Pages

Tuesday, 11 February 2014

congo bar



Assalammualaikum
selamat pagi..apa khabar sahabat zila...sekejap dah selasa...

dah sarapan belum?..bagi surirumah bolehlah buat sarapan pagi-pagi macamniekan.. tapi mesti pening juga kalau hari-hari memasak..kekadang tak ada idea nak masak apa..

bagi yang bekerja macam biasa memang kena beli jewlah..kuih muih sekarang pun dah naik harga sesetengah tempah dah 5 dua ringgit..alahai kecik jew..makan pun tak kenyang lansung..itulah lah kan kesan dari harga barang yang semuanya melambung naik..


sekarang nie kan kalau nak berbelanja memang kena fikir banyak kali..utamakan mana yang perlu dahulu..berbelanja secara berhemah..manis-manis nak kena kurangkan..dengan usia sekarang nie penyakit mudah sangat datang..

bila tengok ramai dihospital yang terlantar sakit seram pulak tengok..rasa bersyukur sangat kita masih lagi diberi kesihatan yang baik..sebenarnya kesihatan anugerah yang paling berharga dalam hidup kita kan..



congo bar..
resepi yang nak dikongsi hari ini..rasa macam brownese pun ada jugak..lembut macam kek..mewah dengan  rasa coklat dan kekacang.
zila buat masa cuti CNY ..bawa balik kampung sebagai buah tangan dan makan-makan dengan family..

kalau nak guna kacang badam pun boleh..tapi zila tak ada stock badam..balance walnut ada dalam setengah cawan..so potong kecil-kecil..dan lebihkan coklat nips ..memang sedap..sedap ada rasa coklat ..

apabila dah sejuk potong bentuk bar..tapi zila tak sempat tunggu sejuk..sebab dah nak bawa balik kampung..nak snap gambar..dan dah tak sabar nak makan pun ia jugak..he he heeee..
oklah sampai disini dulu ..jumpa lagi next entry..love u all..bye.


Congo Bars
Ingredients
2¾ cups all-purpose flour
2½ teaspoons baking powder
½ teaspoon salt
200 grams butter - softened in room temperature
320 grams light brown sugar
3 eggs
1 teaspoon vanilla essence
325 grams chocolate chips
1 cup chopped pecans/walnuts/almonds

Methods
1.    Sift flour, baking powder and salt in bowl and put aside.
2.    In another bowl, mix brown sugar with butter until dissolve.
3.    Put egg one by one and mix well.  Put vanilla essence.
4.    Pour sifted mixture of flour, baking powder and salt and mix it well.
5.    Put chocolate chips and nuts and mix it well.
6.    Pour the mixture into buttered tray, layered with grease paper.
7.    Bake in pre-heat oven at 180 degree Celsius for 20 – 30 minutes.
8.    Cut it to equal square size bars.












Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...