Bersua kembali..
Aroma daun limau purut dalam masakan boleh membangkitkan selera makan..
ianya begitu terkenal dalam masakan melayu..kalau buat rendang letak daun limau purut memang sedap kan..
begitu juga kalau buat tomyam ..kalau tak ada daun limau purut macam tak kena gaya pulak rasa tomyam tu kan.
untuk nak kasi juga dia rasa..zila pun buatkan ..kebetulan sempena hari bapa ..dah elok la tu kan masak sedap-sedap sikit..mintak kawan zila resepi nie..kebetulan resepinya sama seperti yang kak ita pernah cuba buat..dan ramai rakan blogger lain yang dah pernah buat juga..
bagaimana rasanya?..memang sedap..satu rumah bau aroma daun limau purut..he hhee..pagi-pagi lagi zila dah masak..sebab pukul 10 plan dah nak makan nasi..zila ganding bersama daging black paper dan acar darat..letak lada hitam banyak-banyak..kasi berapi sikit telinga..errmmm baru puas hati..
mula-mula zila nak gandingkan nasi ini bersama ayam,tapi terfikir pulak asik makan ayam jew..dah jemu pulak..jadi tukar kepada daging..lagipun lama tak masak daging..terasa-rasa pulak nak makan...diorang kata sedap..bertambah-tambah nasi kat pinggan..berbaloi penat lelah memasak bila org kata sedap..he hehee..
buat sahabat zila mia..terima kasih tau..i love u..dan pada sesiapa yang teringin juga nak mencuba zila salin resepinya disini dan zila olah sedikit untuk kami makan sekeluarga..bye semua .
NASI LIMAU PURUT
By : Chef Zaidah Mohd Noor
Rujukan : Buku masakan & kak ita masam manis
Cita Rasa Malaysia 1000 resepi Unggul
1.5 cm halia ~ kupas dan hiris
2 ulas bawang putih ~ dihiris
1 batang serai ~ dititik
Garam secukup rasa
1 sudu besar stock ayam
4 titik pewarna hijau
Panaskan minyak di dalam periuk
Tumiskan bahan-bahan hiris hingga wangi
Masukkan serai dan daun limau purut, kacau sebentar
Apabila dah harum masukkan air, garam, susu, stock ayam dan beras
Kacau sedikit dan biarkan sehingga air nasi kering
Apabila kering, titiskan dengan pewarna hijau
Gaul sebati dan biarkan hingga nasi masak sepenuhnya.