Pages

Monday, 24 November 2014

sago longan coconut milk


Assalammualaikum.

Selamat bercuti buat adik-adik..dan selamat bercuti juga buat ibubapa yang menggambil dan menghantar anak kesekolah..rehat sebulan lebih kan..

beberapa hari lepas kami sekeluarga pergi makan-makan diluar..disamping oder makanan berat zila pun cuba oder sago macamni.tapi sangat mengecewakan setiap hidangan mengambil masa yang lama baru sampai..

last-last terlupa pulak sago longan ini tak sampai ke meja kami..zila pun dah tak ingat..bila balik rumah semak bil tengok dah termasuk dalam senarai pembayaran..suami tak tengok rupanya..main bayar jew..



ermmm tak apalah kata orang dah tak rezeki kita kan nak buat macamana..sebab dah teringin nak makan maka zila buatlah sendiri..tak susah mana pun sebenarnya.sesuai sangat buat bubur macamni..cepat habis sebab cuti sekolah..asik lapar jew budak kat rumah ni.

Sago longan coconut milk
Bahan
250 gram sagu 
500 ml air
150 gram gula pasir/gula melaka
daun pandan
buah longan secukupnya


Sos santan:
250 ml santan
½ sdt garam

Cara 
cuci sagu sebentar dan tapis.
Masak 500 ml air, daun pandan dan gula pasir hingga mendidih, tuang sagu masak terus sambil dikacau hingga pekat dan mendidih. Angkat.
Masak semua bahan sos sambil dikacau agar santan tidak pecah, mendidih. Angkat.
Sajikan bubur dengan Sos santan dan buah longan .
tambah gula melaka jika suka.

14 comments:

kakyon said...

Sedapnya zilla..rasa terus nk buat jew tau..

cheq da said...

Wah sedapnya kak zila...

Rina Audie said...

pasti enak nih. manis dan gurih, nyum nyum...

tun_telani said...

Salam kak zila cayang.. senang dan sedap resepi nih.. tun kan, kalau kedai yg hntr mknn lambat camtu, mmg xpegi dh kedai tu. hehe

IeRA said...

salam..

sedapnya!!

siti natrah said...

huhuhu..biasanya macam tulah nk mkn tapi malas nk buat..tup2 order senang..tapi kalo dah terasa nk mkn sgt kenalah buat gak..senang jerkan kak..nk trylah..huhu

Tina Othman said...

Tgk dessert ni teringat bulan puasa hehe

umi's cup cake said...

Sedapnya zila..lagi sedap bila makan sejuk2 kan..terliur

Rosdi Eunos said...

Sagu favourite longan pun favourite.. habih camno? Kena gi carik jugak ni!

Watierman said...

Sedapnya Dik Zila...nyaman je rasanya menikmati sago logan coconut milk ni...!

Najib Ariyan said...

Ya rabbi cantiknya gambar... mesti sedap giler tu... arghhhhhh.... mana nak carik niiii??

Ayu said...

assalam zila..first time ni akak tengok sago & longan..macam sedap aje..:)

zila norazila said...

najib ariyan .klu nak makan cari restrn black canyon..byk branch kt mlsia..

Jari Manis said...

Assalam Zila, terima kasih follow blog JM, i'm follow u back. Kalau service lembab camtu rasanya sekali je lah pastu mmg dh x masuk kedai tu

SAgo longan? menarik nih haruslah di cubain

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...