Pages

Thursday, 14 November 2013

puding tauhu


Assalammualikum
alhamdulillah dapat bersiaran kembali ..pic masakan berderet..tapi tu la..nak di sharekan disini punyalah susah..walaupun masih belum mula bekerja..tapi duduk rumah dan jaga baby memang bukan sesuatu perkara yang senang..kadang-kadang sampai ke petang tak berpeluang saya memasak..baby kecik macamtu kan kadang-kadang meragam tak menentu..
teringat pulak kita zaman kecik dulu ..rasanya lebih kurang macamnie jugak kan.


menu pembasah tekak.puding tauhu..rasanye sedap lemak-lemak ..firstime makan tahun 2011 macamtulah..pergi beraya dirumah sepupu..dihidangkannya puding tauhu nie..ya allah rasa nikmat jew time tu..sebab dapat makan sejuk-sejuk..uittss memang sedap..
lepastu mintak jugak resepi dengan dia...

tapi kali ini ambik resepi kak nor,sayang kak nor sejuta kali tau kak nor masak apa semuanya best..saya guna agar-agar serbuk..selalu buat guna agar-agar tali ..lebih mudah sebenarnya guna agar-agar serbuk..lagipun cepat mengeras.

Cara menghidangkanya terpulang pada selera masing-masing..hidang bersama air gula pun sedap..tapi saya lebih suka makan dengan susu cair. Tambahkan buah-buahan campuran dalam tin..saya campurkan kuib nenas dan limau mandarin dalam tin..sedap dimakan sejuk...



PUDING TAUHU
Bahan bahan
1 paket agar2 serbuk@10gm sepaket
6 1/2 cawan air
1 1/2 sudu besar gula
1/2 cawan santan
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan susu cair
secubit garam
1 helai daun pandan

Cara cara
Masak air bersama serbuk agar2 dan gula serta daun pandan hingga mendidih.
Masukkan santan, susu pekat, susu cair dan garam.
Masak lagi hingga hampir mendidih (keluar wap yg banyak) dan padamkan api. Biarkan hingga suam.
Tapiskan ke dalam sebuah bekas lain dan bolehlah dituangkan ke dalam acuan yg disukai.
Biarkan sejuk dan masukkan kedalam peti ais sehingga hendak dihidangkan.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...