Pages

Tuesday, 9 July 2013

salam ramadan


Assalammualaikum
salam ceria untuk sahabat zila semuanya..semoga sentiasa diberi kesihatan yang baik....
Alhamdulillah masa diberi kesempatan kita menemui bulan ramadan yang mulia..masih berkesempatan melipat gandakan amalan ..masih diberi peluang untuk berpuasa..suatu kenikmatan yang tak terhingga ..

dikesempatan ini zila juga ingin memohon maaf kepada semua..kiranya ada kesilapan yang sengaja atau pun tidak..jika ada bicara dan kata-kata yang menyinggung hati..beribu maaf dipinta..


dikesempatan ini juga zila nak ucapkan ribuan terima kasih..buat sahabat zila di blog dan di alam maya..atas ucapan birthday pada 30 jun yang lalu..amin atas doa-doa kalian..semoga tahun ini memberi seribu kebahagiaan buat zila dan family..dan dipermudahkan segala urusan..aminn..



keep kad birthday dari teman-teman sebagai kenangan manis..he heee..
ramadan kali ini sambutannya memang agak berbeza..pada pukul sembilan pagi zila akan mendaftarkan diri ke wad..wahhhh stress sangat bunyinya..semalam appoinmnt dengan doktor pakar GH ..sultanah aminah..sangat mendebarkan..

zila disahkan mengalami uri dibawah tahap tiga..last chek di private memang uri dibawah tapi masih tidak menutupi rahim..tapi semalam doctor kata dah menutupi..sangat stress bila dengar..jadi hari ini kena tinggal di wad hingga diberitahu kelak..mungkin lebih dari dua minggu..semuanya bergantung kepada keadaan..


nampaknya ramadan kali ini berkampung di hospital..ermmm..tak apalah kan mungkin ada rahmat yang menanti..kepada semua sahabat zila doakan yang terbaik buat zila dan baby tau..doakan baby pusing ke atas..so dapatlah mama dia keluar hospital..aminn aminn..
oklah sampai disini dahulu..buat kali ini..bersua kembali..akhir kata salam ramadan buat semua..i love u...




Thursday, 4 July 2013

spaghetti carbonara


Salam manis dan salam sayang semua..

Masa di office suami tiba-tiba call ..tanya zila ada masak apa-apa kew dirumah untuk makan malam..kebetulan sebelum pergi kerja memang zila tak masak ..suami pun ajak makan di pizza hut..tempat kegemaran beliau..
selama 3 tahun berada di qatar pizza hut merupakan tempat yang wajib dikunjunginya setiap minggu..tapi bila dia datang di malaysia pizza disini dia cakap sangat la berbeza..rasanya pun kurang sedap..walaupun kurang sedap tapi tetap dikunjungi juga ..dah tak ada pilihan lain katanya..

zila pulak bukanlah pengemar pizza..kalau disuruh buat pilihan lebih rela pergi ke fastfood lain..he hhe 


setelah memilih menu anak zila order spaghetti..alahai..bagi tekak zila tak sedap mana pun, tapi anak kata dia teringin nak makan..keesokannya bila ikut zila berbelanja di kedai terus dia mencari carbonara prego..dan spaghetti..  nak buat sendiri dirumah katanya...layankan jew la kan..



bila beberapa hari carbonara tue tak berusik..terfikir pulak zila nak masakkan untuk dia..pagi tu malas nak buat sarapan lain..so zila buat la spaghetti nie..di hidangkan bersama mushroom soup..yang dah siap tu..cuma tambahkan air  dan masak atas api..siap...

zila buat garlic bread sikit..tapi tak guna roti prancis..guna roti biasa jew..tak payah nak membazir.sapu butter...taburkan bawang putih panggang dan daun parsley kering..dan bakar di oven..makan panas-panas dengan soup..errmmm puas ati..he h heee



spaghetti carbonara

Bahan-Bahan 
1/2 bungkus Spagethi -  letak sedikit minyak rebus & toskan
5 ulas bawang putih
2 sudu lada hitam tumbuk kasar
1 tin sos Prego carbonara cendawan
1 1/2 cawan susu segar
jejari  ketam - ikut suka
1/2 paket daging kisar
Garam secukup rasa
3 keping chesdale

Cara-cara 
1. Panaskan minyak dan tumiskan hirisan bawang putih 
2. Masukkan  lada hitam , kacau sebentar
3. Masukkan daging kisar,masak hingga bertukar warna dan daging empuk
4. Masukkan jejari ketam, sos prego carbonara cendawan, kacau sebentar..masukkan chesdale
5. Masukkan susu segar di ikuti garam dan gaul sebati sehingga kuah mendidih.Matikan api dan siap untuk di hidang.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...