pic dan video lama ni,.rupanya tak tershare di blog lagi...
ingat nak masukkan entry lain..tapi tak pelah kita masuk gambar roti gurung ni dulu..
roti ni famous dekat pergunungan Nepal..Gurung ialah merupakan kaum yang tinggal di pergunungan Nepal.
Hasil dari Google mengenai puak Gurung
Gurung (eksonim; Nepal: गुरुङ) atau Tamu (endonim; Gurung: ཏམུ) ialah kumpulan etnik yang berasal dari perbukitan dan pergunungan di Wilayah Gandaki Nepal.Orang Gurung kebanyakannya tinggal di sekitar wilayah Annapurna di daerah Manang, Mustang, Dolpo, Kaski, Lamjung, Gorkha, Parbat dan Syangja di Nepal dan sebahagian India. Mereka adalah salah satu puak Gurkha yang utama.
Mereka juga tersebar di seluruh India di Sikkim, Assam, Delhi, Bengal Barat (kawasan Darjeeling) dan kawasan lain dengan populasi diaspora Nepal yang dominan.[6] Mereka bercakap dalam bahasa Cina-Tibet Gurung dan mengamalkan agama Bon bersama Buddha dan Hindu Tibet. Akibat aktiviti mubaligh Kristian di luar dan Korea, beberapa orang Gurung juga telah memeluk agama Kristian.
Nepal,Bangladesh,Afganistan.. Pakistan dan negara area sana ..lebih kurang je makanan diorang kan..pusing-pusing mesti ada roti jugak...
Biasanya roti gurung ni diorang akan makan dengan madu..tabur sikit garam..atau maple syrup..atau makan dengan cinnamon sugar..rasanya sedap sesuai sangat dengan cuaca di pergunungan tibet tu..
Biasanya roti gurung ni diorang akan makan dengan madu..tabur sikit garam..atau maple syrup..atau makan dengan cinnamon sugar..rasanya sedap sesuai sangat dengan cuaca di pergunungan tibet tu..
rasanya baru ngam sikit dengan tekak orang melayu..dan dah terbiasa dengan roti canai cicah dal atau kari..ha haa
tak payah letak yis pun dalam adunan tu..cuma guna baking powder sikit...lepastu kelarlah tengah dia tu..shape tu diorang buat bermacam gaya jugaklah..ada yang kelar satu je kat tengah..ada yang buat bulat dan kelar tiga..ikut selera n seni memasing kot kan...
Makes 4 Breads
Nepali's Gurung Bread
By : @zila_norazila
Ingredients
1 Cup - all purpose flour
1 tsp sugar
1/4 tsp salt
1/4 tsp baking powder
Water as needed
1 Cup - all purpose flour
1 tsp sugar
1/4 tsp salt
1/4 tsp baking powder
Water as needed
Method
1.In a bowl, mix together flour, sugar, salt and baking powder.
2.Add enough water to make a soft dough.
3.Cover and set aside for 20 minutes.
4.Divide the dough into four portions.Roll each into thin.
5.Make 3 cuts in the centre of the disc.
6.Deep fry the breads in hot oil until puffy and brown.
Serve it with honey or eggs or dall
1.In a bowl, mix together flour, sugar, salt and baking powder.
2.Add enough water to make a soft dough.
3.Cover and set aside for 20 minutes.
4.Divide the dough into four portions.Roll each into thin.
5.Make 3 cuts in the centre of the disc.
6.Deep fry the breads in hot oil until puffy and brown.
Serve it with honey or eggs or dall