kadang mana yang menu cepat siap dapatlah snap gambar dulu.
Tapi ini bukan menu time buka puasa.kami buat masa awal PKP aritu.bila stuck dikampung dan isi rumah ramai terasa best pulak mencuba buat kuih old skool.kuih lama ni selalu terhidang masa kami kecik-kecik.memang mak rajin buat.kini mak dah pencen..dah malas katanya nak mengadap dapur.
Walaupun kini ada cara lebih mudah nak buat lopes tapi kami tetap pilih yang versi macamni.balut dengan daun pisang.walaupun agak leceh tapi hasilnya saya rasa agak berbaloi.
Kuih Lopes Johor
1 kilo beras pulut
1 sdt kapur
(cuci beras pulut dan rendam dengan air kapur selama setengah jam.atau lebih basuh dan toskan)
Lipat daun pisang seperti kelongsong segitiga.masukkan beras pulut dan lipat2 kehujung hingga menjadi segi..dan pinkn dengan lidi ikat dengan tali rafia kuat2..buat hingga beras pulut habis.nak ikat 3 atau 4 ketul sekali dengan tali rafia pun boleh..nak ikat seketul2 pun boleh ikut mana kita suka.
Didihkan air dengan sedikit garam.dah mendidih masukkan lopes.rebus sehingga masak.
Air gula
Gula melaka secukupnya
Gula pasir secukupnya
air
Daun pandan
(Masaukkan kesemua bahan dalam periuk dan masak hingga gula pekat.angkat dan tapiskan.
Kelapa
Guna kelapa bahagian putih sahaja
kukus sekejap dan campurkan sedikit garam