Pages

Tuesday, 23 April 2013

nasi briyani



Assalammualaikum,salam sejahtera dan salam sayang semua.
bertemu lagi hari ini..semoga semuanya diberikan kesihatan yang baik..terima kasih atas kesudian berkunjung kesini juga.


semua dah makan belum?..jom join zila makan nasi briyani..he hehe..
oklah sebenarnya sebelum ini tak pernah pun buat nasi briyani sendiri dirumah..dulu zila pun kurang minat makan nasi briyani..lebih suka nasi putih biasa jew..biasalah tekak orang kampung katakan..


tapi bila dan bersuamikan orang asing kenalah masak dan cuba buat..alhamdulillah walaupun briyani zila nie simple tapi en suami kata sedap..suami zila memang gemar makan nasi berperisa..kalau nasi putih memang kurang laju dia makan.

briyani kali ini zila gandingkan bersama udang masak briyani dan acar darat..oleh kerana suami zila tak makan udang zila buat ayam goreng dan timbus dengan nasi briyani tue..dan masak lagi beberapa minit..rasanya lagi sedap..

kalau suami zila yang masak briyani nasi dan ayam dicampur sekali..tapi zila macam kurang suka..suka makan asing-asing..


Nasi briyani

Bahan-bahan
3 cawan beras basmati
3  sudu besar minyak sapi
1 cawan susu segar/plain yogurt
3 cawan air
1 paket rempah briyani kecil - dicampur sedikit air dan dijadikan pes
6 biji bawang merah-dikisar
4 biji bawang putih-dikisar
1 inci halia-dikisar
1 paket rempah tumis
1 biji bawang besar holland - dihiris
1/2 cawan kismis hitam dan kuning - ikut suka nak letak bayak pun boleh
1/2 cawan gajus
1 pokok daun ketumbar - untuk hiasan
bawang goreng - untuk hiasan

cara-cara
  1. Cuci beras basmati sehingga bersih,rendam dengan air panas selama 5 minit..kemudian cuci dan toskan.
  2. Panaskan minyak sapi,masuk rempah tumis,bawang holland dan bahan kisar.tumis sehingga harum,masukkan sedikit garam kemudian masukkan rempah briyani dan gaul rata.
  3. Bila sudah rempah agak kering masukkan susu dan air..tunggu sehingga mendidih dan masukkan beras.kacau rata dan tutup.
  4. Apabila nasi sudah kering masukkan kismis dan gajus..letak sedikit pewarna kuning jika suka..
  5. taburkan daun ketumar dan daun bawang semasa menghidang.


Udang masak briyani

Bahan bahan
1 kilo udang sederhana besar
1 biji karot
2 biji kentang  - dipotong 4
2 sudu besar rempah briyani
1 sudu besar rempah kari
1 biji bawang besar -  dihiris
2 batang cili merah/hijau dibelah dua
3 biji tomato - dibelah 4
1 paket rempah tumis
1 batang serai - diketuk
daun ketumbar
1 sudu besar serbuk lada

Bahan kisar
1/2 inci halia
1/2 inci kunyit
2 biji buah keras
6 biji bawang merah 
3 biji bawang putih

cara-cara
Udang di gaul bersama sedikit serbuk kunyit dan garam.goreng seketika.
Panaskan sedikit minyak,tumiskan rempah tumis,bawang besar,bahan kisar dan serai..sehingga wangi .
Masukkan rempah briyani,rempah kari dan serbuk lada.kacau rata dan masak sehingga garing.
Masukkan udang dan masak seketika,perasakan dengan air asam dan garam.
Tambahkan daun ketumbar.dan apabila sudah masak tutup api dan boleh dihidang.

Acar darat
1/2 biji nenas
1 biji timun
1 batang  karot
2 sudu besar pati oren sunquick
gula dan garam secukup rasa

cara-cara
hiris nenas dan timun,sagatkan karot.campurkan kesemuanya tambahkan 2 sudu pati oren sunquick,perasakan garam dan gula..sedia dihidang.


Award
oklah sebelum berundur diri zila nak ucapkan terima kasih buat nasya atas kesudian beliau bagi award nie..smoga jalinan persahabatan di alam maya ini akan berpanjangan..rasanya zila orang terakhir yang angkut award nie kot..walaupun lambat tapi akk tetap amik dan frame di blog akk tau nasya..i love u ..

buat pengunjung blog zila sampai disini dahulu buat kali ini ..sekejap lagi nak kena pergi LHDN ..bertemu lagi di next entry insyaallah..salam sayang untuk semua bye .


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...