Pages

Tuesday, 26 February 2013

kek lapis coklat


Assalammualaikum
salam sejahtera dan salam sayang semua..


inilah yang dikatakan mengidam pembawakan budak..he hheee..jangan cakap zila nie rajin..sebenarnya tak berapa nak rajin jugak tau..oleh kerana desakkan tekak yang mendalam tue yang merialisasikan apa yang dihajati..
zila buat kedua-dua nie time cuti raya cina aritue..kebetulan duduk rumah tak ada buat apa..tue yang layan jew tekak nie nak makan macam-macam..blueberry tart tue zila buat dalam seratus biji lebih jew..nak habiskan inti kat rumah tue..sayang pulak dibiarkan macamtu jew..



kek lapis nie pun dah lama benar zila nak buat..tapi asik bertangguh jew..coklat cadbury lama dah keep kat peti ice..bila anak nampak habis sekotak dia makan..terpaksalah beli lagi pastue..h ehhee..
hubby dan anak suka betul makan kek nie..mungkin ada coklat dalam tue..tue yang menjadi daya penarik pada diorang untuk makan lagi..dan lagiii...dan lagiii.


resepi kuih tart zila ikut resepi seperti yang zila pernah buat dulu..boleh godeh-godeh blog zila nie bahagian kuih raya..pasti jumpa..
dan resepi kek lapis nie zila guna resepi kawan zila..bertahun dah zila simpan resepi nie..resepi asal kek asam manis..cuma zila tukar kepada coklat cadbury..dan zila guna kaedah bakar.ok 
selamat mencuba pada sesipa yang nak mencuba..dan sampai disi dulu ..bye semua..



kek lapis coklat cadbury

6 biji telur
2 cawan biskut marie(diblander)
1/2 cawan gula pasir
1/2 tin susu pekat manis
1/2 tin kaya kecil
1 buku mentega

coklat cadbury secukupnya
caranya
  • pukul putih telur hingga kembang-ketepikan
  • mentega,gula dipukul hingga kembang
  • masuk kuning telur pukul lagi
  • masuk kaya dan susu pekat
  • akhir sekali masukkn biskut dan putih telur
  • bahagikan kepada beberapa warna yang digemari.
  • sapu mentega disekeliling loyang ..
  • bakar selapis-selapis,susun coklat cadbury mengikut cara masing-masing



Friday, 22 February 2013

prosperity burger


Assalammualaikum
salam sejahtera dan salam sayang semua....waaaaa mising u alls..:))..
apa khabar semua?..zila harap semuanya sihat macambiasa..terima kasih atas kunjungan teman-teman kesini..walaupun tuan rumah dah lama menghilang..tq pada follower baru yang sudi follow zila..insyaallah zila akan jejak semua balik yer..


tq jugak buat teman-teman yang sudi tinggalkan komen...alahaiiii memang rindu sangat nak BW..rasanya dah banyak menu sedap-sedap zila mis kan...

terima kasih pada yang sudi inbox zila di facebook bertanyakan khabar..alhamdulillah zila sihat ..cuma mood malas tue menebal..almaklumlah awal-awal memang macamnie kan..tapi masak-masak masih tetap buat jugak..cuma masak simple-simple jew la..kecuali kalau dah tekak nie teringin sangat baru la buat apa yang dihajati..


pic masakan dah berderet zila simpan cuma masa nak update jew yang asik tertunggak..sabarrr jew kan..

raya cina masih ada lagi kew?..rasanya minggu nie last kan..sebenarnya burger nie dah lama zila buat..sebelum raya cina aritu..sebab teringin sangat nak buat sendiri..lagipun tekak nie agak kurang nak makan nasi..rasanya bila buat sendiri lebih rasa berbaloi..boleh makan beberapa keping daging yang kita nak..h ehhee betul x?..zila kalau makan buger memang tak suka makan roti tue..amik isi dalam tue jew..kadang-kadang makan roti tue separuh jew..


rasanya hujung bulan nie berakhirlah prosperity burger kat mcd tu kan..tapi lepasnie bolehlah teruskan buat kat rumah sendiri..h ehhee lebih berbaloi..

ok untuk burger nie zila guna daging bentuk oblong..boleh didapati di pasaraya atau kedai-kedai biasa..kalau bakar macamtupun rasanya dah sedap..tapi zila tambah sedikit lada putih time membakar daging nie..ikut selera masing-masing la kan..zila guna roti oblong bentuk panjang dan hirisan bawang holland mentah..
resepi sos black paper zila ada sertakan disini..hasil godeh-godeh di myr..zila panjangkan lagi resepi ini semoga dapat memberi menufaat kepada semua..

ok sampai disi dulu buat kali ini..salam sayang untuk semua..i love u alls..:)) bye..


Sos lada hitam-acik-yarn

Bahan-bahan 
2 sudu butter
1 1/2 sudu tepung gandum
sebiji bawang besar (potong dadu) 
sebiji tomato (potong dadu) - zila tak letak
seketul kiub ayam knors
2 cawan air
sedikit kicap pekat
sedikit sos cili/sos tomato - zila guna sos cili
garam dan gula secukup rasa
1 sudu lada hitam (tumbuk halus) boleh lebihkan amaun ikut selera - zila letak 2 sudu besar dan tumbuk kasar.
sedikit tepung jagung 
2 sudu besar sos black paper - zila tambah




Cara-cara

  1. Cairkan butter dengan api kecil.
  2. Apabila cair masukkan tepung gandum dan kacau sehingga perang
  3. Kemudian masukkan bawang dan kacau sehingga naik bau wangi.
  4. Masukkan kiub ayam dan kacau.
  5. Masukkan air tadi dan kacau. Tambah sos cili(amaun ikut suka nak pedas atau tidak) dan sos black paper.. Kacau hingga sebati.
  6. Tambahkan kicap pekat sedikit demi sedikit. PERHATIAN jgn sampai hitam sgt, agak2 kecoklatan dah cukup.nanti tak cantik bila dihidang..apabila masak sos akan lebih likat dan hitam.
  7. Masukkan tomato yang telah dipotong dadu tadi dan kacau
  8. Tambahkan sedikit gula dan garam secukup rasa
  9. Masukkan lada hitam yang telah ditumbuk tadi sedikit demi sedikit. Kacau hingga menggelegak.
  10. Jika sos kurang likat, masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air sedikit demi sedikit sehingga agak-agak likat.Apabila sejuk sos akan lebih likat.
  11. Boleh dihidangkan semasa panas.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...