Pages

Tuesday, 28 May 2013

lasagna


Salam sayang semua..
masing-masing mesti dalam mood bercuti kan..

terima kasih kepada semua sahabat-sahabat zila di alam maya yang mengucapkan takziah semalam.
bercerita mengenai kematian yang tidak pasti kita sendiri bila,apa punca dan sebab dan bagaimana kita akan mati nanti.namun sesungguhnya "Mati itu Pasti" dimana kita akan kembali kepada pemilik kita yang hakiki Allah s.w.t

sama-samalah kita panjatkan doa buat insan-insan yang kita sayangi yang telah pergi dulu mendahului kita.terima dengan rela dan redha ketentuan tuhan.sayangi dan hargailah insan yang masih ada disekeliling kita sementara kita masih ada waktu lagi..



Pasti ramai dah pernah mencuba buat lasagna sendiri dirumah..bagi zila buat sendiri lagilah berbaloi..dapat makan berulang-ulang kali..dan boleh letak cheese sebanyak mana yang kita suka..

bagi pengemar cheese memang berkeping-keping boleh dihabiskan..tapi bagi zila sepotong dah kenyang sampai ke petang..zila letak sos putih tue banyak sebab en suami suka makan cheese lebih..zila tambahkan quantiti serbuk lada hitam tu jugak biar rasa sedikit pedas..



sesuai dimakan ketika masih panas.. kalau dah sejuk macam muak sikit rasanya.kalau nak dapatkan potongan yang cantik kena tunggu betul-betul sejuk baru potong..tapi zila tak tunggu pun..sebab masing-masing dah tak sabar nak makan..

terutama suami yang memang penggemar tegar cheese dan makanan macamne..berulang alik dia kedapur jengah oven..asik tanya jew dah masak ke belum..he heee ..

terima kasih buat sahabat zila mia..yang menghidangkan lasagna aritu apabila kami berkunjung kerumahnya..time tue hubby zila nak tambah rasa macam segan..he hhee sampai rumah dipaksanya kita buat pulak..

resepi hasil menguggle..banyak resepi yang ada kebanyakan lebih kurang sama..zila sharekan disini juga sebagai rujukan diri.




LASAGNA

Bahan
Kepingan lasagna - celur sekejap letakkan sedikit minyak supaya tidak melekat

Bahan inti daging
Sos prego 14oz - 1 botol prego tradisional
Cendawan butang ~ di buang airnya dan di potong dadu
Daging cincang 400 gram
Serbuk black pepper dan serbuk oregano
1 biji Bawang besar holland , bawang putih 5 ulas di potong dadu 
Sos cili 1 sudu besar 
Garam secukup rasa




Cara membuat inti daging
Masukkan 4 sudu besar minyak zaitun/masak
Tumis bawang yang di cincang sehingga naik bau
Masukkan daging cincang..
Gaulkan hingga daging berubah jadi coklat
Kemudian tuang sos prego dan gaul sebati
Masukkan garam secukup rasa
Masukkan serbuk oregano
Masukkan cendawan butang..
Masukkan sesudu besar sos cili..
Tabur serbuk black pepper
siap dan sejukkan.




Bahan sos putih
 2 sudu besar butter
 Keju cheddar 3 sudu besar / 2 keping cheesedale
 250 ml susu full krim/fresh milk
 2 sudu besar tepung gandum
garam secukup rasa

Cara membuat sos putih
Cairkan butter
Gunakan api kecil - Masukkan 2 sudu besar tepung gandum dan gaul sebati
Masukkan susu full krim
Masukkan keju cheddar/cheesedale.... kacau sehingga sebati..
Masukkan garam secukup rasa.. kacau sehingga sedikit likat.
matikan api.

Cara melapis lasagna
Panaskan oven 180c
Guna loyang yang sesuai
Susun kepingan lasagna sampai menutup semua bahagian loyang
Taburkan dengan inti daging
Tuangkan sos putih sehingga menutupi inti daging
Taburkan cheese parmesan dan mozarella
Ulangi cara yang sama sehingga habis,akhir sekali mesti sos putih dan cheese yang di tabur.
Masukkan kedalam oven,bakar 30-40 minit hingga kekuningan guna api atas bawah. 

37 comments:

Marsita yahya said...

dik...lasagna tak per..jgn lasak na hi hi...kandungan okay ke? Jaga diri ya.:) Sedapnyer!

zila norazila said...

he hhee kak mar pandai btl wat lawak kan..alhamdulillh ok kak..:)

Rina Audie said...

lasagnanya sangat menggiurkan zila. Minta sepotong ya...

cquek said...

Do you know that is my favourite

zila norazila said...

Rina Audie
mari join zila makan rin:)

zila norazila said...

Cquek
Really..u can try also :)

Kakzakie said...

Memang sedap!! Kakak kalau buat masuk bekas kecik-kecik sorang satu bekas senagn makan tak payah potong zila. Guna sudu aje:)

zila norazila said...

kak zakie
idea yg bagus tu kak..nanti leh tiru :)

Tina Othman said...

Nyum sedapnya, peberet sokmo ni, dulu2 siap buat untuk frozen sb bila rasa nak mkn je terus bakar

zila norazila said...

Tina Othman
btl jgk..klu rasa2 teringin tinggal bakar jew x yah susah2 kan..

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

tekak husband Kak Zila memang sama dengan tekak kita, ekekekeke..

pernah masak lasagna tapi habis bertangkup dan melekat kulit2 sume tu masa dicelur (p/s : bukan celur tapi dah macam standard rebus spaghetti, hihi) Kak Zila, nak celur berapa lama???

zila norazila said...

SK
jgn celur terlalu lama..akk celur kejap jew..masih ada keras2 sikit..klu lama nnt mmg melekat..sbnarnya klu x celur pun boleh..susun jew..tp akk mcm nk cepat sikit masak tu yg celur kejap ..x sabar nk mkn..:)

Norzila Zakaria said...

wah mamma mia..nak jugak kak..

BiNtaNg HaTi said...

wallaaa...sentuhan air tangan ko memamg superb!! untung baby dlm peyut dpt rasa masakan best2, jeles aku tau...hahaha

Sue @ Nenie said...

Assalamualaikum Kak Zila..Rasanya belum terlewat untuk saya mengucapkan salam takziah buat Kak Zila dan keluarga Allahyarham..Alfatihah..

Emmm..bila tengok lasagna ni..sedappppnya

Mieza said...

Zila..salam..rajin zila memasak walaupun tgh berbadan dua..
Lasagna ni mmg feveret mieza..lagi2 kalau seafood lasagna..seda[ sgt kan! kena balik buat juga ler macam ni..tak tahan digoda oleh zila!

LiNa_Pg said...

Adusss sungguh tergoda ngan lasagna zila ni.
Kalau dapat sepotong...hurmm..nyum...nyumm.Tengok daging ngan cis tu yang tak tahan tu..

ady said...

as-salamt
that seriously looks like one of the best lasagnas I’ve ever see..

mama sara nur said...

kita hidup menumpang bila2 masa pasti kita ke sana jua tempat yg kekal
akak x pernah cuba hu huu
nmpk sedap sgt ni kalu buat takut akak sorang je mkn ni tp memang mabeless kan

Anonymous said...

Pгеttу! This has beеn аn іncreԁibly wonderful poѕt.

Μany thanks fоr providing this information.


my blog post - cash fast

Bbwana adienia said...

wow wee..memang nampak sedap..kalau saya memang x pandai masak lasagna ni..x bakat..huhu..

Mamasya said...

Aslmkum Zila
lasagna...favorit anak2 akk...kalau buat confirm laku...tambah extra cheese...betul tu mkn panas2 baru sedap.
Salam takziah buat Zila sekeluarga. Al fatihah buat arwah.

Aida78 said...

salam sedapnya lazania nie auwww meleleh air liur tengok ni....waduhhh yang penting lemak bekerim....

analisa said...

masyaAllah... tampak sedaappp kak....

Mori Said said...

Sedapnya tengok lasagna tu zila, teringin pulak nk buat.... Yummyy sungguh...

Melly Octaviana said...

Sedap nya tuh..Melly pun suka makan lasagna,tapi belum pernah buat sendiri..huhuhu

Rohah said...

Aiihhh ..kepingin mkn terus la pulak nmpak lasagna ni..dah lama tak mamam ni...

jihan fazihan said...

boleh kongsi tak kat mana boleh dapat kulit lasagna tu??

zila norazila said...

Jihan fazihan
Di giant ada jual..mana2pssaraya pn ada..cari d area bhan kering..biasanya diorg ltk dkt2dgn spgaty..luarnya ada tulis lasagna..bntuk keping pnjang..

yan's cottage said...

sedapnya Zila....tq kongsi resepi nanti nak cuba lah belum pernah buat lagi....

rahel said...

Salam Zila...baru akak perasan yg kat sini adalasagna rupenye....akak memang suka sangat mkn lasagna..tapi makan kat luar jer...akak belum berkesempatan buat kat rumah.....apa2 pun memang nampak sangat sedap lasagna yg Zila buat ni....

inahar ali said...

wowww..mmg terbaek dari ladang woo! akak termiss sudaa..kempunan sehh!

mimie said...

belum pernah makan lha...
mengidam tengok lasagna zila... :)

Nadz Nazharzan said...

Assallamualaikum Zila..

Lasagna ni mmg lah fav Nadz anak beranak exp anakanda Nadz yg sulung tu tp Nadz jer yg malas nak buat..hihiii..Kalau dia nampak entry zila yg ni, sure dia minta nadz buatkan. Lg pun lama dah tak buat lasagna ni..

Ayu said...

Assalam zila,
lasagne dah lama tak buat..memang laku kalau kat rumah akak ni..cuma kadang2 selalu nak buat terbuat spaghetti ler pulak..sebab yang itu lagi senang...heheh..

eh baru akak perasan zila ada masuk majalah midi tu ya..congrats congrats..sorry akak terlamabt..ketinggalan kapal selam ...hari tu selak selak majalah cousin punya tak perasan pulak..sebab selak pun main at random..gitu ..

sudipVSsenduk said...

alahai... kalau le dapat sepotong dua. Seloyang pun saya terima Zila..

Qasey Honey said...

kecur...sedapnya..resepi ni lom penah try lg..akn dcuba nti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...