Pages

Thursday, 17 January 2013

cake in jar


Assalammualaikum
salam sejahtera dan salam sayang semua..


haii semua...bertemu kembali hari ini..mesti masing - masing baru lepas menikmati hidangan tengahari...masak apa hari ini?..bagi suri rumah mesti masak best-best kan..bagi yang bekerja nie kenalah pergi ke restoran yang berhampiran..untuk mencari sesuatu yang sedap..dan kadang-kadang tak kena dengan selera jugak..


hari ini zila pun buntu nak makan apa..tekak nie pulak rasa macam tak sedapp..entah nak makan apa pun tak tau...he hhee..ngada-ngada la tu kan..
hari ini sebenarnya tak ada menu special yang nak dikongsikan ..cake in jar nie rasanya dah dua minggu zila buat..cuma tak berkesempatan nak di sharekan diblog..


memandangkan ada lebihan kek coklat span haritu so terhasillah cake in jar nie..zila lapis dengan fresh cream dan jem respberry..zila memang penggemar tegar jem respberry..memang sedap kat tekak zila nie..tak berapa masam dan kurang manis..
kemudian zila taburkan dengan buah delima segar dan taburan coklat parut...kena makan sejuk-sejuk...waalaaweii memang sedap..he hhee




dan bercerita mengenai buah delima ...buah nie memang mempunyai banyak khasiat kan..kebanyakan bangsa cina suka menanam buah nie ..zila tak ada tanah nak tanam..alasan malas la tu kan..he hehe .. lagipun kalau zila tanam susah nak hidup.. tangan panas kot..he hhee
oklah untuk resepi kek span sama seperti yang zila pernah kongsikan disini

KEBAIKAN DAN KHASIAT BUAH DELIMA

Mengekalkan keadaan jantung dan hati yang sihat
Membersihkan hati dan saluran perkumuhan
Menyingkirkan lemak berlebihan
Meningkatkan tenaga seksual suami/isteri
Mencegah rasa mual
Menstabilkan hormon semasa haid dan melancarkan kitaran haid
Mencantikkan kulit muka
Membantu memulihkan pesakit kencing manis
Berupaya menghapuskan kahak
Memberi tenaga dan mencegah keletihan
Mencegah angin ahmar bagi warga emas
Meningkatkan peredaran darah
Mencegah dan merawat kanser
Membantu menstabilkan tahap kolestrol dalam darah
Membakar lemak dan mengurangkan berat badan
Membantu menguatkan sistem percernaan dan usus
Membantu mengurangkan alahan ibu mengandung
Membantu memberi tenaga untuk ibu mengandung dan menyusu
Membantu perkembangan otak bayi dalam kandungan
Membantu mendapat bayi yang sihat dan kulit yang cantik
Membantu mengurangkan batuk dan lelah
Membantu merendahkan dan menstabilkan tekanan darah
Membantu mencerdaskan minda dan daya ingatan kanak-kanak dan pelajar
Membantu membaik pulih sistem hati dan limpa
Membantu mencuci buah pinggang dan saluran kencing
Membantu menstabilkan hormon wanita yang menopous



sampai disini dulu buat kali ini..bertemu kembali nanti..salam sayang semua.. bye  .. ^__^ 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...