Pages

Friday, 1 November 2019

Kong Kong Laut - Apa yang ada disiniKong kong laut..
firstime sebenarnya datang sini..selalu kalau lalu highway Desaru memang nampak perkampungan ni di tepi highway tapi tak tergerak lagi nak cuba teroka apa yang ada disitu.

Kali ini kebetulan pergi menzirah adik ipar yang baru lepas bersalin ..so lajak teruslah kesini..dalam duapuluh minit dari rumah adik nak kesini..dah dekat sangat.

Laluan nak kesini memang mudah sangat ..lepas trafic light nak naik haigway cahaya baru tu  kita terus je..lepas beberapa minit kita akan jumpa perkampungan kongkong laut.

Banyak jeti disini..korang boleh pilih nak ambik gambar kat jeti mana..ha haaa..serious tempat ini memang cantik bagi saya..banyak bot kecil dan kalau rajin terus menyusuri kampung disini korang akan nampak ada bot besar jugak..


Sedang kami sibuk tangkap gambar sana sini..ternampak sekumpulan pemancing baru naik ke jeti..rupanya ramai pemancing port sini..baru tau..sebab dah suka maka banyaklah gambar pemandangan yang saya ambik..


Kita tengok bahagian darat pulak apa yang ada..
Disebabkan kami pergi sebelah pagi dalam pukul 10 macamtu..maka kedai makan hanya menjual sarapan pagi ..dan adalah lauk makan tengahari sikit..
Dan masih banyak kedai makan yang tutup.kebanyakkanya beroperasi pada sebelah petang ..dalam 4.30 petang hingga ke larut malam.

Pemandangan pekan kongkong..kalau hari biasa memang tak ramai orang..bila kena hari cuti dan perayaan orang memang agak ramai kata peniaga disini..Dah penat pusing belilah air nenas fresh disini..sebotol air fresh nenas tu Rm 5.00 dan hirisan nenas yang dah dipotong kiub macamtu pun berharga Rm 5.00

Sebiji nenas berharga Rm 5.00
dan kalau beli tiga biji  sepuluh ringgit.

Pagi -pagi lagi sate pun dah ada..

Tentunya ikan pun ada disini..kalau nak ikan fresh bolehlah kemari..tapi saya tak pasti pukul berapa ikan baru tu akan ada..ada peniaga cakap pukul 9 pagi..ada yang cakap sebelah petang pukul 3..entah ..tapi masa saya pergi ni ada nampak orang jual ketam segar ..dalam pukul 10 dah habis ..Nangka pun ada...kalau masak lemak cili padi letak kaki ayam..perghh makan mesti bertambah ni..Lagi yang ada disini..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang