Pages

Sunday, 25 May 2014

dikelas swiss rool- dibuka untuk tempahan


Assalammualaikum
bersua lagi kali ini..alhamdulillah berkesempatan lagi update blog walaupun kadangkala tenggelam timbul..terima kasih follower zila yang tak pernah jemu untuk kesini..sentiasa sudi membaca celoteh zila tanpa jemu..


Berkesempatan lagi zila menghadiri kelas kali ini..tahun ini beberapa kelas masakkan telah zila hadiri..ramai yang tanya best tak?

apa-apa kelas yang kita hadiri semuanya best..yang penting kena minat..bila dah ada dalam kelas zila suka tanya beberapa orang yang turut serta..saja-saja tanya untuk apa mereka attend class masakan..kebanyakkan dari mereka bukanlah focus untuk berniaga..tapi lebih kepada untuk diri sendiri..diorang suka menghidangkan sesuatu masakan yang sempurna untuk family tersayang.


kit kat roll


snickers roll


kinder bueno roll

mars roll

Ok bercerita mengenai kelas..6 jenis resepi swiss roll telah diajar pada hari itu..ditambah lagi dengan 2 resepi percuma.
Ini merupakan kelas kedua zila bersama puan Zaidah Ibrahim.kelas pertama zila belajar buat cookies raya..tak sempat lagi nak buat entry..tunggu beberapa hari lagi nanti zila poskan apa yang zila pelajari dari kelas cookies beliau.


Zip Orange roll

Bounty roll

Berikut antara swiss roll yang tengah meletop sekarang ini .. kit kat roll,snickers roll,mars roll,zip orrange roll,kinder bueno roll dan dua resepi percuma Benji roll dan brownies disamping itu resepi colset butter cream,chochlate ganache dan butter cream juga diberi..


Segala teknik dan rahsia telah puan zaidah kongsikan bersama kami,kalau selama ini banyak yang kami tak tahu sekarang nie bolehlah berjinak-jinak mengambil tempahan.


ramai yang bertanya pada zila sekarang dah start bisness kew?..dah berhenti kerja ea..?he he heee..sebenarnya zila masih lagi berkerja seperti biasa..alhamdulillah buat masa ini masih boleh membahagikan masa diantara bekerja ,mengasuh muhammad  dan mengambil sedikit oder dari kawan-kawan.




Pada sahabat zila diluar sana yang berminat nak oder beranika swiss roll ini dari zila bolehlah wassup/wechat di 017-7828172 penghataran pos juga disediakan. boleh juga pm di facebook zila ..pada sahabat-sahabat zila yang tak pernah jemu mengoder kek,kuih muih dan lain-lain..jutaan terima kasih zila ucapkan..


Dalam kerendahan hati ada ketinggian budi..dalam kemiskinan harta ada kekayaan jiwa..dalam kesempitanhidup ada kekuasaan ilmu..
menuntut ilmu itu tiada penghujungnya..


sampai disini dahulu buat kali ini salam sayang semua..:)

Monday, 19 May 2014

selamat hari ibu


Ya Allah ya Tuhan ku,
Aku menghulurkan kedua tanganku yang hina ini,
memohon Engkau limpahkan rahmat dan hidayahMu.
Terasa terlalu lemah diri ini tanpa pertolonganMu ya Allah.

Segala pujian bagiMu Tuhan Sekelian Alam.
Yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.
Tuhan Pemerintah hari pembalasan.
Hanya Engkaulah yang kami sembah dan kepadaMu kami
memohon pertolongan
Tunjukkanlah kami jalan yang lurus
Jalan orang-orang yang Engkau telah kurniakan nikmat keatas mereka
Bukannya jalan orang yang Engkau murkai

dan bukan pula orang-orang yang sesat.



Ya Allah, ampunkanlah dosa kedua ibubapaku
kasihilah mereka sebagaimana mereka mengasihiku ketika aku kecil
bukakanlah pintu hati mereka untuk beriman kepadaMu
aku terlalu banyak terhutang budi kepada mereka ya Allah
terlalu banyak budi mereka yang ku balas dengan
menyakiti hati mereka
kasih sayang mereka kubalas dengan kata-kata menentang
sedangkan ku tahu,
Engkau melarang menyebut walaupun perkataan "huh"
kepada mereka.
Didikan dan asuhan mereka aku ambil ringan.
Aku lupa ya Allah, berkat usaha, asuhan dan didikan
merekalah aku berjaya
kini,keselesaan sanggup dilupakan ketika mengandungkan aku
kesakitan yang amat sangat sanggup dilalui ketika melahirkan aku
tidur malam mereka aku ganggu
titik peluh mereka basah kering demi membesarkan aku
tidak pernah mereka mengadu letih
tidak pernah mereka mengadu sakit
lauk yang dimulut sanggup mereka luah untuk diberikan kepadaku
harta yang dikumpul sanggup dilepaskan untuk pendidikanku
namun selama ini aku lupa semua itu ya Allah
kerana mereka tidak pernah merungut kepadaku ya Allah
kerana mereka tidak pernah mengadu kepadaku ya Allah


Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim
ampunilah dosa-dosa mereka,
dan sekiranya ketika ini mereka Engkau siksa didalam kubur ya Allah
aku memohon agar Engkau hentikanlah ya Allah
aku memohon agar jangan Engkau siksa ibubapaku ya Allah
aku tahu ya Allah mereka terlalu lemah dan tidak mungkin
dapat menahan siksaanMu yang amat pedih itu ya Allah
Perkenankanlah doa ku ini dan jadikanlah ini doa anak yang soleh
yang Engkau janjikan akan diperkenankan ya Allah ya Tuhanku.

Maha Suci Allah Yang Maha Besar
Engkau jadikanlah anak-anak ku dari orang-orang yang soleh
yang mendoakan keampunanku daripadaMu ya Allah
jadikanlah mereka sebagai anak kunci pintu syurga ku ya Allah
dan jangan Engkau jadikan mereka anak kunci ku ke nerakaMu
Teguhkanlah iman mereka ya Allah
jauhilah mereka dari siksaMu ya Allah.
Tuhan Sekelian Alam.
Amin.Amin Ya Rabal a'lamin.

Assalammualaikum
alhamdulillah kita masih diberi kesihatan yang baik.. walaupun dalam kesibukkan tapi zila masih sempat membuat sebiji kek sponge coklat sempena hari ibu yang lepas..
deco yang seringkas mungkin ..untuk emak selamat hari ibu .moga mak diberi kesihatan yang baik..dapat menjalankan ibadah dengan sempurna..aminn



Tuesday, 6 May 2014

tq saji may 2014


Assalammualaikum
salam sejahtera..alhamdulillah jumpa lagi hari ini..semoga semua sahabat zila sihat sejahtera.
hari ini nak berkongsi sedikit kegembiraan bila 10 masakan zila mengisi ruang majalah saji may 2014 yang bertemakan ikan dan sayur.
terima kasih pada ezanawati salim yang sudi mempelawa..lain kali leh jemput akak zila lagi yer..love u so much..

 Tongkol goreng bawang putih
 Tenggiri botok-botok
 Steam lemon bercili
 Ikan bakar portugis berpetai
 Ikan air asam
 Terung Bakar
 Kobis goreng telur masin
 Salad sayur
 Tauge goreng ikan masin

Kailan lada hitam

SAJI merupakan majalah masakan popular yang diterbitkan semenjak 1995.zila merupakan peminat tegar majalah SAJI ketika itu..mesti beli tiap bulan..sebab banyak resepi didalamnya..kini tak sangka dapat menyubangkan masakan sendiri di majalah ini..ameen.

oklah sampai disini dulu untuk kali ini..jumpa lagi nanti...jomm beli SAJI ..memang tak rugi banyak ilmu masakan didalamnya..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...