Pages

Saturday 11 September 2021

Recipe Bingka labu tumis - lembut lemak manis secukup rasa /Asian Baked Pumpkin cake

 


Wahh
lama rasanya tak jengah blog ..hihii..cilup baa nak menulis..ikutnya banyak pic dan video nak masuk sini..tapi tulah kadang M tu menebaii ..

Dah bulan sembilan..tuppp tupp dan nak hujung tahun..kejap kan lelagi kena pkp macam ni..duk umah macam gitu jewlah...korek mana yang boleh dikemas..dan tanamlah sikit bunga..dan sayur..ala bukan beria sangat nak makan hasil dia..cuma suka jew buat hilangkan stress.

Salah satu kuih lama yang menjadi kegemaran saya..
tulah bingka..tak kesahlah bingka apa memang suka buat sendiri,kalau yang beli kurang minat sikit sebab tak dapat yang panas..
Kuih kalau dapat yang baru keluar oven memang sedap..tapi bila dah sejuk saya macam slow sikit semangat nak makan.

Ok jom semak resepi kat bawah ..video cara buat boleh ke youtube ea..kalau suka boleh tolong Subscribe ea.





Kuih Bingka Labu tumis/Bakar/Bengkang
By @zila_norazila
(Adunan ni menghasilkan 3 biji bingka,acuan pecah 8)

2 cawan tepung gandum
2 cawan labu lecek
2 biji telur saiz c
2 cawan santan
1 1/2 cawan gula
1 sdb marjerin seri pelangi @seripelangibyfgv
Sedikit garam
Sedikit esen vanilla
Bijan hitam dan putih

Caranya
1.Rebus/kukus labu dan lecek 
2.Campurkan tepung gandum,labu lecek,telur,santan,gula,garam,marjerin pelangi dan esen vanilla .mix rata dan masuk dalam blander kisarkan halus.
3.sediakan acuan,panaskan acuan tuang sedikit minyak,tabur bijan kemudian tuang adunan labu hingga penuh acuan,tambah lagi bijan.
4.Masukkan dalam oven suhu 170c bakar selama 1 jam hingga kekuningan.
5.Angkat dan biar betul² sejuk baru dipotong
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang