Pages

Thursday, 12 December 2013

kek cheese kelapa



Assalammualaikum
salam sejahtera dan salam sayang buat semua...
masih lagi berpeluang berkongi disini walaupun mood agak lembab sebab musim cuti sekolah ..masing-masing sibuk dengan mengurus anak dirumah..memang tak kering tangan bagi insan yang bergelar ibu..lagi-lagi sekarang ini musim hujan..memang lapar memanjang lah perut anak-anak kita kan..


banjir melanda lagi..
tak dapat dibayangkan macamana keadaan keluarga yang ditimpa banjir..mesti penat nak mengemas semula rumah,banyak harta benda yang musnah..pendek kata semuanya harus ditukar baru..alhamdulillah bagi kita yang selamat disini..semoga semua mangsa banjir dalam keadaan selamat ..dan moga dapat pulang semula kerumah masing-masing secepat mungkin.


bercerita mengenai resepi hari ini..kek yang kiranya memang kerap zila buat dirumah kerana husband sangat-sangat suka kek kelapa macam ini..resepinya zila dah share disini..kali ini zila tambahkan parutan cheese.dan kali ini buat dalam versi cupcake pulak.. .rasanya..?..bagi tekak kami memang sedap..sebab ada rasa masin-masin cheese..dimakan bersama buttercream..zila suka makan plain macamtu jew..husband pulak memang suka kek yang dimakan bersama ising..


satu adunan kek dapatlah dalam 36 biji cupcake..kali ini zila tak letak pewarna didalam adunan kek sebab malas..he he heee..cuma agak rajin buat bunga guna buttercream tue..

Kek Kelapa
oleh:zila norazila

Bahan-bahan
5 biji telur ayam gred A
2 cawan gula pasir -zila kurangkan sedikit sebab gula dah naik 
2 cawan tepung gandum
300 gram kelapa parut putih
1 cawan minyak masak
1 sudu teh baking powder
Sedikit essen vanilla
paper cup - secukupnya
cheedar cheese - sagat halus

Cara-cara
Satukan tepung gandum dan baking powder,kemudian diayak.
Pukul telur bersama gula hingga kembang dan gebu.
Masukkan sedikit essen vanilla.
Kemudian masukkan tepung yang telah diayak,gaul rata.
Masukkan kelapa parut dan ratakan sehingga sebati.
Akhir sekali masukkan minyak masak.
Bahagikan adunan kepada 2 warna,merah dan kuning.
Griskan Loyang dengan mentega,lapiskan baking paper.
Masukkan adunan ke dalam Loyang secara berselang seli.dan bakar selama 1 jam atau sehingga masak
sediakan acuan cupcake,masukkan adunan 3/4 penuh 
taburkan cheedar cheese secukupnya
bakar 20 minit atau sehingga masak


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...