Pages

Wednesday, 25 April 2012

ikan balado



Assalammualaikum dan selamat tengahari semua..
terima kasih kepada semua rakan-rakan blogger baru dan yang lama kerana sudi singgah disini..muaaahhhh sayangg anda semua..dan saya pasti akan membuat kunjugan balas yer..antara lambat dan cepat jew..he hehe .

dah makan ke belum?....jommm jemput makan semua..he hehee  tapi dah abis ..saya masak lauk ini dua hari lepas..kiranya lauk wajib ada dirumah nielah..kadang-kadang ikannya jer bertukar..atau tukar kepada daging dan ayam atau kentang...


masakan orang minang..memang sedap ..kena dengan tekak kami..biasanya sambal tue mesti nak letak banyak-banyak..baru puas hati...


warna sambal nie pun bergantung pada lada yang kita guna kan..tak salah saya cili merah nie ada dua jenis..yang biasa dengan yang kilat..entah yang mana lebih pedas pun tak tau la...tapi biasanya saya beli yang biasa..sekarang nie harga cili merah agak mahal sikit..






Resepi ikan balado
1 ekor ikan tongkol/apa-apa ikan pun boleh
garam 
serbuk kunyit

bahan sambal
10 batang cili merah
5  biji cili padi
8 biji bawang merah 
garam secukupnya

cara-caranya
  1. bersihkan ikan.lumur dengan garam dan serbuk kunyit
  2. panaskan minyak dan goreng ikan jangan terlalu garing.
  3. angkat dan toskan
  4. tumbuk kasar bahan sambal..atau blender pun boleh 
  5. panaskan minyak dan tumis sampai garing dan berbau harum .proses nie agak lama sikit..
  6. masukkan ikan dan digaul bersama sambal hingga sebati.sedia dihidang.






Monday, 23 April 2012

kuih ketayap



Assalammualaikum dan selamat pagi semua
alhamdullilah bertemu lagi disini.pagi yang suam-suam kuku..matahari masih malu-malu nak keluar..dah lapan suku tapi masih kelam-kelam...
ini menambahkan lagi kemalasan saya nak ke tempat kerja..hik hikkk..alasan...alasann..tapi itulah hakikatnya kalau hari isnin bermula...alahhhaaaiii bila la nk jumaat..bila la nak cuti...inilah sikap manusia..tak pernah bersyukur kan..dah cuti dua hari pun tak cukup-cukup..masih mengeluh..tapi time amik gaji tak nak pulak mengeluh...h eh heeee... aduhhaaaii kena kt diri sendiri...kesimpulanya..buatlah sesuatu kerja itu dengan ikhlas..


ok la skip part malas-malas pagi ni..apa saya masak tue..he hehhee yeerr betuulll...kuih ketayap..kuih dadar...kuih gulung....apa-apa nama pun boleh...tapi hakikatnya kuih tue sama jerrkk..rasanya pun sama jerkk..buh la colour apa-apa pun..hakikatnya memang satu...

kuih ketayap nie saya buh corak sikit .sebab saya nie peminat tegar coklat...bubuh la coklat sikit-sikit..biar lagi sedap bila dikunyah nanti...jommm la tgok resepi..resepi dari myresepi..sumbangan princessharyati..sangat suci kejadianya..warna hijau..sehingga meronta-ronta  hati saya nak mencuba..dan resepi ini juga telah dicuba oleh ramai blogger-blogger lain..


resepi asal:princessharyati myr
dicuba oleh:zila4ever.blogspot.com
hasilnya:sangat memuaskan.


Bahan-bahan ( 3-5 orang )
  • utk kulit
  • 1 cawan tepung gandum
  • 2 biji telur
  • 2 helai daun pandan  
  • 1 1/2 cawan santan (boleh diganti dgn fresh milk)
  • 1 1/2 sudu kecil garam
  • 2 sudu besar minyak masak
  • Beberapa titik pewarna hijau 
  • utk inti
  • 1/2 biji kelapa parut
  • 3/4 cawan gula merah (boleh dikurangkan)
  • 1 helai daun pandan

Cara-cara

  1. untuk inti; Masukkan kelapa parut dan gula merah tadi serta sehelai daun pandan. Kacau sehingga sebati sehingga inti kelapa tadi bercampur dengan gula merah selama 10-15 minit. Inti akan menjadi warna keperangan. Angkat. Buang daun pandan tadi.
  2. Untuk kulit; Kelapa parut tadi di blend dengan daun pandan dan perah, ambil patinya. Jika u all guna santan segera, just blend dengan daun pandan dan tapis. Ambil tepung masukkan ke dalam mangkuk letakkan secubit garam dan campurkan pati santan yang telah di blend dengan daun pandan tadi. Kacau sehingga sebati . Kemudian masukkan telur serta minyak dan kacau lagi. Jika u all nak warna original ketayap tak payah guna pencelup, sebab warna daun pandan tadi akan membuat adunan tadi warna hijau, jika u all nak tambahkan sedikit lagi perwarna, letaklah 2-4 titik ke dalam adunan anda.
  3. Panaskan pan, letakkan sedikit minyak dan sendukkan 1 senduk adunan tadi dan layangkan pan agar adunan tadi bulat. Masak sehingga 2-3 minit, angkat jangan terlalu lama. Setelah angkat terus masukkan inti dan gulung. (Cara gulung; , lipat kedua dua tepi sedikit dan gulung melentang. Ulangi sehingga adunan tadi habis. Siap untuk disantap.









Wednesday, 18 April 2012

talam roti lapis coklat


Assalammualaikum..selamat tengahari ..aaiiisshhh dah pukul  l.25...dah kira waktu petang la nie..wahhhh terasa-rasa rindu dengan rakan-rakan bloger semua-semua..dah nak seminggu saya tak mengupdate blog nie..cuma BW kat dapur geng-geng semua..meronda-ronda dan tinjau-tinjau..kot2 ada resepi yang menggugat hati tapi sememangnya semuanya mengugat..sampai tak tau yang mana satu nak dibuat..he he heee...tapi kadang-kadang ada juga terlepas pandang..x sempat nak tinggal kan komen..minta maaf yer..bukannya sombong tau..klu kita tak ada tu maksudnya bz atau kadang-kadang net nie selow-meloww sangat2..dan pada semua yang sudi berziarah dan meninggalkan komen diblog zila nie..jutaan terima kasih diucapkan..blog yang tak seberapa sangat nie..terasa malu la pulak....:)


nilah hasil ronda-ronda nampak kat blog rohah.dan resepi asal dari dapur kak wan..nampak elok chumiill dan cute miut jew kejadianya..tu yang meronta-ronta hati nak menerai jugak..lagipun bahan-bahan tue semuanya ada kat rumah...tinggal amik dan godeh-godeh jew..pastu kukus..beress..;;)joommm sama-sama tengok resepi..:)



Resepi asal dari.Talam Roti Lapis Coklat (Kak Wan@citarasawan)
olahan: zila4ever.blogspot.com

Talam Roti Lapis Coklat
Bahan-bahan:
4 keping roti sandwich,buang tepi. carik kecil2 dan direndam dengan 100ml air
50gm gula pasir
1/4 sudu teh garam
200ml santan 
100ml air
60gm tepung beras
20gm tepung ubi
Pewarna kuning secukupnya
2-3 sudu kecil pes coklat

Cara menyediakan:
1.Masukkan roti yang direndam dalam pengisar.Ketepikan.
2.Satukan air, santan, gula dan garam.Masak hingga gula larut.Biarkan suam.Masukkan tepung beras dan tepung sagu, gaul rata.
3.Tuang campuran tadi ke dalam pengisar dan kisar bersama roti yang direndam hingga halus.
4.Bahagikan kepada 2 bahagian, satu warna kuning dan Satu lagi dicampur dengan pes coklat
5.Tuang warna kuning, kukus selama 5 minit dalam pengukus yang dipanaskan terlebih dahulu.
6.Tanpa mengangkat dari pengukus, tuang adunan coklat ke atas lapisan bawah tadi.Lap dan tutup pengukus, kukus selama 10-15 minit dengan api sederhana hingga masak.

ok la..selamat mencuba..bye bye semua..




Thursday, 12 April 2012

kek coklat puding karamel


Assalmmualaikum
selamat tengahri semua..dah makan ke belum..? kalau belum jom jemput makan kek coklat..tapi kena datang rumah la yer..he hehe sebenarnya kek nie buat semalam,sempena pertabalan yang dipertuan agong yang baru semua rakyat malaysia bercuti.so..bolehlah bersuka suki kat rumah sambil mencuba resepi-resepi yang dah lama tersimpan tapi masih tak tercuba..dan saya lah salah sorang darinya..:)

dan semalam juga kita dikejutkan dengan satu gempa bumi kuat berskala 8.7 ritcher berlaku berhampiran tempat yang sama berdekatan dengan bandar Aceh pada pukul 4.38 petang waktu malaysia.dan gegaran kuat juga dirasai di semua semenanjung barat malaysia..tapi semuanya dalam keadaan selamat dan terkawal.




ok la ..berbalik pada resepi nie..rasanya semua pernah mencubanya kot..cuma saya jer yang agak ketinggalan..tu laaa bila BW kt dapur kawan-kawan rasa semuanya nak dicuba..tu yang last-last tak tau yang mana dulu nak dibuat.tapi yang penting kita cuba buat jugak ..walaupun cuma sekali.
kek nie saya bawa ke rumah adik ipar,makan ramai-ramai rasa seronok..sedar-sedar sekejap jew dah habis.resepi nie sepenuhnya dari kak chahaya shiela dan saya share disini juga sebagai rujukan..jom sama-sama tgok resepi..:)


KEK COKLAT PUDING KARAMEL
Sumber : Chahaya Sheila


(A) Bahan (Gula Karamel) 
  • 2 sudu besar gula pasir (jangan lebih, takut terlalu banyak lelehan pada kek nnt)
Cara-Cara
  1. taburkan pada dasar acuan silikon dan bakar pada suhu 180 C selama 5 - 8 minit/gula mencair perang keemasan (suhu bergantung kepada oven masing-masing. Oven akan berasap sekejap sebab kita bakar gula...jgn pelik lak yea...xpa kejap jer)
(B) Bahan Puding Karamel 
  • 3 biji kuning telor
  • 1 cawan susu cair 
  • 3/4 cawan susu pekat manis
  • 1/2 sudu teh esen vanila
Cara-Cara
  1. Kacau sebati semua bahan (tak perlu kuat-kuat, kacau lembut jer)
  2. Tapiskan dan tuang atas gula karamel/gula hangus tadi.
  3. Bakar sekejap dalam oven dengan kaedah "bain-marie" (letak loyang kek dalam loyang berisi air) selama lebih kurang 20 minit hingga nampak mengeras sikit/pekat sikit permukaan puding tu...jangan terlampau keras lak, nnt takleh sebati dengan kek - (*akak set suhu 160 C je dan akak guna api atas bawah).
  4. Ketepikan dan sejukkan puding lebihkurang 30 minit....(sementara bakar tu sediakan adunan kek coklat.)
(C) Bahan Kek Coklat
  • 1 cawan serbuk koko - akak guna brand Van Houten
  • 1 cawan susu cair - akak guna susu sejat Ideal
  • 3/4 cawan susu pekat manis
  • 3/4 cawan gula (akak kurangkan sikit)
  • 1 cawan minyak masak *
  • 2 sudu besar mentega yang dilembutkan * (bahan * disebatikan bersama)
  • 3/4 cawan tepung gandum *
  • 1 sudu teh soda bikarbonat *
  • 1 sudu teh baking powder * (bahan * diayak bersama)
  • 4 biji telor - blend hingga halus
Cara-Cara:-
  1. Campurkan dalam periuk serbuk koko, susu cair, susu pekat manis, gula, minyak masak dan mentega. Masak sambil dikacau selalu dengan api perlahan hingga semua bahan larut. Sejukkan sebentar.
  2. Masukkan telor yang telah diblend ke dalam adunan coklat, kacau sebati.
  3. Kemudian masukkan tepung dan kacau dengan senduk atau spatula jer. Kacau sebati semuanya.
  4. Tuang ke atas adunan puding karamel tadi perlahan-lahan (tuang atas sudu dulu di permukaan puding agar tidak pecah).
  5. Bakar pada suhu 160 C selama 1 jam secara "bain-marie" hingga kek masak sepenuhnya. Sejukkan lebihkurang setengah jam atau lebih baru diterbalikkan ke dalam pinggan sesuai.


Monday, 9 April 2012

Triffle buah-buahan


Assalammualaikum dan selamat sejahtera
rasanya dah beberapa hari tak mengupdate blog nie,dua tiga hari nie tak berkesempatan nak memasak best-best..sebelum tu saya nak mengucapkan ribuan terima kasih buat teman-teman yang sudi berziarah disini.dan terima kasih atas sokongan rakan semua..i love u all..


hari ini nak share resepi yang simple-simple jew..tak payah nak kena fikir banyak-banyak..tengok tu ..he hhee senang kan?.triffle yang simple..resepi asal menggunakan koktail campuran yg dalam tin tu..tapi saya letak jew buah-buahan yang saya tanam kat belakang rumah..he heee jommm pergi petik..:)

Bahan bahan
1 gulung kek swiss roll/kek span
1 tin buah koktail-buah-buahan segar
1 cawan susu cair
1 sk essen vanilla
3 sudu besar tepung kastard
3 sudu besar gula pasir-dikurangkan jika tak suka manis
1 kotak serbuk jelly-perisa apa-apa yang anda gemari
2 cawan air

cara-caranya
potong kek kecil2 dan susun dalam bekas yang anda gemari
tapis buah koktail dan tabur atas kek,atau susun buah-buahan segar yg digemari.
untuk kastard-campur tepung kastard,gula,susu dan essen vanilla kacau atas api yang kecil sehingga masak dan berkilat.
curahkan adunan kastard ke atas buah-buahan yg telah disusun biarkan sejuk dan keras sedikit.
untuk jelly -tuang 2 cawan air mendidih ke dalam jelly kacau dan tuang jelly kedalam kastard dan sejukkan


Saturday, 7 April 2012

Bunga dari- nieza - Our Journey Begins ..Helsinki Finland






Tengok tue..bunga2 yang segar dari holland..kita jer yang lambat sikit nak amik bunga fresh nie..malam nie baru berkesempatan pergi petik bunga-bunga yang indah ..dan digantung ke dapur nie sebagai tanda kenang-kenangan...first nak ucap tahniah pada nieza 2nd blog anniversry..semoga jalinan persahabatan ini kekal ,terima kasih diatas kesudian berkongsi ilmu yang tak pernah jemu..semoga blog nieza lebih debooommm dari masa ke semasa..:)







Wednesday, 4 April 2012

kuih bakar labu


Assalammualaikum dan selamat pagi semua.terima kasih diatas kunjugan teman-teman yang saya amat sayangi semua.insaallah saya akan terjahhh kedapur anda semua yer..pagi-pagi lagi dah tayang kuih bakar labu kan..hee heee he.Khasiat labu bukan sekadar terletak pada isu buahnya tetapi juga biji, bunga dan daunnya.
Buah ini adalah antara watak yang turut tersenarai dalam kisah dongeng kanak-kanak Cinderella. Ditukar oleh tukang sihir menjadi kereta kuda, buah labu ternyata sudah dikenali kebanyakan orang sejak zaman kanak-kanak lagi.

Jika tidak kerana kisah Cinderella, mungkin juga kita mengenali buah labu sebagai hiasan ketika orang Amerika Syarikat (AS) menyambut Helloween. Atau mungkin juga sebagai buah yang bijinya (kuaci) cukup popular dan enak dikudap ketika menonton wayang.




Dalam buku 'Vegetables : For Health and Healing' nukilan Ong Hean Chooi,isi labu yang direbus dikatakan baik untuk merawat tekanan darah tinggi dan penyakit kuning. Labu yang dimasak juga baik untuk mengawal diabetes manakala labu yang dikukur halus boleh merawat luka kecil seperti terbakar atau luka pisau.itulah antara kebaikan labu,tapi tidak semua orang mengemarinya kan..



tak tahan godaan bila berBW..masakan masing-masing memang sedap-sedap..kadang-kadang rasa nak amik jer kat pic diorang tue..tapi apakan daya tangan tak sampai...rata-rata rakan bloger dah buat kuih bakar nie kan..saya antara pengemar kuih bakar ,kerap jugak beli kuih nie kat warung-warung kuih saban pagi..tapi rasanya lagi berbaloi kalau di godeh sendiri oleh jari  jemariku..hi hiii hii dapat makan banyak sikit..kalau kat luar tu sringgit 3..pastu part2 yang kerak mesti orang lain dah kebas dulu..hampeehhh betul..


ok la berbalik pada resepi nie,saya ambil dari dapur kak yatie.master bahagian kuih bakar nie..tapi saya buat separuh adunan sahaja sebab kat rumah nie tak ramai orang sebab tu kena buat dalam quantiti yang kecil.saya kongsi resepi disini juga sebagai rujukan akan datang..memang nak buat lagi ..sebab sedap sagat-sangat..joomm sama-sama cuba..

diolah oleh: zila4ever

BAHAN-BAHAN
2 biji telur
1 1/2 cwn santan 

1 cwn tepung gandum
1/2 cwn gula
sedikit garam
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu besar minyak sapi
1 cwn labu yg telah direbus dan dilecek
sedikit bijan utk tabur di atas permukaan kuih

CARA-CARA
  1. Panaskan oven pada suhu 200C, lenser loyang dengan mentega, panaskan sebentar .
    Satukan bahan2 diatas kecuali labu yg di lecek dalam satu bekas, kacau dengan whisk hingga semua bersatu.
  2. Tapis adunan tadi dan masukkan labu lecek, kacau hingga rata.
    Tuang dalam tin yang telah disiapkan tadi.
  3. Bakar selama 1 jam atau hingga masak. Kalau nak permukaannya berkerak, tambah masa pembakaran.
    Keluarkan dari oven setelah kuih masak. Biar sejuk sebelum dikeluarkan dari tin.



Monday, 2 April 2012

Abok - Abok


Assalammualaikum dan salam sejahtera semua..
Bertemu kembali dibulan baru dan bersama semangat baru .pagi isnin yg hujan disini segala pergerakan pun rasa malas jew.rasanya nak meneruskan tidur di bantal yang empuk alangkah bahagianya kan..he hee heee tapi apakan daya tugas sentisa menunggu kita.tak kiralah kepada surirumah atau yang bekerja masing-masing ada tanggungjawab tersendiri.


hari ini saya nak kongsi bersama satu lagi resepi yang kerap jugalah saya buat.cuma tidak berkesempatan nak masukkan kedalam blog nie.resepi yang saya rasa sangat simple dan senang.kuih ini sentisa ada bila kami adik beradik berkumpul dirumah emak.kiranya macam kuih untuk cuci mulut jer la ..pembuatanya tak susah mana.gabungan sagu,gula melaka dan kelapa parut.jika suka letak la pewarna yang digemari.saya memang penggemar warna biru,sebab itulah semua hasil kuih-kuih saya biruuuu...he he heee .jika tak letak pewarna pun boleh ..orignal sago bewarna putih.

cara melipat kun tu mungkin kalau orang yang jarang buat agak susah.sebenarnya berbagai cara boleh digunakan..kalau emak saya dia melipat style kuih koci.biasanya saya masukan didalam loyang dan tabur jer gula..tu style pemalas la..tapi style tu mmg mudah senang jew nak makan..tapi kali nie saya buat kun,dan pengakhiranya semat dengan lidi..tapi entah kemana lidi tu menghilang saya pun stpler jer la..jom tengok resepi ..

Abok Abok (anggaran dalam 10 biji)

2 cawan sagu biji
2 cawan kelapa parut putih
5 sudu makan gula melaka
5 sudu makan gula pasir
secubit garam
daun pisang dan lidi penyemat

cara-caranya

basuh sagu ( lalukan diatas air paip beberapa kali dan toskan )
gaul kelapa dan garam bersama
campurkan kelapa dan sagu sehingga rata
Campurkan gula merah dengan gula pasir.
Masukkan 2 sudu campuran sagu ke dalam calong daun pisang. Kemudian sendukkan 1/2 sudu campuran gula dan akhirnya masukkan 1 sudu campuran sagu
Tutup calong dan sematkan dengan lidi. Kukus kuih lebih kurang 10 minit. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...