Dah 15 syawal hari ini.dalam sedar tak sedar setengah bulan syawal kita tinggalkan.kalau duduk dikampung dah senyap orang pun dah tak datang beraya lagi.tapi jika duduk dibandar open house masih lagi berterusan sehingga hujung syawal nanti.
ditempat zila marhaban pun baru nak bermula pada 22 julai berterusan sehingga 30julai nanti.
Tahun ini sebenarnya zila kurang buat kuih raya.hanya 3 jenis biskut yang sempat dibuat itupun hanya 1adunan sahaja.anak-anak pulak makan tak nak berhenti..semua biskut raya dah habis dirumah.tinggal kuih semperit ni je itupun tak sampai setengah balang.
kalau kuih semperit sebenarnya zila lebih suka versi yang panjang-panjang.daripada yang bunga macamni.kalau yang panjang tu kalau lepas keluar dari oven terus makan alahai sedapnya..terasa kat tekak ni lah..he hee hee .sekarang ni resepi semperit bermacam-macam banyak dah di baik pulih ditambah susu pekat.tapi zila lebih suka semperit yang biasa..yang macam mak-mak kita dulu buat..tak nak yang cair dimulut..
Banyak sebenarnya resepi semperit yang zila dah cuba..sebenarnya kurang lebih sama jew.cuma kalau yang di tambah susu pekat ianya lebih melt dimulut.
ok untuk kali ini zila cuba resepi norien kitchen yang dikongsikan di fb.sekarang ramai yang berkongsi resepi di fb.antara rajin dan tak jewlah untuk kita mencuba kan.zila guna acuan tembaga pecah 14.sesiapa yang berkenan bolehlah buat .kuih semperit ni sangat mudah nak buat..budak sekolah pun boleh buat..
Resepi Semperit
Bahan-Bahan
300 gram mentega /butter
160 gram gula aising
2 biji kuning telur gred A
2 cawan tepung jagung @ tepung kastad
250 graam tepung gandum
100 gram tepung jagung
150 gram tepung kastard
1 sudu teh esen vanila
manik hiasan atau coklat cip
Caranya
Putar gula dan mentega.Kemudian campurkan telur dan esen vanilla.
Ayak ketiga-tiga tepung.Campurkan sedikit demi sedikit bahan yang diputar.
Uli sampai sebati.
Tambah tepung jagung jika masih lembik.
Masukkan doh dalam acuan semperit dan tekan doh ikut bentuk Bunga Dahlia.
Panaskan oven dengan suhu 150 darjah celcius dalam 30 minit atau lebih hingga masak.