Assalammualikum
salam sejahtera dan salam sayang buat semua pengunjung zila4ever yang tak pernah jemu kesini...
alhamdulillah ibu jari yang bengkak tu dah beransur susut..dah tak berapa ngeri nak pandang..jutaan terima kasih pada kawan-kawan yang mendokan zila..dan thnks a alot yang memberi tips-tips berguna..i love u yer..
mesti time-time macamnie kaum-kaum ibu tengah berfikir-fikir nak masak apa kan..samalah dengan zila...tak tau nak masak apa untuk berbuka..kalau layan selera kita sorang jew nie senang kan..apa-apa pun tak kesah..bab selera anak nie yang agak payah sikit..
oklah kita tinggalkan bab masak-masak..sekarang nie mood buat kuih raya..wahhhh masing-masing dah sibuk buat kuih kan..dalam minggu ini ramai yang dah show kuih masing-masing..tak tahan tengok ..semuanya sangat-sangat menggoda tekak zila..he hehee rasanya kan macam semua-semua nak di buat..tapi disebabkan tak nak berlakunya pembaziran maka zila buat mana yang menepati citarasa diorang jew la..
untuk misi yang kedua dalam senarai kuih raya zila telah mencuba biskut nie..frambozen kenari.nama macam agak pelik sikit kan..tapiiii..waalllaaaaa memang sedap sesangat..nak kasi seratus peratus terbaik kat biskut ini..firstime tengok biskut ini kat dapur kakzu..lepastu kak ita pun ada buat jugak zila guna resepi kakzu....dan ramai jugak yang dah mencubanya..zila pun dah buat untuk kali kedua..pic diatas zila buat first tme ..sebelum puasa aritu buat.terima kasih kepada penyumbang resepi.
zila sertakan resepinya disini juga sebagai rujukan diri sendiri dan kepada sesiapa yang nak mencuba.
Biskut Frambozen kenari berkuaci
olahan : zila4ever.blogspot.com
Bahan A
250 gm tepung gandum/redrose
110 gm gula icing-dikurangkan sebab rasanya agak manis
110 gm gula icing-dikurangkan sebab rasanya agak manis
110 gm serbuk badam
195 gm butter
1 biji telur kuning
80 gm susu tepung
Topping
TENGAH...jem respberry secukupnye
TABURAN....almond flakes dan kuaci
TENGAH...jem respberry secukupnye
TABURAN....almond flakes dan kuaci
Bahan C
Royal icing
80 gm gula castor
2 tbsp tepung jagung
* Putar putih telur dan gula hingge menjadi meringue.Masukkan tepung jagung, kacau dengan kaedah kaup balik.
Cara-caranya
1. Putar butter dan gula icing, masukkan kuning telur, masukkan tepung, susu tepung dan serbuk badam. Jadikan doh
( jika adunan masih lembik boleh tambah tepung sedikit demi sedikit )
2. Lapik tray 12x12x2 dengan kertas ( 1 adunan ini cukup untuk 1 tray )
2. Lapik tray 12x12x2 dengan kertas ( 1 adunan ini cukup untuk 1 tray )
3.Letak adunan dan tekan padat,cucuk dengan garpu permukaan doh,bakar sehingga masak lebih kurang 30 minit pada suhu 170c.
4.Bile dah masak sapu jem serta royal icing . Barulah di tabur badam flakes dan kuaci.
5.Bakar lagi selame 20 minit. ( tambah lagi mase membakar 1 jam pade suhu 100 C untuk mengeraskan royal icing )
6.ketika masih panas potong kepada beberapa bahagian yang disukai.
* biskut ini sangat rapuh*
7.biarkan biskut sejuk,kemudian barulah diangkat.
* Boleh juga menggunakn loyang cutter*