Pages

Friday, 30 November 2012

nasi ayam


Assalammualaikum
selamat sejahtera dan salam sayang semuanya..hari jumaat yang indah..alhamdulillah masih diberi kesempatan untuk menulis dan berkongsi idea-idea masakan bersama..terima kasih atas kunjugan dan atas ucapan birtahday yang indah untuk anak zila tue..i love u ..



dah sarapan belum??
he heee kita minggu ini datang office awal..dalam minggu ini anak zila menduduki peperiksaan darjah khas sek agama..kalau orang johor mesti tau kan sekolah agama nie..hari ini last day dia exam..zila doakan semoga anak lulus dengan cemerlang ..amin...



so dalam minggu ini zila tak sempat nak siapkan sarapan dirumah..masing-masing beli jew lah..hari ini zila beli kuih cucur badak..uiitss sedapnya lahaiii..dah lama betul tak makan cucur badak..beli 2ringgit pastu makciktu free 1 ketul lagi..wahhh murah rezeki pagi-pagi nie..kata makcik tue dah lama x nampak zila..hampir setahun ..rindu dia kat kita..he h ehe ada jugak orang rindu kan...h ahhaaa.



oklah berbalik kepada masakan hari ini,
nasi ayam nie zila masak pada 22/11 haritu..bersempena hari jadi anak zila ..sebenarnya time itu buntu nak masak apa..last-last muncul idea nak buat nasi ayam..lagipun memang dah lama tak buat..





biasanya kalau buat nasi ayam zila guna resepi sendiri..yang dah bertahun-tahun zila guna,zila suka mencuba sesuatu resepi yang baru jadi untuk nasi zila ambil resepi didapur kak amie..suka pergi selongkar dapur kak amie nie..kerana beliau antara insan yang terhebat bila didapur..alhamdulillah nasi ayam jadi dengan elok..dan sedap..cuma zila tak guna beras basmathi sebab dah kehabisan stock..he hee so pakai jew lah mana yang ada kan..kalau guna lagi sedap..



untuk resepi ayam dan sambal ..zila guna resepi sendiri,dah selalu guna resepi ini..rasanya sedap bagi kami sekeluarga..sup pulak ..sup simple jew ringkas dan mudah..oklah pada sesiapa yang nak mencuba bolehlah ambil resepi ..jumpa lagi bye semua..muahhh.






Nasi Ayam 
by - Amie's Little Kitchen
dicuba oleh - zila4ever.blogspot.com

Bahan-bahan:
4 cawan beras basmathi - rendam selama 10 minit dan kemudian basuh bersih
3cm halia - hiris nipis
3 ulas bawang putih - hiris nipis
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
4 sudu makan minyak zaitun
1 sudu makan serbuk pati ayam Maggie - zila letak 2 kiub pati ayam maggi
1 helai daun pandai - siat dan simpulkan
air secukupnya - anggaran 1:1.5 (1 cawan beras = 1.5 cawan air)

Cara:
1. Campurkan kesemua bahan di atas ke dalam rice cooker.
2. Tekan suiz memasak dan jangan dibuka sehingga nasi masak dan kering.

Ayam goreng
by - zila4ever.blogspot.com

bahan - bahan untuk perap ayam
1 ekor ayam - cuci dan bersihkan
kicap - 4 sudu besar atau lebih
2 sudu besar lada hitam kasar
2 sudu lada sulah serbuk
3 ulas bawang putih - tumbuk halus
1 inci halia - tumbuk halus

cara:
rebus ayam ,masuk bawang putih dan serai yang diketuk, masuk skit garam.bila dah mendidih angkat ayam dan perap dengan kesemua bahan hingga 1jam atau lebih.
kemudian digoreng hingga garing..saya suka lebihkan lada hitam..

sos cili
2 biji tomato 
4 biji cili merah
2 ulas bawang putih
5 biji cili padi - lebihkan juka suka pedas
sedikit cuka makan
kisar semuanya hingga halus.perasakan dengan garam dan gula.

Bahan untuk sup
air rebusan ayam
1 sup bunjut
1 inci halia - diketuk
2 ulas bawang putih - dihiris
2 batang serai

- masak kesemuanya hingga medidih.hidangkan bersama hirisan daun sup dan daun bawang.

Tuesday, 27 November 2012

RVC - happy birthday iqbal aiman


Assalammualaikum,
salam sejahtera dan salam sayanggg untuk semua...bertemu lagi hari ini..semoga semuanya diberi kesihatan yang baik..aminnn..



pada follower baru yang sudi kemari dan meniggalkan jejak terima kasih zila ucapkan..pada yang masih zila tak follow tue tinggalkan link ok..insyallah zila akan follow balik..i lapp u..


berbalik pada entry hari ini...hari ini zila nak sharekan kek yang zila buat pada 22/11 haritue...sebenarnya kek ini istimewa buat anak tunggal zila.. Iqbal Aiman..kebetulan birthday dia sama dengan birthday sultan johor..so satu johor semua dapat cuti...anak zila pun turut berbangga..sebab setiap kali birthday dia orang johor dapat cuti..h ehhee



buat anak ibu yang tersayang..semoga kamu menjadi anak yang soleh..membahagiakan ibu dan ayah..berjaya didunia dan diakhirat..sentiasa diberi kesihatan yang baik..dan semoga tercapai segala cita-cita apa yang kamu impikan..aminnn..



dah lama dia impikan kek red velvet nie..memang sebelum nie zila tak pernah buat..so sempena hari jadi dia zila tunaikanlah apa yang dia hajati..walaupun deco yang ala-ala nie..tapi dia tetap suka..hehehe..tak apalah kan asal anak happy..sebab dia anak lelaki dari awal dia dah beritahu zila supaya  buat simple-simple jew..dan hasilnya nielah..memang sangat simple..h ahha a


oklah pada sesiapa yang nak mencuba zila sertakan resepinya disini..resepi asal zila ambil dari myresepi sumbangan life..

bagi zila resepi nie sedap..sesuai dengan tekak kami..dan krim cheese tue resepi dari ayu..rosri kitchen.. tq kepada kedua-dua insan ini yang sudi berkongsi resepi..i love u ..

Red velvet cake
Bahan-bahan
2 1/2 cawan tepung kek
1/2 sudu kecil garam
3 sudu besar cocoa powder
1/2 cawan unsalted butter
1 1/2 cawan gula kastor
2 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
1 cawan susu segar di campur dengan 1 sudu kecil cuka
2 sudu kecil pewarna merah
1 sudu kecil cuka
1 sudu kecil baking powder

cara-caranya

  1. Panaskan oven (175 degree) dan griskan loyang dengan mentega.
  2. Ayak tepung, garam dan cocoa powder. Ketepikan.
  3. (**) Dalam bekas yang lain, pukul mentega hingga lembut (1-2 minit) masukkan gula dan pukul hingga kembang (2-3 minit).
  4.  Masukkan telur, sebiji demi sebiji. Kemudian masukkan esen vanilla.
  5. Dalam bekas yang lain, masukkan campuran susu + cuka dengan pewarna merah. Gaul hingga rata.
  6. kemudian  masukkan campuran pewarna berselang-seli dengan campuran tepung ke dalam (**)
  7. Dalam mangkuk kecil, campur cuka dengan baking soda dan segera masukkan ke dalam campuran di atas.
  8. masukkan ke dalam oven dan bakar sehingga masak.



Cream Cheese Frosting

Bahan-bahan
250 gm cream cheese
2 cawan fresh cream
50 gm gula icing
2 sdb butter
1 sdb krimwell

Cara-cara
Mix gebu cream cheese.masukkan gula icing, butter dan krimwell.mix sebati dan masukkan fresh cream.
mix dengan kelajuan tinggi dan boleh lah make-up kan pada kek tadi.



Friday, 23 November 2012

sotong goreng seleri


Assalammualaikum,
salam sejahtera dan salam sayang semua..bersua kembali malam-malam..he hhee ...mesti semua dah makan kan..hari ini zila tak masak..round-round pasar malam dan masing-masing beli makanan yang digemari..zila beli laksa johor..sedappp dah lama tak makan..



sebenarnya nak post sotong nie awal-awal pagi tadi..tapi masa sangat pack harinie..tak sempat nak cilok wat entry kat blog..h ehheee..
so malam-malam pun ok lah kan..



zila minat makan sotong..sebab tak ada duri...suami tak makan sebelum nie..bila dia dah berhijrah ke malaysia baru dia cuba nak makan..so zila masak la sampai dia rasa jemu nak makan..tapi hingga saat nie belum lagi dia rasa jemu..ha hhaa



oleh kerana dah terlalu kerap masak sotong..jadi muncullah resepi sotong yang berbagai..biasa masak sambal dan black pepper jew..kali ini zila buat kelainan sikit..letak daun seleri..rasanya sedap bagi tekak kami..sebelum makan perahkan sedikit asam limau..lagi sedapp..



Sotong goreng seleri
by : zila4ever.blogspot.com

bahan-bahan
5 ekor sotong - dibelah dua dan dibersihkan kemudian di kelar-kelar seperti corak tikar
1 biji lada benggala - merah dan hijau
1 kelopak seleri
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar sos tiram
sedikit air
garam secukup rasa
beberapa tangkai cili padi - dihiris
limau sambal

cara-caranya

  1. bawang besar dan bawang putih ditumbuk
  2. panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang ditumbuk tadidan cili padi sehingga naik bau.
  3. masukkan sotong dan sedikit air,tak perlu letak air banyak..tunggu sehingga sotong masak.
  4. masukkan seleri dan lada benggala kacau lagi sehingga rata..
  5. masukkan sedikit garam dan sos tiram..perasakan.
  6. bancuh tepung jagung dengan sedikit air,kemudian tuangkan dalam sotong.
  7. perahkan limau sebelum dihidang.
  8. hidangkan bersama nasi panas.


Wednesday, 21 November 2012

crepe durian

Assalammualaikum
salam sejahtera dan salam sayang semua..tq pada follower baru..zila akan follow balik kamu semua yer..dan tq pada semua yang sudi bertandang kesini..dan meninggalkan komen-komen yang indah..i love u all ...



sihat tak.?mesti masing-masing tengah dalam mood bercuti kan..almaklumlah anak-anak pun time cuti sekolah kan..
samalah dengan zila rasanya macam malas jew nak pergi office..macam nak rehat-rehat kat rumah..he hhee follow anak tengok movie..



hari ini kan mood macam slow sikit..sebab agak keletihan mendobi baju dan megemas rumah semalam..almaklumlah bila ank ditinggal kat rumah..waahhhh perang naning diorang kan..seronok betul buat sepah..nasib anak zila seorang..kalau ramai memang tak menang tangan nak mengemas..he hee heee..


  pic yang belakang tue crape durian jugak tapi wat versi belang coklat

ok lah berbalik pada resepi hari ini..perrgghhh memang dah demam crepe sana sini kan..zila suka tengok kat facebook eyna haneyna..cantik-cantik crepe dia..tqvm eyna yang telah mencetus fenomena crepe nie..i lapp u dear..thanks juga atas resepi yang telah eyna buat experimen nie..






   
demi nak merasa keenakan crepe nie..zila pun mencuba buat jugak..waallaaaweii memang sedap..kulit dia tak koyak pun..bila digigt ada rasa lemak-lemak durian..uittsss memang sedapppp..pada sesiapa yang belum cuba memang kena cuba jugak tau..dan pada yang tak minat durian boleh tukar dengan buah-buahan lain..letak coklate pun sedap..macam mamasya buat tue..zila pun minat coklat..



separuh adunan zila letak perasa coklat..dan zila buat belang coklat dgn hijau...rasanya sama jew cuma design tu lain sikit..h ehehe tapi buat satu adunan dapat sikit jew..ok lah zila copy resepi eyna tu disini..lain kali memang boleh buat lagi..so yummyy..tapi zila lipat nie kurang cantik..tak mahir lagi nie..first time buat..kira halal jew la kan..sebab nak makan sendiri..oklah bye semua..esok orang johor cuti..jangan jeles tauu..h ehehee




RESEPI DURIAN CREPE
by : eyna haneyna
dicuba oleh : zila4ever.blogspot.com

bahan-bahan
-20gm tpg gandum
-20gm tepung ubi
-10gm tpg kastard
-10gm tpg jagung
-1 biji telur
-1 sdk myk masak
-1 sdb gula halus
-40ml susu cair
-150ml air
-pwrna kuning
-perisa durian 


cara-caranya
masuk semua bahan kedalam mangkuk.sebatikan dengan whisk dan tapis..
kalau pekat  tambah air sedikit
boleh jugak blander..cuma sedikit berbuih..kena hilangkan buih-buih itu dahulu.untuk mengelakkan crepe akan berlubang bila banyak buih..
ambil sesenduk kecil..tuang adunan dlm kuali yangg dipegang..
layangkan kuali agar adunan sekata
masak atas api kecil.
masak hingga kering angkat tak perlu terbalikkn semasa  mengangkat.

filling
-150ml fresh cream diputar hingga kental

(boleh mix sekali dengan 2sdb isi durian)
-isi durian

-letakkan fresh cream letak isi durian dan letak lagi fresh cream di atasnya.
-lipat kiri ke kanan dan atas ke bawah.

-siap

Monday, 19 November 2012

ayam blackpepper daun bawang


Assalammualaikum 
salam sayang dan salam sejahtera semua..cerita percutian dilangkawi dihentikan buat seketika yer..h ehehee beri laluan dulu pada menu masakan..kalau asik cerita pasal langkawi jew nanti ada pulak yang boring kan..



hari ini keputusan UPSR keluar kan..mesti ibu bapa berdebar-debar..tak sabar nak tau result anak masing-masing...kepada adik-adik yang berjaya tahniah diucapkan..dan pada yang kurang bernasib baik..jangan kecewa ok..teruskan semangat..perjalanan masih panjang lagi..ini bukan pengakhiran dalam hidup kita..jangan risau..





semenjak balik dari bercuti nie mood nak memasak pun dah hilang..h hehee mungkin dah beberapa hari tak masak..skill memasak pun dah hilang..ha haaa..ayat yang mudah..malas la tu kan..




tapi bila perut masing-masing dah kelaparan..nak tak nak ..kita sebagai ibu kena jugak la kedapur kan..menu nie kerap zila buat dirumah..sebab masing-masing suka lauk macamnie..hubby tak berapa suka makan ikan..so lauk macamnielah menjadi kegemaran dia..

zila pulak suka meratah daun bawang tue..perrgghh memang sedap..letak lada hitam lebih-lebih..kepedasan lada hitam tue akan terasa-rasa di lidah...saya letak lada hitam yang separuh hancur..jangan letak yang serbuk nanti tak berapa sedap..resepinya saya sertakan disini juga..sebagai rujukan  diri sendiri ..


Ayam blackpaper daun bawang

bahan-bahanya 1/2 ekor ayam dibersihkan
1 sudu besar black papper - jenis kasar
5 ulas bawang putih
1 1/2 inci halia
serbuk kunyit
2 sudu besar sos lada hitam
daun bawang
2 sudu besar soso tiram
sedikit garam
2 biji tomato - jika suka
1 biji bawang besar 
sedikit kicap

cara-caranya

  1. Ayam dibersihkan dan dipotong kecil-kecil
  2. lumurkan serbuk kunyit dan garam,perap sekejap dan goreng hingga garing.
  3. tumbuk bawang putih dan halia hingga lumat,dadukan bawang besar.
  4. panaskan minyak,tumis bahan tumbuk dan bawang besar sehingga naik bau.
  5. masukkan sos tiram,serbuk lada hitam,sedikit kicap dan sos lada hitam..tumis seketika.
  6. masukkan ayam,gaul rata..masuk tomato dan daun bawang..
  7. masak sehingga daun bawang sedikit layu..matikan api..
  8. sedia dihidang.


Friday, 16 November 2012

langkawi - part 2


Assalammualikum salam sejahtera dan salam sayang semua..
bersambung kembali kisah percutian kami di langkawi ...keluar dari underwater world kami memandu kereta kesini.."Telaga Tujuh"..pada sesiapa yang nak menyewa kereta,sampai di jetty kuah banyak kereta sewa disediakan disitu...pilih jer lah mana kereta yang kita berkenan..biasanya waktu-waktu cuti sekolah sewa pun naik ..dan jangan risau bila memandu di pulau langkawi sebab pulau nie kecil jew..pusing-pusing  pun pasti tak sesat..follow je signbord ok..


Telaga tujuh merupakan satu tempat yang menakjubkan..ia merupakan air terjun yang terbentuk dari pecahan tujuh telaga semulajadi.biasanya saya menjejaki air terjun di kota tinggi jew..tapi kali ini kami terpaksa mendaki pada satu jarak yang amat-amat tinggi bagi saya..he hhee seriously hampir pitam..sebab tak cukup enargy ..hah haaa



pic diatas tue saya ambil dipertengahan ..perrhhh tak larat kan?..mula-mula saya dah nak berpatah balik..tapi suami dan anak kata alang-alang dah sampai ketengah baik teruskan..entah berapa puluh kali saya berhenti berehat ..ramai jugak pelancung asing yang mendaki bersama kami..diorang pun sama macam nak pitam jugak..h ehhee



kera pun banyak kat sini..sepanjang pendakian kiri kanan ada kera..tapi tak bahaya ..sebab dia tak kacau kita pun..


akhirnya saya sampai juga di puncak..inilah pengakhiran pendakian kami..bila tengok deruan air terjun yang sangat-sangat indah terpadam keletihan kami semua..memang sangat menakjubkan keindahan ciptaan Allah ini..saya tak melepaskan peluang menggambil seberapa banyak gambar..



itulah amoi yang sama-sama nak pitam dengan saya time mendaki ..ha hhaaa..sampai jew di puncak dia terus mandi..cantik kan air terjun disini.



jernih kan....kalau dekat memang saya dah kutip batu-batu nie..memang cantik pemandagan disini..


cuaca yang redup..



 ramai orang asing yang mandi disini..memang seronok tengok gelagat diorang..



anak pun tak melepaskan peluang..nampak jer air terus happy..



ini member saya masa kat puncak nie..he hhee sebab dah tak ada orang melayu yang nak borak dengan saya..so saya pun borak-borak la dengan dia nie..cantik kan..diaorang nie baru jew mendirikan rumahtangga..dan pergi ke langkawi untuk honeymoon..patutlah inai penuh dijari kan..diorang datang dari oman..


setelah puas bermain air..dan keletihan pun dah hilang..kami pun berangkat pulang..tengok h ehhee bukan main laju saya turun kan..dan sepanjang kami turun tue..masing-masing yang nak mendaki asik tanya .'.jauh lagi tak."..he hehe


sampai dibawah terus cari air..air kelapa pilihan saya..sebab saya kurang minat air tin..cari air kelapa yang sejuk..perrrgghhh lega yang teramat..



meneruskan perjalanan kami ..ke sini ' BERAS TERBAKAR'..dibawah signbord tue..deretan kedai..semuanya ada disitu..kebanyakanya kain batik..saya sempat round-round disitu..maaf sebab tiada pic sebab mr hubby yang pegang camera time tue..entah apa yang dia snap..h ehhee..


inilah kawasan beras terbakar..tak nampak beras pun..cuma ada kesan-kesan hangus di kawasan tanah tue..saya tak ambil gambar dari jarak dekat..sebab mr hubby guna lens jauh...



pemandangan dihadapan beras terbakar..
oklah bersambung lagi ke part 3..tunggu ok..

Wednesday, 14 November 2012

Langkawi - part 1

Assalammualikum
salam sejahtera dan salam sayang semua..apa khabar semua??..smoga semuanya sihat-sihat ok..wahhh dah terasa rindu nak berBW..rindu dengan blog kawan-kawan semua..

cuti sekolah sudah bermula..begitu jugalah kami mengambil kesempatan untuk kesini.."Pulau Langkawi"..sebenarnya percutian kali ini memang tidak dirancang..mr hubby tiba-tiba nak kesini..dan saya apply cuti last minute..dan percutian kami bermula 3hari 2 malam..


Pada pukul 8 suku pagi kami sudah berada di jetty Kuala Kedah.walaupun agak letih kerana memandu semalaman dari Jb ke Kuala Kedah..tapi bila tengok pemandangan yang indah ini segala keletihan kami terpadam...ini antara pemandangan dikiri kanan jetty..deretan bot..memang indah terasa tenang dari hiruk pikuk kenderaan ..


yang ini bangunan apa saya tak pasti..sebab mr hubby yg amik gambar..saya tengah beratur nak masuk ke dalam ferri time tu.


ini dia wajah penulis blog..h ehee bergambar di jetty Kuala Kedah..sementara menunggu ferri sampai..dari Kuala Kedah ke pulau langkawi mengambil masa 1 jam lebih..makk aiii memang boring duduk kat dalam ferri ..saya memang kurang gemar duduk lama-lama..


11 lebih sampai di jetty kuah langkawi..wahhh ramai betul orang..inilah hotel yang kami pilih ..jauh dari pekan kuah..berdekatan dengan kawasan pantai..betul-betul berdepan dengan underwater world..jadi tak payah memandu jauh-jauh ..sebab di depan hotel ini semuanya ada..jualan pinggan mangkuk dan coklat ..yang rata-rata semuanya murah..tapi digalakkan berbelanja di pekan kuah..lebih banyak pilihan disana..di kawasan ini ramai betul orang asing ..terutama orang timur tengah..dah sama macam di skudai..h ehhe ramai orang syria dan oman.



ini pemandangan didepan bilik kami..nampak santai kan..tapi saya tak berkesempatan nak lepak-lepak dikerusi itu..he hhee sebab asik menghabiskan masa di luar sahaja.balik hotel pun dah lewat malam.


sebelum memulakan penjelajahan..kami cari makanan dulu..kami berjalan kaki dihadapan hotel..banyak restoran hebat-hebat disini..kedai makan arab pun ada..untuk meghilagkan dahaga saya oder nescafe..punyalah haus..macam dua kali sedut dah habis..gelas jew nampak cantik ..isi ciput..ha hhaaa



Perjalanan kami yang pertama..lepas makan terus masuk kesini..sebab ianya berdepan dengan hotel..tiket 28 untuk dewasa..dan 18 untuk kanak-kanak..


penguins..cantik kan?..tak payah kita pergi jauh-jauh ..kat malaysia pun dah ada kan..he hhee.. banyak lagi ikan yang cantik-cantik terdapat disini..jom layan pic yang sempat saya ambil..








wahhh sejuk kew?..he hhee 



paling suka tengok burung nie..cantik betul warna bulu dia.

 mr hubby..

penjelajahn akan bersambung ke part 2...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...