Bismillahhirahmannirrahim
jumpa lagi kita harini dengan menu orang johor..
Berpuluh tahun dari kecik sampai ke remaja tua membesar dengan hidangan soto..ha haa ..😁tak kisahlah dihidang dengan ketupat..atau mee..
Berminat dengan bahan kisar tu boleh terus ke instagram @dapo runcheat ye.
Resepi cara akak dibawah ye..
Bihun Soto
@zila_norazila
Bihun secukupnya - dicelur
Ayam - seekor/setengah ekor
Penumis /4 sekawan
1 ketul sup bunjut
Serai - diketuk
Rempah soto
/kalau suka boleh guna rempah sup dengan rempah kurma
Sedikit santan - jika suka
Garam -secukupnya
1 ketul kiub pati ayam
Bahan Kisar
5 biji buah keras
1 inci Halia
1 inci Kunyit
2 batang serai
5 biji bawang sederhana besar
3 ulas bawang putih
Caranya
1.Rebus ayam bersama sup punjut dan sedikit halia.
2.Panaskan minyak,masuk 4 sekawan dan serai yg dititik..biar sekejap..masuk bahan kisar..tumis hingga wangi..
3.Masukkan rempah soto dan tambah sedikit air..biar hingga pecah minyak..
4.Campurkan bahan tumisan kedalam rebusan ayam tadi..masukkan garam dan kiub pati ayam..masak hingga kuah sempurna..
5.Tambah sedikit santan jika suka.
English
Bihun Soto tumis darat
@zila_norazila
Vermicelli - boiled
Chicken - one/half pcs
1 piece of soup pouch
Lemongrass - knocked
Soto spices - 1packet
/if you like, you can use soup spices with kurma spices
A little coconut milk - if you like
Salt to taste
1 cube of chicken
Grinding Ingredients
5 hard fruit seeds
1 inch Ginger
1 inch Turmeric
2 pcs lemongrass
5 medium large onions
3 cloves of garlic
Method
1. Boil the chicken with pouch soup and a little ginger.
2.Heat the oil, add 4 cloves and lemongrass dripped..let it sit for a moment..add the ground ingredients..fry until fragrant ..
3.Add soto spices and add a little water..cooking a few minute.
4.Mix the stir -fried ingredients into the chicken stew..add salt and cubes of chicken stock..cook until the gravy is perfect ..
5. Add a little coconut milk if you like
Side dish
Bean sprout
Soup and onion leaf
chilli souces -sambal kicap
Chicken breast boiled
Peanut
Fry slice onion