bulan lepas rasanya..peram gambar kat folder ..malam-malam tak boleh tido edit sikit gambar dan menulis sesuatu disini..

sebenarnya zila jarang nak buat roti..sebab anak sulung lebih suka nasi dari roti..husbnd pulak lebih suka makan chapati atau roti canai..klu buat harapkn zila jewlah yang makan..

bila tengok inti kacang merah dah lama tersimpan ..plan aritu nak buat kuih pau..tapi malas memanjang..last-last tukar plan buat roti ..sebenarnya banyak resepi roti tersimpan dalam buku resepi zila..kebanyakkan resepi sama..kali ini zila cuba resepi dari rakan fb anie japri.beberapa orang blogger pun dah cuba resepi ini.respon semua cakap lembut.
zila buat setengah kilo tepung ..memang muai..kenyang makan roti sampai petang.roti yang lembut.simpan beberapa hari pun semakin sedap.

Berkilat..baru kluar oven terus sapu butter

Roti Lembut Gebu
Anie Japri FB

Bahan
500 gram tepung roti
250 ml air sejuk dari peti ais
1 biji telur
30 gram susu tepung
80 gram butter/majerin
1 tsp garam
85 gram gula
1 paket yis 11 gram

cara
Guna mixer

Satukan semua bahan kering.
Masukan butter / marjerin, putar perlahan sambil masukkan telur, garam dan air sejuk..
Tukar speed laju dan putar lagi hingga doh licin, kental seperti gmbr dibawah...
Masukkan doh kedalam mangkuk besar, tutup dengan kain bersih lembab dan biar doh naik lebih kurang 45 minit.
Kluarkan,tumbuk dan uli doh sebentar menggunakan tangan dan terus bentukkan doh.
Biarkan naik sekali lagi dan sapu kuning telur dan bakar selama 30 minit dengan suhu 150c.
Kluarkan roti dan sapu marjerin

Monday, 10 November 2014

kluang rail coffee


Assalammualaikum..
hi jumpa lagi hari ini..kalau orang johor sebut je kluang rata-rata diorang tau..mungkin kalau orang luar dari johor masih tertanya tanya kat mana kluang tu..

Kluang (Jawi:كلواڠ) merupakan nama sebuah bandar dan daerah yang terletak lebih kurang di tengah negeri Johor. Ia terletak 105 km di utara Johor Bahru, tenggara Batu Pahat, barat Mersing dan selatan Segamat. 


Kluang merupakan bandar ketiga terbesar dalam negeri Johor selepas metropolitan kedua terbesar Malaysia iaitu Johor Bahru dan Batu Pahat.
orang-orang tua di Kluang bersependapat bahawa nama bandar ini terbit daripada nama sejenis mamalia yang terbang di waktu malam mencari buah-buahan, iaitu kluang ataupun Malayan Flying Fox (Fteropus Vampyrus Linnaeus) dianggap sebagai sejenis kelawar yang terbesar di dunia.

 Terdapat juga cerita yang mengisahkan begitu banyak sekali jumlah binatang yang menyerang kebun buah-buahan sehingga terpaksa dipanggil dukun bagi menghalau mereka, tetapi cerita ini tidak dapat disahkan oleh orang-orang lama di sini. Yang jelas sebuah perkampungan bernama Kampung Kluang telah wujud sebelum tahun 1910 berdekatan bandar Kluang ini. Kehadiran kelawar-kelawar besar ini mungkin disebabkan oleh penebangan hutan di tengah-tengah Johor bagi tujuan membina jalan kereta api dan juga penempatan di Kluang.


dua minggu lepas zila dan family pergi ke kluang,tak ada agenda apa pun.. cuma sekadar ingin mencuba roti dan nasi lemak di kluang rail coffee.sambil menikmati keindahan warisan bangunan lama sejak 1938.sebelum ini pernah jugak pergi kat branch kluang rail coffee di kotaraya,tapi sekarang tak pasti masih ada lagi ke tak setelah plaza kotaraya berwajah baru. 


setelah membaca dari blog kak zakie mengenai kluang rail coffee nie terus teringin nak kesana,,seawal pagi bersiap nak pergi..tapi biasalah kalau dah bawak baby pusing-pusing pukul 11 pagi kami sampai.. pukul 12 tengahari dah nak tutup..

masa kami sampai bahagian depan meja dah penuh..errmmm tak dapat nak duduk dalam ..duduk sebelah luar jew lah..tapi pelanggan memang sentiasa penuh..suasana kedai masih sepeti dulu-dulu..bangunan lama..


roti bakar merupakan daya penarik utama untuk kesini,disamping coffeenya yang dikatakan paling popular.tapi zila tak rasa pun..sebab bukan penggemar kopi..kalau minum takut pening pulak..tu ambil keputusan tak nak mimum..anak bujang jew yang oder coffee zila dan suami teh tarik.



selain tu kami oder beberapa biji telur separuh masak.sedap jugak tambah lada sulah dan kicap cair..


roti bakar nie berbentuk bulat,meja kami menggadap pekerja yang sedang membakar roti meggunakan arang.aroma arang nilah yang menjadikan roti bakar nie berbeza..ditambah dengan kaya homemade dan kepingan butter menambahkan lagi rasa istimewa roti ini.


selain menu utama roti bakar..nasi lemak bungkus pun ada disediakan..nasi lemak sebungkus berharga rm 0.80.. kalau sebut 80 sen mesti dah tau kan tak banyak mana..he hee.. memang tak kenyang kalau makan satu bungkus,kena ambil empat atau 5 bungkus baru puas hati..


nasi lemak sempoi bagi zila..cuma ada sambal dan ikan bilis sedikit kacang tanah..bagi tekak zila sambalnya ok sedap ..



mee pun berharga 0.80 sen..mee goreng biasa..zila biasa kalau makan mee memang nak kena ada ayam goreng..ataupun lauk-lauk lain..baru berselera nak makan..sebab tu badan nie tak boleh kurus ..selera tinggi jew..ha ha haaa tapi dah tak ada ayam goreng makan macamtu jew lah..kalau tak habis sayang pulak..nasib sikit.


ini bahagian depan kedai..tengok dah penuh..close lagi sebab dah nak pukul 12..diorang dah nak mengemas..sambung balik perniagaan pukul 2.30 petang

time nak bayar ..jemm jugak beratur nak bayar


oleh kerana kluang rail coffee ni terletak di stesen keretapi kluang,zila tak melepaskan peluang ..lepas makan zila ke tempat tunggu keretaapi..masih ramai lagi yang menggunakan khidmat keretapi nie..secara jujurnya zila memang tak pernah naik keretapi..tak tau rasa naik kertaapi tu macamana..mungkin seronok kan..memang nak kena cuba jugak nanti ..



beberapa keping gambar sempat diambil suasana sekitar stesen keretapi kluang.


gambar terakhir sebelum balik ke johor bahru..snap bangunan lama..suka pulak tengok bangunan lama-lama..macam zaman p.ramlee dulu.
ok sampai disi dulu untuk hari ini ..see next entry bye..

Saturday, 1 November 2014

jeruk mangga asam boi


Assalammualaikum
berjumpa lagi hari ini..somoga semua sahabat zila diberi kesihatan yang baik..aminn

ok tak payah cerita banyak pasal mangga asam boi ini .masing-masing dah expert buat kan..resepi simple tak payah pikir banyak..tapi hasilnya sangat sedap..

zila pun sempat buat juga..tapi makan dengan suami jew anak tak minat jeruk-jeruk..kalau dia makan pun mangga macamtu jew tak payah letak gula garam dan asam bagai..lain orang lain citarasakan..



selalunya kalau pergi pasar malam memang zila suka beli mangga muda..buat kerabu atau kopek kulit makan dengan gula dan garam,tak payah peram ..makan masa fresh..memang sedap..sebab suka dengar bunyi krukk krukk bila kunyah..

sebenarnya kalau asam-asam zila memang kurang makan..makan pun sebiji dua buat hilang mengatuk bila buat kerja.tapi bila dah dicampur dengan mangga sedap pulak..rasa masam-masam manis..tambah pulak dengan cili merah dan limau nipis..isshhh tak boleh cerita..memang harus buat kalau tak pernah makan..


Bila tengok mangga muda teringat zaman kecik-kecik,time tu suka sangat main baling selipar..kadang-kadang sampai maghrib tak ingat nak balik rumah.punyalah seronok sangat bermain.depan rumah mak ada tanam pokok mempelam..tapi selagi tak masak mempelam tu mak memang tak kasi petik..tapi kami asik tengok jew mempelam muda kat pokok tu berhari-hari,rasa lambat sangat nak masak..

tiba-tiba ada idea cerdik kami datang..he hee bila main baling selipar kami pura-pura terbaling buah mangga yang bergayut dipokok tu..tapi sambil baling tu kena perati sekeliling takutlah emak atau ayah nampak..he heee..

bila buah mangga tu gugur ..pura-pura beritahu emak yang mangga jatuh..dengan harapan mak suruh kopek dan makan dengan gula..tapi ramalan meleset..mak cakap.."peram dulu nanti masak la dia" kih kihhh memang hampa sangat rasa..memang kena tunggu..

oklah sampai disini dulu ye..jumpa lagi nanti..bye semua.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...